Skip to main content

INTERVIU EXCLUSIV. Cristi Burci, viitorul patron Adevărul: Am semnat un Head of terms. Peter Imre rămâne la conducere

 

Publicitate

INTERVIU EXCLUSIV. "Am semnat un Head of terms pentru preluarea Adevărul Holding" a declarat în exclusivitate pentru Paginademedia.ro Cristi Burci. "În zece zile, vor fi finalizate actele de preluare", a spus viitorul proprietar al Adevărul Holding, în primul interviu acordat în această calitate.

Acordul prin care Burci va prelua în totalitate Adevărul Holding a fost încheiat la trei fără zece dimineaţa, după 20 de ore de negocieri.

NEGOCIERI INTENSE. Discuţiile cu Dinu Patriciu au început săptămâna trecută, spune Burci, dar negocierile cele mai intese s-au purtat ieri. După 20 de ore de discuţii, miercuri, 5 septembrie, la trei fără zece dimineaţa, Cristi Burci s-a înţeles cu reprezentanţii Adevărul să preia grupul de presă. Filmul zilei de ieri, aici.

Cu Cristi Burci proprietar, Peter Imre va rămâne director general al Adevărul Holding. "Ne cunoaştem de 22 de ani", spune Burci.

Interviul cu Cristi Burci, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:

Petrişor Obae: Aţi ajuns la un acord privind preluarea Adevărul?
Cristi Burci: Am semnat un Head of Terms care urmează să fie punctul iniţial al unei tranzacţii.

Cât vei prelua din Adevărul Holding?
100%.

Când au avut loc primele discuţii?
Săptămâna trecută, în urmă cu câteva zile.

Şi cum te-ai hotărât să preiei Adevărul Holding?
Mă uit după o oportunitate în această zonă de mai multă vreme, iar Adevărul este o platformă extraordinară. Cred că Adevărul Holding este o fabrică de conţinut care poate constitui o bază fantastică pentru tot ce înseamnă conţinut digital, foto, video etc. Cred că avem cea mai mare fabrică de conţinut din România care poate merge către toate ecranele: computer, tabletă, Ipad, TV.

Dar o fabrică de conţinut cu datorii.
Aceste datorii vor fi recalculate, eşalonate şi plătite. Vor fi stinse.

De ce crezi că tu, ca nou proprietar al Adevărul, vei reuşi unde cei vechi nu au avut rezultate?
Nu vreau să comentez acest lucru.

Când vor fi plătite salariile restante?
În perioada imediat următoare. Acum avem un Head of Terms, iar documentele finale ale tranzacţiei se vor face în următoarele zece zile. Sunt trei momente importante: momentul de azi, cel de peste zece zile şi cel în care vom fi aprobaţi de Consiliul Concurenţei.

Care a fost suma preluării?
Nu pot da astfel de detalii.

A fost o preluare gratuită, cu condiţia stingerii datoriilor?
Mai sunt multe lucruri deschise în această tranzacţie. Este un punct de suspans, nu pot spune nimic despre acest aspect.

Orice ban care se va plăti până la finalizarea tranzacţiei se va duce în costurile operaţionale, salarii, hârtie etc.

Dinu Patriciu va primi o sumă de bani?
Nu comentez asta.

Peter Imre rămâne director general?
Da, indiscutabil. Avem o relaţie foarte bună, ne cunoaştem de 22 de ani.

Adevărul are o licenţă TV. Vei dezvolta şi o televiziune?
Categoric da. Dar întâi trebuie să evaluăm toate lucrurile de aici. Trebuie să găsim modalităţi să monetizăm conţinutul în toate formele posibile.

Ce se întâmplă cu proiectul online al lui Răzvan Ionescu?
Cred că proiectul lui Răzvan Ionescu, împreună cu proiectele online din grupul Adevărul vor forma cea mai redutabilă bază de internet din România.

Revine Răzvan Ionescu pe poziţia de director editorial al Adevărul Holding?
Suntem prea departe de această discuţie.

Sediul rămâne în Pipera?
Cel puţin temporar, da. Vom şti asta până la finalizarea tranzacţiei. În momentul de faţă, ne uităm la cea mai optimă formulă de cost. Practic, pentru restructurarea companiei, trebuie să fim extrem de atenţi atât cu cheltuielile şi veniturile, cât şi cu produsele. Controlul costurilor va fi, probabil, unul dintre obiectivele majore ale restructurării.

Trec unele titluri pe online?
Ar trebui să facem întâi o evaluare. Acum este prea devreme.

Ce se întâmplă cu tipografiile?
Vor trebui să devină un centru de profit, pentru că au potenţial şi au calitate.

În cât timp ar putea ajunge Adevărul la Break-Even, la 0/0 operaţional?
Sper ca în următoarele şase luni să ajungem la break even.

Dar datoriile istorice, în cât timp vor fi plătite?
Efortul se va întinde, probabil, undeva între 1 şi 3 ani.

Nivelul investiţiei?
Nu vreau să spun o cifră până nu sunt calculele finale gata.

A existat vreun moment în care deal-ul să nu se facă?
Şi acum sunt şanse, până la finalizarea documentelor. Dar mult mai mici. După o zi de 20 de ore, în care am mâncat trei covrigi, e greu de spus care a fost cel mai greu moment.

Posibila preluare a Adevărul Holding de către Cristi Burci a fost anunţată, iniţial, de Curentul.ro.

Cine este Cristi Burci?

Cristi Burci a făcut primele afaceri în România la începutul anilor 90. Întors din Statele Unite ale Americii, înfiinţează prima agenţie de publicitate din România, Graffiti/BBDO, din care mai deţine, în prezent, o participare minoritară (6,5%).

Serialul Dallas a revenit în România prin intermediul lui Cristian Burci, care asigura publicitatea în filmul difuzat de TVR. Burci aducea serialul şi împărţea publicitatea cu TVR. Primul client a fost Kent (reclama Do you believe in magic).

Tot în anii '90 a început să investească şi în media. Mai întâi, în ziarul Ultimul Cuvânt, primul ziar în culori, dar care nu a rezistat mai mult de şase luni pe piaţă.

La mijlocul anilor 90, Cristi Burci înfiinţează postul de televiziune Amerom. Ulterior, postul se transformă în Prima TV.

Începutul anilor 2000 este marcat de scandalul din afacerea MTC-TV. Postul MTC-TV, subordonat Ministerului Transporturilor (condus de Miron Mitrea), face un contract de asociere în participaţiune cu Global Media, firmă controlată de Cristi Burci. Aproximativ 6 milioane de dolari au ajuns în conturile companiei de media.

În 2003, Cristi Burci a cumpărat postul Radio Contact şi i-a adus pe Cârcotaşii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă la postul lui. Cu un nou nume – Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă.

Ascensiunea Kiss FM a fost de bun augur pentru omul de afaceri. În 2005, Cristi Burci vinde Prima TV, Kiss FM şi Star FM celor de la SBS Broadcasting, pentru 30 de milioane de euro.

În afară de massmedia (în care nu mai are nicio participare în prezent), şi-a concentrat afacerile în industrie, mai precis în transporturi. A cumpărat Romvag, Fabrica de Vagoane Arad şi fabrica de vagoane Meva (din Turnu Severin), pe care le-a reunit în International Railway Systems (IRS).

În 2006 a făcut consultanţă pentru turcii de la Dogan Media cu ocazia intrării pe piaţă a postului Kanal D.

În toamna lui 2010 a fost în negocieri avansate pentru cumpărarea Realitatea TV, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Cristi Burci a lansat şi Digital Catalyst Fund, ce va oferi suport şi consiliere anteprenorilor la început de drum din Europa şi Statele Unite punându-i pe aceştia în contact cu echipe tehnice din România.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • fost sclav la Prima TV fost sclav la Prima TV
    Vad ca multi se bucura pe aici ca a venit marele magraon Cristi Burci sa revitalizeze Adevarul Holding. Stati linistiti, dragilor!
    Burci are o mare calitate, fata de Patriciu, aceea ca da lefurile la timp. O sa fie mai mici, o sa fiti si mai putini, dar veti lua banisorii aia. In rest, veti umbla 20 de ani cu aceleasi masini obosite pe teren, veti folosi aceleasi computere ce trebuiau duse de mult la casat inca 5 ani, nu veti avea diurne etc. Daca o va pune sef peste Imre pe Nora Marcovici, manager de mare succes, sunteti morti! Prietenii stiu de ce...
  • fan club Peter Imre fan club Peter Imre
    @GI Joe Intrebarile tale sunt pertinente, dar retorice.
    Drama e ca nu vom scapa asa usor de Imre, pentru ca omul e prieten cu toata lumea, are o capacitate uluitoare de a se adapta, de a lingusi, de a face foarte multa gargara. Toate esecurile sunt vandute ca succese, e inconjurat doar de pupincuristi sub orice critica dpdv profesional. Imre e genul de descurcaret tipic care se incadreaza in tiparul celor care au nenorocit Romania de 22 ani incoace! Este incredibil cum acest ins mediocru, doar cu studii liceale, a reusit sa pacaleasca exigentele unor asemenea companii precum Ph Morris si Adevarul Holding, unde fara facultate nu poti fi angajat la nimic, iar el a ocupat functii ff inalte! Imre merita invidiat si pt gagicile pe care le-a jumulit la viata lui, pt ca la freza si burta lui i-ar fi stat bine langa una ca Israela.
    Iar de la Burci hai sa nu ne asteptam la mare lucru: omul e tipul de afacerist care plateste prost, nu investeste in dotari si oameni si are dupa el vreo trei soboare de atarnatori care ii baga limbile in urechi. I-a tepuit pe cei de la SBS cu niste entitati media cel mult mediocre si spera ca-i va merge si cu AH in acelasi mod.
    Daca la vremuri noi vor fi tot ei, va fi jale, dar pana atunci macar vom recupera salariile.
    Ce ar putea sa faca Burci cu Orcan, Stancu, Cartianu, ba chiar si cu Razvan Ionescu, cand baietii astia sunt falimentatori de profesie?! Ce poti sa faci cu Raluca Badea, cu Liliana Munteanu, cu Cezar Udrescu, cu Adrian Vasile sau cu Andrei Stefan (asta macar s-a ales cu blonda aia misto de la reviste)?! Cum poti crede ca "platforma media" AH mai poate avea succes cu asemenea papagali, care au provocat adevarate catastrofe de tiraje, nemaiintalnite in istoria presei?
    Ipoteza cea mai clara e aceea ca Burci, avand ceva bani de aruncat pe fereastra, s-a lasat convins de Razvan Ionescu (alt imbarligator care a cladit numai succesuri) sa incerce salvarea AH. Intentia nu e rea, dar nu poti construi tiraje bune cu aceiasi idioti in frunte!
  • Alex Alex
    Cateva dintre realizarile notabile ale lui Burci in presa:

    - Prima TV, un pretext de teapa. Credit de la Bancorex de 20 de milioane de dolari, dintre care s-a folosit un milion de dolari pentru Prima, iar restul de 19 au fost bagati in buzunar de Burci & asociatii.

    - Afacerea Mitrea, despre care s-a scris in articol.

    - Cand intra in pana de idei referitor la ce sa mai faca la Prima pentru a nu se scufunda de tot in audiente, "relansa" postul si schimba sigla. Si asta se intampla cam o data la 6 luni, Prima fiind televiziunea cu cel mai mare numar de sigle din Romania.

    - Cam aceeasi tactica a aplicat-o si la radio, doar ca acolo schimba denumirea postului (cea mai la indemana metoda de a promova un produs, pe care o poate gandi orice prost). Astfel avem cel mai puternic brand radio din anii '90 (Radio Contact) transformat in Kiss FM, si Radio Uniplus transformat pentru 4 ani in Radio Star (sau Star FM), dupa care in Magic FM. Pe ideea asta, nu m-ar mira sa schimbe si denumirea ziarului Adevarul. Da-o dracului de traditie.
  • Argus 2012 Argus 2012
    Nila: asa-zisii investitorii americani erau ...basarabeni.
    Canal 38 Amerom avea pe atunci 3 Dacii, folosite, mai ales, pentru transportul sefilor la birourile situate in demisolul FJSC de la Leul, decat pentru ca echipele de stiristi de la Jurnale. Reporterii plecau cu RATB la conferintele de presa. Daca aveau noroc, erau ajunsi din urma, de operatorii care veneau cu masinile branduite...
    Stirile se ilustrau cu imagini din arhiva(atunci, cand existau).
    Din pacate, de cele mai multe ori, cel putin o Dacie era pe rampa, la reparat.
  • Conu` Imre Burci Conu` Imre Burci
    Well put! Bravo!
  • geana geana
    Nu Cartianu este problema. Baiatului o sa i se arate directia si executa fara comentarii. Problema este ca daca d-ul Cristi Burci (acum ne adresam cuvincios :)) pastreaza toate petardele de directori ai lui Imre nu are cum sa fie bine! Astia vitei au venit, boi au devenit! Sunt efectiv pe langa subiect! Imre a profitat de prostia lor si a incurajat declinul! Acum va incerca sa-i apere cu speranta ca au invatat ceva, au priceput fenomenul, au facut destul scoala. Si pe ce bani!!! Un lucru este clar. Daca nu vor fi indepartati cat mai repede Burci va regreta cumplit! Totul este sa ia la bani marunti contabilitatea, achizitile si mai toate departamentele "specializate" in scurgeri dirijate. Toate sunt facute din prostie sau cu o stangacie demna de niste imbecili abia intrati in lupta. Daca nu face asta, inseamna ca accepta tacit o plata catre ei sau pur si simplu nu crede ca poate fi luat de prost asa cum a fost luat Patriciu! Cine spune ca Patriciu tot a castigat in urma acestei afaceri ii pot spune ca nu el a profitat de pe urma falimentelor, insolventelor, etc. Imre cu ceata a luat tot caimacul. Si cand te gandesti ca totul a fost dirijat sub nasul lui Andrei Stefan, zau ca te apuca rasul isteric. Mare pampalau! Nu ne amagim cu salvarea ce va venii, dar speram ca noul patron nu o sa fie la fel de naiv si nu va crede in povesti cu zane si baieti buni care s-au chinuit sa conduca aceasta companie. Va duceti aminte cand spuneau ca nu exista diferente in afacerile de tigari, tutun, dulciuri si presa. A fost dovedit ca exista!!! Echipa manageriala mai slaba ca asta nu cred sa existe in Romania. Asa ca mister Burci Cristian... MARE ATENTIE!
  • Nila Nila
    Postul TV, Amerom nu a fost infiintat de catre Cristian Burci.
    Initial, postul a apartinut vreme de vreo trei ani unui grup de investitori americani.
    Abia in 1997 acesta a fost cumparat de catre Cristi Burci care l-a rebranduit sub numele de Prima, relansarea avand loc in luna decembrie a aceluiasi an.
  • kiko kiko
    ooooo, tine minte ce iti spune mosul: niciodata sa nu faci afaceri cu rudele si cu prietenii, o sa regreti mai devreme sau mai tarziu...
  • eugenb eugenb
    Interesant era de aflat raspunsul d-lui Cristi Burci daca era intrebat de ex.: Dl.Grigore Cartianu mai ramane pe acelasi post, dupa scandalul pe care l-a provocat cu jurnalistii de etnia rroma (pt discriminare)?!
  • Giovanni Giovanni
    Dar dodoloata de Oana Mihaela Barbu mai lucreaza?
  • Giovanni Giovanni
    pai da, afara cu peter imre teparul teparilor
  • Bogdan D Bogdan D
    pai dadea un sac de bani pe publicitate, pentru ca un procent semnificativ se intorcea inapoi la el....

    probabil si aceasta afacere ...e una de spalare de bani ... si adevaratul patron e imre ...altfel nu pot sa cred ca Burci e atat de naiv ..si sa lase CEO ..pe cel ce a distrus trustul Adevarul Holding ....

    Chestia ca Dinu Patriciu naiv ...chiar nu o cred ...sa fim seriosi ... nu ajungea Patriciu unde e ...daca era naiv ... nu a miscat Imre nimic, fara acceptul lui Imre ... cine stie ce compensatii colaterale exista pe alte piete intre Burci si Patriciu ......
  • sclav pe plantatie sclav pe plantatie
    pai nu se cunosc de 22 de ani?! cind tractoristul ii dadea lui Burci bani cu sacul de la Philip Morris pentru publicitate, cica.
  • comentator comentator
    Poate tocmai asta a fost treba lui Imre, sa duca de rapa ca sa cumpere Burci ieftin :-)
  • sclav pe plantatie sclav pe plantatie
    GI Joe: Adevarat ai grait! Nu sunt clarvazator, dar pot sa-ti spun ca tractoristul o sa ramina sef. Burci e din acelasi aluat cu patriciu, s-a ales praful de tot pe ce-a pus mina. Poate ca afacerea asta nu e decit un mod de-a spala bani, in niciun caz nu va redresa trustul. Bietii angajati spera ca-si vor lua salariile la zi de acum inainte... poate... in primele luni, ca sa-i abureasca.

Trimite un comentariu

sus