Skip to main content

Jurnalistii anchetați disciplinar din Radio Romania au fost achitati: "nu se poate reține săvârșirea unei fapte de natură disciplinară"

 
Jurnalistii anchetați disciplinar din Radio Romania au fost achitati: "nu se poate reține săvârșirea unei fapte de natură disciplinară"

Punct final în cercetarea disciplinară a ziariștilor Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu, de la Radioul Public, care au atras atenția public asupra unor derapaje editoriale. Ambii au fost achitați.

Publicitate

Comisia de cercetare disciplinară prealabilă înființată printr-un ordin al PDG, Ovidiu Miculescu, a constatat că „nu se poate reține săvârșirea unei fapte de natură disciplinară, motiv pentru care a propus clasarea cauzei […] clasarea fiind aprobată de dl Ovidiu Miculescu – Președinte Director General”, spun cei doi jurnaliștin într-o declarație comună trimisă Paginademedia.ro.

Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu:

"Comisia de cercetare disciplinară prealabilă a reprezentat doar ultima etapă a procedurilor care ne-au vizat; anterior, am făcut obiectul unor cercetări ale Consiliului de Onoare al SRR și Consilierului de Etică, organisme care, de asemenea, nu ne-au găsit vreo vină.

Toate aceste proceduri au fost declanșate ca urmare a unor sesizări făcute de redactorul-șef interimar de la Redacția Informații, domnul Nicu Popescu, sesizări care, după cum am probat în cursul numeroaselor audieri la care am fost convocați, conțineau și acuzații false cu privire la presupuse afirmații pe care le-am fi făcut."

Istoricul cazului:

Jurnaliștii Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș, de la Radioul Public au acuzat public modul dezechilibrat în care postul public a dus o campanie împotriva ideii de modificare a legii de funcționare și faptul că au fost impuse pe post știri sub standardele profesionale.

CAMPANIA. În primăvara acestui an, pe postul public de radio au fost difuzate mai multe clipuri cu mesajul “Nu distrugeți Radioul”.
Totodată, pe post erau difuzate știri cu personalități care se pronunțau împotria schimbării legii și în favoarea radioului.

Emisiuni speciale au fost difuzate, pe această temă, inclusive la posturile locale. Pentru a dezbate „nocivitatea” modificării Legii 41, la Antena Satelor au fost invitați să comenteze inclusiv șeful Federației Crescătorilor de Bovine Claudiu Frânc sau „vocea fermierilor” - președintele federației Pro Agro, Emil Dumitru.

Detalii despre campanie, aici. Campania în cauză a fost sancționată și de CNA cu comație publică, pentru lipsa de imparțialitate a postului public legată de subiectul schimbării legii de funcționare.

Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu, declarația integrală:

După o perioadă de mai bine de 7 luni, procedurile declanșate la nivelul SRR împotriva noastră după ce, în calitate de avertizori publici, am atras atenția asupra unor derapaje editoriale, au ajuns la final. Comisia de cercetare disciplinară prealabilă înființată printr-un ordin al PDG, Ovidiu Miculescu, a constatat că „nu se poate reține săvârșirea unei fapte de natură disciplinară, motiv pentru care a propus clasarea cauzei […] clasarea fiind aprobată de dl Ovidiu Miculescu – Președinte Director General.” Comisia de cercetare disciplinară prealabilă a reprezentat doar ultima etapă a procedurilor care ne-au vizat; anterior, am făcut obiectul unor cercetări ale Consiliului de Onoare al SRR și Consilierului de Etică, organisme care, de asemenea, nu ne-au găsit vreo vină.

Toate aceste proceduri au fost declanșate ca urmare a unor sesizări făcute de redactorul-șef interimar de la Redacția Informații, domnul Nicu Popescu, sesizări care, după cum am probat în cursul numeroaselor audieri la care am fost convocați, conțineau și acuzații false cu privire la presupuse afirmații pe care le-am fi făcut.

Ca urmare a acestor sesizări am trecut printr-o perioadă lungă, apăsătoare, în care imaginea ne-a fost afectată și în care, dincolo de repetatele audieri interne, am fost supuși și la o serie de atacuri personale dezonorante pentru cei care s-au aflat în spatele lor. Senzația noastră, dată fiind repetarea unor sesizări cu acuzații false, a fost că am fost hărțuiți pentru îndrăzneală de a fi sesizat respectivele derapaje, iar de aceea considerăm că un gest de normalitate, într-o perioadă în care și așa imaginea Radioului Public are de suferit, ar fi ca domnul redactor-șef interimar Nicu Popescu să își dea demisia de onoare sau să fie demis.

Dincolo de aceste considerații de natură personală, constatăm, cu tristețe, că în ciuda atenției acordate de mass-media cazului nostru, în SRR nu s-a întâmplat nimic. Ne vom limita să atragem atenția doar asupra următoarelor aspecte, conștienți fiind că problemele – unele dintre ele abordate de mass-media în ultima perioadă, altele sesizate de colegi de-ai noștri sau de organe ale statului ca Parchetul și Curtea de Conturi – sunt mai multe și mai serioase. Precizăm, din capul locului, că facem aceste observații în calitate de avertizori publici pentru că suntem absolut convinşi că Radioul public este o instituţie publică, legea avertizorului public este aplicabilă dincolo de orice administraţie sau regulamente care vor să o îngrădească, iar interesul public este vital pentru funcţionarea unei media publice:

1. SRR continuă să aibă o poziție ambiguă cu privire la statutul său de instituție publică. Din câte știm, poziția Serviciului Juridic potrivit căreia Legea 571/2004 cu privire la avertizorul public nu se aplică în SRR nu a fost anulată. Președintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a emis recent un ordin care, deși face trimitere la legea 571, o încalcă impunându-le angajaților să sesizeze intern anumite nereguli, ceea ce contravine prevederilor articolului 6 din legea 571/2004.

Considerăm că este imperios, pentru sănătatea unei instituții publice – și cu atât mai mult a unei instituții mass-media, care pune accentul pe libertatea de exprimare – ca angajații să aibă posibilitatea să sesizeze nereguli cum și unde consideră ei, atât pentru protecția lor cât și de dragul unei transparențe absolut necesare.

2. SRR nu a oferit vreo explicație și, din câte știm noi, nu a lansat vreo anchetă internă care să lămurească cine a dispus, executat și aprobat campania pentru care care instituția a fost sancționată de CNA.

Mai mult, deși în cadrul audierilor noastre am oferit probe că informația a fost manipulată, trunchiată și difuzată pe post – iar mai multe persoane cu responsabilități editoriale fuseseră informate, anterior, în scris asupra acestui lucru – SRR nu a avut nicio reacție și nu a luat nicio măsură pentru sancționarea acestui derapaj pe care îl considerăm extrem de grav pentru credibilitatea instituției.

3. SRR ar trebui să explice, în mod convingător, apariția unor posibile alte derapaje editoriale în ultima perioadă. Atragem atenția, cu precădere, asupra observației domnului Răzvan Martin, de la ActiveWatch, cu privire la posibile cazuri de cenzură într-o dezbatere la care a participat președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu privire la taxa radio/tv.

Dorim să le mulțumim, pe această cale, persoanelor și instituțiilor care au luat poziție față de anchetarea noastră pentru că am sesizat, ca avertizori publici, derapaje în SRR, și au semnat două scrisori deschise în care au atras atenția asupra cazului nostru: ActiveWatch, APADOR-CH, Asociaţia Frontline Club Bucharest, Asociaţia Pro Democraţia, Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR), Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Politici Europene, Freedom House România, Sindicatul Unit al Salariaților-Radio România, Cristian Pirvulescu, politolog, Gianina Carbunariu, dramaturg, Corina Sabău, scriitoare, jurnalist la Radio România Internațional, Bogdan Matei, realizator la Radio România Internațional, Asociația Informație în Interesul Public.

Le mulțumim, în mod special, celor care au acceptat să ne ofere asistență juridică în cadrul audierilor la Comisia de cercetare disciplinară prealabilă: Vadim Chiriac și Radu Nicolae de la Centrul de Resurse Juridice, pentru Cătălin Gomboș; Lorena Stoian și Petronel Dobrică, de la Casa de Avocatură Stoian Predoiu, pentru Alexandru Rusu.

Le mulțumim, de asemenea, domnului Adrian Valentin Moise, care ne-a asistat în calitate de reprezentant al Sindicatului Unit al Salariaților – Radio România și colegilor din SRR care și-au exprimat solidaritatea cu noi.

Nu în ultimul rând, dorim să le mulțumim colegilor din mass-media care au considerat că un astfel de caz de cercetare a unor jurnaliști SRR este de interes public, și au urmărit, îndeaproape, evoluțiile sale, fiind prezenți, la audierile noastre, jurnaliști EpochTimes, GSP, Hotnews, PaginaDeMedia, Privesc.eu, VICE.

Cătălin Gomboș, realizator SRR
Alexandru Rusu, realizator SRR

 

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu