Skip to main content

Un membru CNA cere retragerea licenței radio pentru Antena 3. Frecvența este în litigiu

 
Un membru CNA cere retragerea licenței radio pentru Antena 3. Frecvența este în litigiu
mic-radio - debanat
 

Valentin Jucan, membru CNA, a anunțat în ședința de astăzi contestarea publică a acordării, la concursul radio, a frecvenței de București pentru societatea Antena 3 SA, motivând că respectiva frecvență este subiectul unui litigiu în instanță. 

 „Contest în mod public acordarea licenței de București având în vedere că ea a fost acordată în condițiile în care suntem încă în litigiu. De acest lucru știa serviciul juridic. După ce m-am consultat cu destul de mulți juriști, doresc să contest și să solicit anularea acordării frecvenței 106,2 pentru București.”

Publicitate

Antena 3 a câștigat la concursul din 24 noiembrie o frecvență pentru București pentru un radio de știri, 3FM. 22 de societăți s-au bătut atunci pentru frecvența 106,2. Pentru acordarea frecvenței au fost pentru Monica Gubernat, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Rasvan Popescu, Gabrie Tufeanu, Radu Călin Cristea. Ceilalți prezenți au fost împotrivă: Valentin Jucan, Radu Herjeu, Dorina Rusu. La concurs nu au fost prezenți doi membri CNA: Laura Georgescu și Florin Gabrea

Frecvența 106,2 din București a aparținut până în vara lui 2013 societății Radio City FM București pentru postul Click FM (fost City FM). Frecvența a fost retrasă întrucât reprezentanții societății nu au depus toată documentația pentru prelungirea de licență. 

După acest episod, societatea a conetstat în instanță, la Curtea de Apel, decizia forului audiovizual. Frecvența a fost scoasă la concurs în toamna lui 2013 însă membrii CNA au revenit atunci asupra deciziei întrucât frecvența era în litigiu, după cum Paginademedia.ro a scris AICI

„Atâta timp cât este încă în litigiu ar fi mai bine să amânăm acest concurs cu privire la frecvențele Radio Guerrilla.”, spunea în 2013 respectiv șeful departamentului juridic. 

Doi ani mai târziu, când frecvența a fost scoasă pentru a doua oară la concurs, n-a mai existat acest „impediment”. Însă frecvența este încă în litigiu. De la Curtea de Apel, care a menținut decizia CNA de retragere a frecvenței, litigiul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit site-ului Înaltei Curți, „cauza se află în procedura de filtru. Primul termen de judecată urmează să fie alocat ulterior.” 

UPDATE. Lucrurile s-au precipitat după ce a apărut în presă declarația lui Valentin Jucan, din timpul ședinței. Astfel, Radu Călin Cristea, membru CNA, într-o luare de cuvânt l-a criticat dur pe Jucan.

„Voiam să vă liniștesc. A apărut știrea pe care ți-ai dorit-o atât de mult și reconsider așa cum ai procedat și tu orice idee a mea de a participa la o ședință informală care, în ce te privește, are un singur scop să-ți procuri informații pe care să le livrezi apoi în presă încălcând toate convențiile pe care le-am avut în acea ședință. Pentru gestul tău, nu uita că Răsvan și cu mine aveam o însărcinare din partea voastră prin care în momentul acesta ai blocat-o. Cât voi mai fi membru în acest CNA eu la o ședință informală nu mai particip.”

Membrii CNA s-au întâlnit într-o ședință informală pentru a discuta cum să rezolve cu frecvența atribuită Antenei 3, deși aceasta este în litigiu. Potrivit relatării lui Jucan, membrii ar fi încercat să se înțeleagă să discute cu reprezentanți ai postului de știri ca aceștia „să tacă din gură” și să nu lanseze radioul până nu se încheie litigiul cu Radio City. 

Valentin Jucan – Domnule Cristea, la ce înțelegere am ajuns eu cu dumneavoastră? Spuneți ca să audă presa? Domnule Cristea, la ce înțelegere am luat eu parte și cu domnul Popescu? Domnule Cristea, mințiți cu o neruținare cruntă.

Monica Gubernat, membru CNA – Am discutat mai mulți colegi ca să găsim o soluție.

Valentin Jucan – Care a fost înțelegerea pe care am agreat o eu cu dumneavoastră? Să mergeți la Antena 3? Asta e înțelegerea? Eu nu am fost de față la asemenea nesimțire. Eu nu am participat ieri la așa ceva. Am fost la întâlnirea cu dumneavoastră și nu am agreat așa ceva. Nu vă e rușine să mințiți în halul acesta?

După aceste discuții aprinse, membrii au intrat în pauză, iar Valentin Junca a povestit pentru presă cazul frecvenței care a fost atribuită Antenei 3. 

„Antena 3 nu are absolut nicio vină aici. La fel ca toți radiodifuzorii, Antena 3 a participat la un concurs pe care CNA l-a organizat. Faptul că Antena 3 este în această situație este din cauza CNA, a modului în care CNA funcționează.

Am aflat săptămâna trecută că absolut toate licențele acordate în concurs au fost semnate de doamna Laura Georgescu, cu o excepție: Licența 106,2. La fel de bine putea fi Guerrillla. Nu are legătură cu Antena 3 această problemă ci cu ce se întâmplă în interiorul CNA.

La momentul respectiv, vicepreședintele nu era în țară. Președinta nu a semnat cartonul de licență pentru frecvența respectivă. A pasat către Răsvan Popescu această semnătură. Domnul Popescu, nefiind în țară, mapa s-a întors la Laura Georgescu care din nou a retrimis-o domnului vicepreședinte. Acest ping-pong cu documentele a ridicat semne de întrebare. Același semn de întrebare și l-a pus și dl Răsvan Popescu, care a refuzat pe bună dreptate să semneze acea licență.

(…) Descoperim situație și întrebăm ce e de făcut. Asta se întâmplă în CNA de joia trecută Ieri, în ședința convocată de domnul vicepreședinte au participat Lorand Turoș, Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Valentin Jucan, Radu Herjeu, Florin Gabrea Ni s-a prezentat situația.

Au fost mai multe punct de vedere expuse. I-am ascultat și pe cei de la serviciul juridic și șeful biroului licențe și autorizări. Solutia pe care am propus-o a fost urmatoarea: de anulare a votului pentru acea frecventă. Pentru că nu poți să scoți la concurs ceva ce nu-ți aparține.

Le-am spus punctul de vedere si nu am mai dorit sa particip la acea întâlnire. Nu stiu ce intelegere a urmat. Știu însă că s-a dorit ca una sau doua persoane să meargă și să discute cu Antena 3 si sa le ceara celor de la Antena 3 să tacă din gură. Iar noi sa suspendam și să nu le dăm documentul până nu se finalizează procesul. Din punctul meu de vedere este viciat votul. Acea frecventa nu trebuia sa fie scoasa la concurs pana nu e definitiva si irevocabila. Nu sunt de acord ca consiliul sa tainuiasca acest lucru si sa mearga pe nevazute. Nu e un gest împotriva Antenei 3. Antena 3 ar trebui să dea în judecată CNA pentru prejudicii. Poate că Antena 3 avea un plan editorial care presupunea începerea emisiei.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu