Skip to main content

FreeEx. Un an agitat: de la cazul Paginademedia - Acces Direct și conflictul Bendeac - Antena 1, la presiunile politice din media și plecarea lui Sârbu din Pro TV

 

Raportul FreeEx pe 2013RAPORT. Piața media a trecut printr-unul din cei mai agitați ani din ultimul deceniu, iar frământările sunt trecute, detaliat, în raportul FreeEx despre Libertatea presei din România în 2013. Paginademedia.ro prezintă câteva idei din document.

Publicitate

Raportul vorbește despre luptele interne din CNA, despre concedierea lui Horia Ivanovici de la DigiSport, pentru că a criticat conducerea fotbalului din România, dar și despre conflictul dintre Mihai Bendeac și Antene (după ce realizatorul a acuzat grupul de cenzură) sau plecarea lui Adrian Sârbu de la Pro TV.

Documentul FreeEx menționează și cazul Paginademedia.ro - Acces Direct.

Reamintim că, în februarie anul trecut, Antena Group l-a acționat în judecată pe editorul Paginademedia.ro, Petrișor Obae, după câteva articole legate de emisiunea Acces Direct, în care Ioana Tufaru era prezentată în ipostaze umilitoare.

Antena Group a acuzat faptul că, după ce Paginademedia.ro a prezentat lista clienților de publicitate din emisiunea Acces Direct, o parte din advertiseri și-au retras reclamele. La începutul lunii ianuarie 2014, Tribunalul București a respins ca nefondată acțiunea Antena Group.

Mai multe detalii, în linkurile de mai jos:

SENTINȚĂ. Tribunalul a respins acțiunea Antena 1 împotriva editorului Paginademedia.ro în cazul Ioana Tufaru

Se poate mai jos? Jeg pe TV, la propriu, la Acces Direct. Ceara Ioanei Tufaru, in prim-plan

ASOCIERE. Ce clienți de publicitate au girat mizeria din urechea Ioanei Tufaru la Acces Direct. Audiențe record.

Organizațiile media: Articolele Paginademedia.ro despre Acces Direct respectă legea și standardele deontologice

Avon reacționează după articolul Paginademedia.ro: “retragem spoturile din calupurile emisiunii Acces Direct”

Antena 1 a introdus cererea prin care l-a chemat în judecată pe editorul Paginademedia.ro. Termen în iunie

Alte date din raportul FreeEx:

Situația tensionată din CNA are în raportul FreeEx un capitol dedicat, sub titlul "CNA – cangrenat de conflicte interne motivate de afilierea politică".

"Consiliul a fost supus unor presiuni constante venite atât din partea radiodifuzorilor, adeseori nemulțumiți de sancțiunile primite, cât și din partea mediului politic, transformat în purtător de cuvânt al intereselor radiodifuzorilor apropiați politic. În acest context, soluțiile în cazurile grave au fost adeseori tergiversate, sancțiunile aplicate au fost mici în raport cu gravitatea faptelor sau comparativ cu alte sancțiuni pentru fapte mult mai puțin grave și au avut ca efect decredibilizarea instituției", se arată în raportul FreeEx pe 2013.

Raportul vorbește, printre altele, și despre o serie de procese și conflicte din interiorul breslei, rezumate în capitolul "Instituții media care au cerut interzicerea dreptului la liberă exprimare".

"Excesele mediatice au generat ca reacție alte excese îndreptate împotriva dreptului la liberă exprimare, dând măsura „respectului” pe care unii actori media îl poartă pentru acest drept", se arată în raportul FreeEX.

În raportul privind situația presei din România există și un capitol dedicat oamenilor de televiziune Mircea Badea și Radu Banciu. Capitolul se intitulează "Oameni de televiziune insultă și amenință jurnaliști".

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din raportul FreeEX pe 2013.

Cezurarea documentarului "Moștenirea clandestină" de către Stelian Tănase

Directorul General Interimar al TVR, Stelian Tănase, a oprit difuzarea unui documentar în timp ce acesta era transmis de TVR Moldova, pe motiv că ar fi făcut propagandă comunistă. Comisia de Etică și Arbitraj din TVR a considerat intervenția ca fiind „arbitrară”, „excesivă” și „hazardată”.

Influența politicului la TVR

Influența politică în programele televiziunii publice nu a dispărut nici în 2013. TVR a semnat în luna octombrie un protocol de cooperare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin care televiziunea publică ceda responsabilitatea editorială unei autorități guvernamentale. Oameni politici din sfera puterii au fost promovați în programele televiziunii publice. Liderul organizației de tineret a Partidului Social Democrat (TSD), deputatul Mihai Sturzu, a avut calitatea de invitat permanent al emisiunii de divertisment „În ţara minunilor”.

CNA – cangrenat de conflicte interne motivate de afilierea politică

Odată cu instalarea noii conduceri, la începutul lui 2013, Consiliul a părut mai hotărât în a sancționa încălcarea legii de către radiodifuzori. Consiliul a fost supus unor presiuni constante venite atât din partea radiodifuzorilor, adeseori nemulțumiți de sancțiunile primite, cât și din partea mediului politic, transformat în purtător de cuvânt al intereselor radiodifuzorilor apropiați politic. În acest context, soluțiile în cazurile grave au fost adeseori tergiversate, sancțiunile aplicate au fost mici în raport cu gravitatea faptelor sau comparativ cu alte sancțiuni pentru fapte mult mai puțin grave și au avut ca efect decredibilizarea instituției.

Instituția continuă să fie măcinată de conflicte interne între diversele tabere, aliniate în jurul partidelor care le-au numit. Narcisa Iorga și Valentin Jucan, nominalizați de PDL, au contestat cu mai multe ocazii deciziile Consiliului și au cerut în mai multe rânduri demisia președintei Laura Georgescu. Aceștia consideră că instituția nu sancționează suficient de dur abaterile editoriale grave, făcând referire directă la favorizarea radiodifuzorilor apropiați partidelor aflate la putere.
Cei doi au mai acuzat-o pe Laura Georgescu că emite recomandări în nume personal, fără a avea sprijinul instituției, dar și că a decernat premii fără a consulta restul membrilor . De asemenea, cei doi au depus plângeri penale împotriva președintei instituției, acuzând-o pe aceasta de falsificarea actelor prin neincluderea în textul trimis spre publicare la Monitorul Oficial a unor amendamente la Codul de reglementare în audiovizual deja votate .

Instituții media care au cerut interzicerea dreptului la liberă exprimare

Excesele mediatice au generat ca reacție alte excese îndreptate împotriva dreptului la liberă exprimare, dând măsura „respectului” pe care unii actori media îl poartă pentru acest drept.

Avem de-a face în ultimul an cu o practică, care a devenit deja destul de răspândită în piață: o avalanșă de somații publice sunt adresate de diverși oameni de presă sau instituții media către alți jurnaliști sau instituții media, în care se cere pe un ton imperativ să se înceteze orice exprimare critică la adresa semnatarului somației.

Casa Jurnalistului, amenințată cu proces

Postul Antena 3 a amenințat cu un proces Casa Jurnalistului, o comunitate de reporteri independenți, în cazul în care nu șterg pozele și interviul cu o reporteră Antena 3. Casa Jurnalistului publicase în luna septembrie un reportaj ai cărui protagoniști erau jurnaliștii care relatau din teren protestele de stradă împotriva proiectului de la Roșia Montană . Printre reporterii intervievați se afla și reporterul Antena 3, Ana Cărbunaru. Aceasta a afirmat că presa a relatat protestele „după criterii politice, fiecare după cum a bătut vântul. Și Antena 3? M-ați prins, hihi. Asta e cu no comment, dar… cine era cu partidul respectiv n-a dat despre partidul respectiv și cine ține cu partidul ălălalt a dat în el… adică știi tu” .

Conflictul dintre Sorina Matei și Dragoș Pătraru

Jurnalista Sorina Matei a transmis în luna martie 2014 o notificare adresată România TV și jurnalistului Dragoș Pătraru în care le cerea să înceteze „difuzarea și folosirea de cuvinte și expresii jignitoare care aduc grave atingeri imaginii, demnității și reputației de care mă bucur” și le interzicea „reproducerea în orice mod a înfățișării mele fizice ori a vocii mele sau, după caz, utilizarea unei astfel de reproduceri”.
În octombrie 2013, un caz fără precedent l-a constituit solicitarea adresată de Compania Intact Production SRL (deținută de familia Voiculescu) Tribunalului București prin care cerea dizolvarea Editurii Evenimentul si Capital (EEC), societatea care editează ziarul Evenimentul zilei, dar și a companiei B1 TV Channel SRL. Solicitarea a fost motivată pe baza legii societăților comerciale, care dă dreptul oricărei persoane interesate să depună astfel de cereri. Motivul invocat de reclamant au fost rezultatele financiare ale celor două societăți reclamate care au înregistrat pierderi în 2010 și 2011. Tribunalul a respins în 2014 ambele solicitări .

Jurnaliști agresați

Jurnaliștii Digi24, amenințați și agresați

Două echipe Digi24 au fost ameninţate şi chiar agresate în martie 2013 când au încercat să filmeze şi să se documenteze în anchetele privind privatizarea combinatului Nitramonia Făgăraş şi furturile de lemne din Neamţ .
În momentul în care filmau ruinele Nitramonia Făgăraş, agenţii de securitate ai combinatului au înconjurat echipa Digi24, care se afla pe domeniul public, şi i-au cerut să-și strângă echipamentul. Pentru că jurnaliștii au refuzat, agenții de securitate au trecut la amenințări și au luat camera de filmare din mâinile cameramanului. Reporterul a sunat la 112 și a reclamat agresiunea, dar poliția a apărut abia la o oră de la apel. A venit în schimb șeful echipei de pază, care a devenit violent. Cameramanul Răzvan Dima a fost strâns de gât de agenții de pază, iar șeful lor l-a amenințat cu un cuțit. Echipa Digi24 a depus o plângere în care a relatat întreaga agresiune.
O altă echipă Digi24 a fost agresată în timp ce intervieva un bărbat care tăia lemne ilegal în județul Neamț. Acesta i-a scuipat și înjurat pe jurnaliști, după care a început să arunce cu pietre în direcția lor. Echipajul de poliție prezent în zonă a intervinit să calmeze situația .

Ioan Becali, agresor de jurnaliști

Pe 17 mai 2013, fostul agent de jucători de fotbal Ioan Becali a lovit cu capul în piept un cameraman de televiziune înainte de intrarea în sala de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, la unul dintre termenele în care era judecat în dosarul transferurilor . Ca să-și justifice gestul, Ioan Becali a spus: „Nu vezi ce faceţi aici? Mi-a spart capul, bă, nebunule!! Păi, să cad eu? Pe ce să mă sprijin?”.

Jurnalist agresat din cauza opiniilor politice exprimate

Mircea Marian, editorialist la cotidianul Evenimentul zilei, a fost agresat, insultat și amenințat în plină de stradă, în seara zilei de 16 mai, în fața unui echipaj de poliție care nu a intervenit. Agresiunea este direct legată de activitatea publicistică a lui Mircea Marian. Conform jurnalistului, echipajul care a venit la fața locului la solicitarea sa a refuzat să se legitimize și a permis continuarea insultelor și amenințărilor. Jurnalistul a depus o plângere la Secția 14 Poliție și l-a identificat pe agresor: Mihai Voicu, un revoluționar cu certificat.

B1 TV a fost agresată de angajații CNADNR

O echipă a postului de televiziune B1 TV nu a fost lăsată să filmeze stația de taxare de la Podul Fetești – Cernavodă. B1 TV susține că echipa de jurnalişti a fost şi bruscată de angajaţii Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) pe 31 iulie 2013, nu doar împiedicată să filmeze .
Jurnaliștii doreau să folosească imaginile pentru a ilustra un material referitor la cât de mulți bani se pierd cu închiderea barierei de la Fetești de pe Autostrada Soarelui . B1 TV a precizat că echipa de filmare a fost apărată de șoferii aflați în trafic și că a făcut o adresă oficială către ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, căruia i s-a cerut să precizeze public numele persoanelor care ar fi agresat echipa de televiziune. „O să verific. Dacă s-a încălcat vreo lege, o să iau imediat măsuri de sancționare” , a declarat și premierul Victor Ponta.

Fotbalistul Marica a confiscat camera unui reporter

Fotbalistul Ciprian Marica a fost anchetat în septembrie 2013 de Poliție după ce a lovit cu pumnul un jurnalist și i-a luat camera de luat vederi . Incidentul a avut loc în fața blocului în care locuia iubita de atunci a fotbalistului. Inițial, Marica l-a salutat reporterul Cancan, apoi l-a înjurat și, după ce a încercat să smulgă camera de luat vederi, l-a lovit pe reporter cu pumnul în față. Jurnalistul a sunat la 112 și a anuțat că a fost tâlhărit, deoarece fotbalistul plecase cu camera foto.
Pentru că Ciprian Marica nu s-a prezentat la secție și nu i-a returnat camera, jurnalistul a depus plângere pentru tâlhărie și s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală pentru a obține un certificat medico-legal. După ce a fost înregistrată plângerea, Ciprian Marica a trimis a doua zi un prieten la redacția Cancan. Acesta a înapoiat camera luată de fotbalist, dar fără cardul de memorie.

Fotoreporter înjurat de un jandarm

Protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană au scos în evidență modalitatea în care Jandarmeria Română înțelege relația cu mass-media. Pe 28 octombrie 2013 în timpul unei manifestații, jurnalistul Mircea Topoleanu de la publicația online Vice a fost bruscat de un jandarm pe Calea Victoriei. „Dă-te în morţii mă-tii cu legitimaţia ta de presă” , urla jandarmul în timp ce îi smulgea jurnalistului legitimația de la gât .

Mașina postului Antena 3, lovită de manifestanți

Pe 15 decembrie 2013, în timpul unui miting antiguvernamental, autovehiculul postului Antena 3 a fost ținta unor manifestanți care au lovit cu palmele în parbrizul și capota mașinii staționate în traficul blocat de manifestanți.

Mihai Gâdea, ameninţat cu moartea

În urma difuzării unei anchete la Antena 3 despre o posibilă legătură de afaceri între fiica președintelui, notarul public Ioana Băsescu, și compania Gazprom, moderatorul TV Mihai Gâdea a fost amenințat cu moartea pe pagina sa de Facebook, în ianuarie 2014 .
„Mihăiţă tată, când ai să plângi moartea unuia din familia ta să ştii că nu este că tu ai alte gânduri. Este pentru că tu ai trădat şi trebuie să plăteşti. Ne pare rău dar tu în şase luni vei muri… indiferent dacă renunţi la funcţia ta Antena 3 sau nu. Tu o să ai un accident, stupid la prima vedere dar fatal pentru tine. Aşa este viaţa”, i-a spus un utilizator de Facebook lui Gâdea. Numele de la care a venit această amenințare este Camill Iliescu. Mihai Gâdea a precizat că a depus o plângere penală la Parchetul General.

Curpinsul raportului, care poate fi citit integral AICIFreeEx 2013

Screen shot 2014-05-04 at 9.48.52 PM

Screen shot 2014-05-04 at 9.49.04 PM

Screen shot 2014-05-04 at 9.49.20 PM

Screen shot 2014-05-04 at 9.49.36 PM

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu