Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis amânarea luarea unei decizii în privinţa licenţelor Digi World şi Digi Life, la propunerea lui Loran Turos, membru CNA. Consiliul a dorit să verifice în ce măsură apariţia celor două posturi ar putea afecta legea privind principiul must carry. Totodată, membrii CNA au dorit vizionarea unui „demo” cu programele celor două posturi de televiziune.
Lorand Turoş a tras atenţia, în timpul şedinţei, în legătură cu solicitarea unei licenţe de către un jucător foarte important din domeniul telecomunicaţiilor. „Ar trebui să există o concurenţă reală. Dar aici nu e vorba doar de RDS, ci o firmă de transport de semnal care are un fel de monopol şi decide care sunt programele oferite. În momentul în care este şi producător de content şi are propriul post de televiziune, normal că există tendinţa de a elimina concurenţa.”
Mihai Dinei, reprezentant RCS&RDS: Am înţeles că domnul Turoş ar dori ca autoritatea să decidă mediul concerenţial. Deci nu vă convine să existe un mediul concurenţial, aţi dori doar ca CNA-ul săd ecidă ce canale pot fi difuzate. Cred că deviem de la subiect”.
Bogdan Chiriţoiu, cel care se ocupă de dezvoltarea celor două televiziuni, a ţinut să reamintească de companiile din afara României: „Vreau să ştiţi ce se întâmplă în Anglia, Sky este un mare dezvoltator de programe proprii. Acelaşi exemplu vi l-aş da şi în Germania, Italia şi Franşa.
În România nu suntem singurii. Vă readuc aminte că tot eu am fost aici împreună cu alţi colegi vorbind despre canalele proprii ale platformei Boom. Nu văd de ce un dezvoltator care are posibilităţile de a aduce content propriu şi de a îmbogăţi patrimoniul de imagine şi de conţinut propriu şi implicit local nu are putea să facă asta. Trăim într-o lume concurenţială, rezistă cine este mai bun, cel care are audienţă.”
Mihai Dinei: „Vrem să lansăm aceste canale pe 1 oct, iar această tergiversare nu face decât să ne producă nişte prejudicii. Am plătit nişte programe şi cred că aceste investiţii vin să completeze grila de programe pe care operatorul o distribuie la nivel actual.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Canal+ este "exportat" in Spania, Polonia si tarile nordice dar doar cu numele, "canalele plus" din aceste tari fiind operate de societati independente de Canal+ France si de legea franceza (deci si de reglementarile "must carry" din Franta).
Recunosc, nu stiu nimic despre situatia din Regatul Unit, cu Sky si OFCOM. Directiva europeana (mentionata de tine) nu suprima autoritatatea organismelor nationale de reglementare in audiovizual, In schimb, are prevederi privind abuzurile care duc la privarea publicului de anumite canale sau programe tv, in anumite situatii (aici s-ar putea incadra conflictul dintre RCS&RDS si Grupul Intact).
In rest, in lipsa unei legislatii specifice sau macar ale unor reglemantari CNA, Romtelecom poate decide nestingherit daca canalele tv proprii, marcate "Dolce", pot fi difuzate sau nu de catre alti operatori de cablu tv. La fel si in cazul RCS&RDS si a canalele tv proprii "Digi". Nu este nimic abuziv sau ilegal. Cel putin deocamdata.