Skip to main content

OPINIE. De ce nu a prins Supravieţuitorul? Câteva idei

 
OPINIE. De ce nu a prins Supravieţuitorul? Câteva idei

OPINIE. Supravieţuitorul, show care s-a terminat aseară la Pro TV, a avut, în medie, audienţe sub media postului de televiziune. A fost depăşit constant de Kanal D şi de Antena 1. De ce nu a prins Supravieţuitorul în România? Care pot fi cauzele?

Publicitate

Câteva idei, într-o ordine întâmplătoare (nu comentez calitatea emisiunii, ci contextul):

- Supravieţuitorul este prezentat ca un reality-show 100%. În ultimii ani, ploaia de “scripted reality-show”, făcături, în limba română, a diluat puternic termenul. Este greu să convingi că este 100% real, chiar dacă este aşa. Este şi mai greu când, în ultimii ani, ai avut pe acelaşi slot programe de divertisment gen Ferma vedetelor.

- este un format cu vechime, care a inspirat, la rându-i, alte emisiuni. Multe din probe dau o senzaţie de déjà vu (deşi Supravieţuitorul a fost cel care a dat startul). Au fost văzute, într-o formă sau alta, de-a lungul timpului, în programele inspirate de show (numai la noi au fost Rătăciţi în Panama şi Sherifi de România, nici ele de mare succes)

- Ce înseamnă Supravieţuire? Publicul este obişnuit cu show-uri extreme gen Bear Grylls, context în care Supravieţuitorul pare un joc de divertisment. Publicul vrea mai mult.

- Ideea de supravieţuire este înmuiată şi de probele clasice ale show-ului: Bear Grylls mânâncă viermi, la Supravieţuitorul concurenţii fac puzzle-uri 3d şi aruncă cu nuci de cocos, de exemplu.

- Ca o continuare: probele sunt într-un cadru puţin amenajat. Dau impresia unui “platou” organizat pentru competiţii. În plus, este şi prezentatorul acolo. Concurenţii se retrag în sălbăticie, e drept, dar momentul diminuează ideea de supravieţuire.

- câteva sezoane la rând, Pro TV şi Antena 1 şi-au obişnuit publicul cu show-uri culinare (Antena chiar cu foştii şefi de pe Pro TV). Chefi la cuţite a rămas singurul show de gen luni seara, publicul se duce mult acolo.

- lipsa vedetelor: nu e vina Pro TV, dar formatul presupune oameni obişnuiţi

- prezentatorul: Pro TV a mers pe o gazdă mai puţin cunoscută publicului larg. În plus, vine dintr-o zonă elitistă, cu un discurs care poate nu prinde la publicul larg.

- am uitat de momentele de product placement. Într-o emisiune despre supravieţuire. Într-o ediţie, concurenţii au primit Aqua Carpatica, iar în alta, pungi de chipsuri Lay's. Brand înseamnă civilizaţie. Civilizaţie într-o emisiune de supravieţuire.

Aveţi şi alte idei?

Materialul a fost publicat iniţial pe contul de Facebook.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Paul Paul
    Au ales concurentii ca pentru filmele cu james bond. Nevasta-mea crede ca doamnele/domnisoarele alese au fost din categoria "hai sa le luam ochii la fraieri, ce conteaza ca-s tute" ; reteta de selectie a fost pe baza de sani si bikini , departe de normalitate. In plus, emisiunea a devenit rapid previzibila si plictisitoare si s- a suprapus peste chefi la cutite - si, desi nu-mi plac antenele cred ca chefii au fost mai amuzanti , mai umani decat trombonul celor de la pro. In concluzie, n-a prins pentru ca emisiunea nu a avut nici suflet, nici substanta, nici ritm , nici sarm. Subtire.
  • TonyS TonyS
    :)) Bun jurnalist !
    Chiar este show de divertisment "Ferma Vedetelor " ?
    Ar fi interesant sa ai o discutie cu toti concurentii si sa vedem ce opinie realita au ei . In rest pentru documentare se poate citi biblia emisiunii .
  • Alex Alex
    Pro TV și-a dat singur cu șutu-n fund cu Supra... „Survivor”.
    PRO:
    1. chiar dacă n-a avut bugetul CBS-ului, totuși, majoritatea probelor chiar erau pe bune, gândite bine, iar unii erau mai înfometați ca ăia din State - deci pe partea asta a fost OK - autentic în stilul „survivor”.
    CONTRA:
    1. adaptarea formatului la piața românească, cu multă vorbăraie și „bull-***”, cu emisiuni mult prea lungi pentru numărul de zile de concurs efectiv - iar majoritatea își pierdea interesul din a doua oră. Abia semifinala a fost o emisiune cum ar fi trebuit să fie toate: 1h30m de emisiune pentru 4 zile de concurs - a fost pe grabă - puține vorbe, scurte și la obiect, iar probe din plin.
    2. editat destul de prost, cu multe „hint-uri” care nu-și aveau rostul.
    Concluzie: nu era deloc dificil să-l facă mai profitabil și mai bun calitativ, trebuiau să urmărească cu trudă un sezon din State și își puteau da seama lejer cum să-l facă atractiv, dar probabil au primit un sumar cu ce putea să conțină emisiunea și i-au dat drumul, *** de format.
    N-aș fi cu totul surprins dacă ar face și sezonul 2, dar dacă-l fac la fel, nu are rost - nu e suficient de bun.
    P.s. și *** aia cu buzele cât Taj Mahal-ul și cu creierii varză a câștigat premiul publicului - mi se pare normal, pentru că asta e mentalitatea majorității României - de aia PSD-ul va mai fi la putere cu de-al de Dragnea & ***.
  • Dan Dan
    Cu exceptia ultimei probe din concurs, castigata de Iulian, au fost alese probe de concurs cel mai putin spectaculoase, e adevarat, in schimb, cele mai ieftine ca si productie pentru ProTv.
  • Afi Afi
    Puteți publica audiențele, ediție cu ediție?
  • Allex Allex
    Pacat de banii investiti. Din pacate la ProTv nu mai resimt pasiunea si dedicare unei superproductii asa cum era Dansez pt tine(de la concurenti pana la productie, prezentatori si acel superplatou). Ultimele 2 seZoane de Vocea Romaniei au fost sub orice critica din toate punctele de vedere, iar din cauza acestor knockouturi vor pierde telespectatori si in editiile live. Mi-ar placea sa revad din nou o productie grandioasa de divertisment de calibrul Dansez pt tine.
  • Madalina Madalina
    Din punctul meu de vedere au avut doua mari probleme:
    - Prezentatorul fara carisma;
    - Trebuiau sa restranga durata de difuzare, in sensul ca 4-5 ore pe saptamana e prea mult, comparabil cu 40 de minute la americani. Nu se intampla atat de multe lucruri interesante cat sa aiba cu ce umple spatiul de emisie.

    In rest, mi se pare ca s-au descurcat destul de bine in a pastra formatul american, doar modalitatea de alegere a concurentilor din finala mi s-a parut o greseala. Jocul este in primul rand unul social, mi-ar fi placut sa nu se abata de la formatul clasic.
  • qwerty qwerty
    a fost făcută în stilul clasic al showurilor românești, încercarea de a scoate în față cazurile sociale. toți se plângeau cu viața grea de acasă. la originalul Survivor, în câteva sezoane pe care le-am urmărit, nu am văzut niciodată așa ceva.
  • mile mile
    pt ca nu se poate face ca in america , e simplu
  • Mihail Stefano Mihail Stefano
    A fost montata prost.
    Prezentatorul nu are atata carisma, cata ar avea nevoie.

Trimite un comentariu

sus