Skip to main content

Modificare în regulamentul CNA. Trei luni, şedinţele vor fi conduse de un singur membru. Nu e Laura Georgescu

 
CNA
CNA

Sedintele CNA vor avea, cel puţin pentru moment, un singur presedinte de şedinţă. La mai bine doi ani de cand Consiliul i-a redus atributiile Laurei Georgescu, membrii au schimbat din nou regulamentul intern.

Publicitate

CNA a renuntat la modalitatea de stabilire a presedintelui de sedinta prin rotatie, in ordine alfabetica. Consiliul a votat azi modificarea articolului care viza stabilirea preşedintelui de sedinta.

Totodată, membrii au decis, ca Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA, să prezidenze şedinţele pentru urmatoarele trei luni. Potrivit membrilor CNA, in aceasta perioada vor urmari daca vor aparea „efecte pozitive” la modul de desfasurare a sedintelor Consiliului.

„Sedintele de Consiliu sunt convocate si conduse de un Presedinte de sedinta, desemnat de plenul CNA, in reuniunea precedenta a acestuia”, este noul articol din Regulamentul de Ordine şi Funcţionare.

Membrii au decis, totodată, ca in cazul in care Rasvan Popescu va fi absent, va fi ales un alt membru CNA pentru a conduce sedinta.

Modificarea Regulamentului de Ordine şi Funcţionare a fost pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi la propunerea lui radu Herjeu, care şi-a dorit, printre altele, ca şedinţele pierdute de CNA să fie recuperate. Această propunerea însă nu a trecut.

Din discuţiile de la CNA pe acest subiect:

Valentin Jucan, membru CNA:

“Din punctul meu de vedere vechea forma a legii a dat posibilitatea membrilor sa cunoasca mai bine CNA-ul si modul in care se conduce o sedinta. Insa, in opinia mea, cred ca ar trebui sa renuntam la articol pentru ca a fost suficient, cred ca am depasit un anumit moment care a cerut existanta acestui articol.

Cred ca in acest moment vicepresedintele Consiliului ar trebui sa preia presedintia sedintelor pentru ca avem tot mai multe sedinte cu ordini de zi interminabile. Tocmai pentru a exista si o buna colaborare intre serviciile noastre din cadrul institutiilor eu cred ca cel mai bine ar fi sa revenim la o formula predictibila, in sensul in care sa abrogam acest articol.

Fiecare are un proiect in minte. Nu se poate urmari din 3 in 3 saptamani sau din luna in luna. Cu atat mai mult cu cat intre noi nu a existat o colaborare in ceea ce priveste ordinea de zi. Daca lucrurile ar fi stat intr-un al mod si noi am fi fost mai apropiati nu ar fi fost o problema.”

Monica Gubernat a tinut sa ii raspunda lui Valentin Jucan, mentionand ca, din punct de vedere juridic, acel articol nu poate fi eliminat, venind in acelasi timp cu o alternativa:

„Juridic nu poti elimina acest articol. Trebuie sa fie o intelegere tacita intre noi. Eliminarea lui nu cred ca e ok din punct de vedere juridic, pentru ca nu avem acoperire legala. Eu sunt de acord ca Rasvan Popescu sa conduca sedintele."

Radu Herjeu:

“Daca eliminam acest articol reintra automat articolul din Legea Audiovizualului, care spune ca presedintele Consiliului conduce sedintele. daca doamna Laura Georgescu nu doreste sa-i transfere domnului Rasvan Popescu prerogativele de sedinta noi ne punem degeaba de acord.”

Rasvan Popescu:

“Sensul acelui articol e pentru a limita oarecum vizibilitatea, influenta presedintelui, aducand pe scena mai multi oameni care nu aveau aceasta problema. Cred ca are ceva dreptate doamna Monica Gubernat pentru ca ne-ar aduce in situatia din care am plecat. Eu sunt dispus sa conduc mai multe sedinte ca pana acum, lucru pe care l-am mai facut.”

Radu Calin Cristea:

“Mi s-a parut foarte omogen punctul de vedere exprimat de Valentin Jucan, nu ar mai fi multe lucurui de reprosat. Cred ca a fost atunci o modificare a ROF-ului care a indus acea prevedere legata de presedintii sedintelor, impusa de o situatie de forta majora, care nu se mai aplica acum.

E bine sa existe o singura persoana din CNA care sa conduca aceste sedinte pentru ca e vorba de viziune, dar e vorba si de o anumita continuitate, de urmarire a unor subiecte, de un tip de cursivitate care este capital.

Hai sa fim sinceri, cam restartam CNA-ul in momentul in care fiecare devine presedinte de sedinta. Sunt de acord cu propunerea facuta.”

Florin Gabrea:

“Daca am scoate acest articol cu care sunt de acord, nu avem de unde sa stim ce se petrece in situatia in care domnul presedinte nu poate veni, fie ca lipseste chiar si cu motivatie. Din ziua in care am vazut ce se petrece in institutie, in sensul ca sunt judecate penal anumite persoane, nu am fost de acord si m-am ridicat si atunci, si nu sunt de acord nici astazi. Au fost persoane care s-au pronuntat vehement impotriva situatiei de a fi condusi de o persoana care are probleme grave.”

Dorina Rusu, membru CNA, a fost scepticala in privinta modificarii, vrand sa stie sigur “Cine garanteaza ca nu se va ajunge iar la situatia de dinainte de aceasta decizie?”

“Nu mi se pare o idee rea sa conduca cei care vor, prin rotatie. De ce sa nu se restarteze de fiecare data? Mi se pare interesant, da o nota de prospetime, ca sa zic asa. Pe de alta parte, indiferent de ce hotarare se va lua astazi, este neaparat necesar sa se evite situatia de dinainte, la care eu nu am participat. Cine garanteaza ca nu se va ajunge iar la situatia de dinainte de aceasta decizie?”, a declarat Dorina Rusu.

Cum arata noua forma a articolului 27, alineatului (2) din Regulamentul de Ordine si Functionare a CNA:

Vechea forma:

Alineatul (2) Şedinţele Consiliului sunt convocate şi conduse de un Preşedinte de şedinţă, desemnat prin rotaţie, în ordine alfabetică, la precedenta şedinţă de Consiliu.

Noua forma:

Alineatul (2) Sedintele de Consiliu sunt convocate si conduse de un Presedinte de sedinta, desemnat de plenul CNA, in reuniunea precedenta a acestuia.

CONTEXT. In septembrie 2014, Membrii CNA au decis sa modifice articolul 27 din Regulamentul de Ordine si Functionare, care stipula ca Laura Georgescu, presedintele CNA, este si unicul presedinte al sedintelor Consiliului si, in lipsa acesteia, locul ii va fi luat de vicepresedintele institutiei.
Modificarea ROF-ului a introdus o noua forma de conducere a sedintelor CNA, prin rotatie, in ordine alfabetica, pentru fiecare din cei 11 membri ai Consiliului. Decizia membrilor CNA a venit pe fondul problemelor penale cu care se confrunta Laura Georgescu. Detalii, pe Paginademedia.ro.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus