Skip to main content

LANSARE. Zonele de risc care periclitează libertatea presei, într-un raport ce include şi România

 
LANSARE. Zonele de risc care periclitează libertatea presei, într-un raport ce include şi România

De interes pentru jurnalişti. Care sunt zonele de risc ce periclitează libertatea şi pluralismul presei? O întrebare la care îşi propune să răspundă raportul Media Pluralism Monitor, studiu pe 19 ţări în care România este prezentă în premieră şi care va fi lansat mâine, la Bucureşti.

Publicitate

Datele relevă faptul că riscuri există în majoritatea ţărilor europene în ceea ce priveşte:

  • concentrarea patronatului pieţei de media,
  • competenţelor media limitate în rândul populaţiei,
  • politizarea controlului asupra canalelor media,
  • independenţa serviciilor publice de media,
  • publicitatea de stat, şi
  • siguranţa jurnaliştilor

Cercetarea desfăşurată în 2015 a fost coordonată de European University Institute din Italia, iar raportul pe România a fost realizat de Median Research Centre.

Lansarea, care se adresează jurnaliştilor şi specialiştilor media, va avea loc miercuri, 27 aprilie 2016, de la ora 11:00, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în sala "Nicolae Titulescu" (str. Vasile Lascăr, nr. 31, et.1).

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cezar Nedelcu Cezar Nedelcu
    Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

    Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.
    Primul ziar din România acuzat de proxenetism – Anunțul.ro – a împlinit 26 de ani de existență și un an de când bate sălile tribunalelor, apărându-se de acuzația absurdă care i se aduce. În aprilie 2015, știrea că un ziar/site era urmărit penal pentru proxenetism, pentru că publica anunțuri de mică publicitate ale prostituatelor, a trecut aproape neobservată. Alte ziare și televiziuni au difuzat sec comunicatul emis de Parchet, fără cel mai mic semn de întrebare vis-a-vis de ce i se întâmplă cuiva din breaslă.

    Știrea de ultim moment este că după mai bine de zece luni de studiat dosarul și de analizat contestațiile părților, judecătorul de Cameră preliminară a considerat că polițiștii și procurorii nu și-au făcut bine treaba și a decis întoarcerea dosarului la Parchet. E o veste relativ bună, pentru că arată că judecătorul nu a fost convins de argumentele acuzatorilor, dar pentru acuzați echivalează cu încă o amânare pe termen nedefinit a clarificării cauzei.

    Un dosar în care Secția 1 de poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 au investit doi ani de muncă și un milion de lei de la buget (conform rechizitoriului) este întors așadar din drum de judecător, pentru că e incomplet și nu reușește să convingă. Un dosar care putea foarte bine să nu existe și să economisească astfel banii contribuabililor, pentru că în afară de scoaterea de pe piață a unui ziar nu face niciun pas în lupta pentru "stârpirea prostituției" și "asanarea morală a societății", așa cum pretind anchetatorii, ci mai degrabă acoperă organele statului de penibil.

    www.dollo.ro/2016/05/anuntul-cum-pui-pe-butuci-o-publicatie

Trimite un comentariu

sus