Skip to main content

România TV merge mai departe. CNA i-a prelungit licenţa. „Ştim ca lupta pentru audienta naşte monştri, şi a născut şi la noi”

 
România TV merge mai departe. CNA i-a prelungit licenţa. „Ştim ca lupta pentru audienta naşte monştri, şi a născut şi la noi”

Fără emoţii. Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat solicitarea România TV a de prelungi cu încă nouă ani a licenţei postului de ştiri. Solicitarea a fost aprobată în unanimitate de membrii prezenţi, dar după audieri de mai bine de o oră, în care unii membri le-au reproşat reprezentanţilor România TV, pe de o parte manipularea, pe de altă parte tabloidizarea.

Publicitate

În faţa CNA au venit un Catrinel Gheorgeh, acţionarul unic al România TV, Roxana Niculescu, director de programe, Andrei Nicolescu, avocat, şi jurnalistele Berta Popescu, şefa departamentului eveniment, Denia Pascu, şefa departamentului politic, şi Raluca Curteanu, şefa secţiei social economic.

Roxana Niculescu, director de programe la România TV:

„Suntem astăzi în faţa dumneavoastră pentru a vă încerca să vă convingem că avem planuri pentru următorii nouă ani dar numai dacă aveţi bunăvoinţa să ne prelungiţi licenţa. Avem o experienta de 6 ani. Experientele celor 6 ani pe care i-am petrecu aici au fost diverse, presărate cu multe, multe greşeli, pe multe le-aţi amendat, noi am plătit amenzile, cred că am învăţat multe din aceste greşeli sau sper că am învăţat multe. Dar este greu să transmiţi la 300 de jurnalişti şi 500 de oameni, că trebuie să ne schimbăm.

Cred ca macar în ultimele luni cred ati observat efortul nostru de a ne schimba, de a deveni dintr-o televiziune reactiva o televiziune activa. Ce vreau să spun prin asta? Să nu mai reactionam la orice impuls politic sau social. Sa ne gandim de doua ori înainte dacă informaţia trebuie trasnmisă către public ca unică informaţie sau dacă nu cumva trebuie să o dezvoltăm mai mult să mergem spre ideea de cunoaştere. Este ceea ce ne propunem daca vorm obtine votul să facem în următorii ani.

Peste cateva zile incepe anul Centenar, iar proiectul pe care l-am depus in proiectul editorial, am dezvoltat foarte mult aceasta idee de un an dedicat Romaniei, dedicat celor 100 de ani de România modernă. V-am dat în acel proiect editorial şi ce încercăm să facm, să depăşi acel prag de 5% de emisiuni culturale şi probabil că în anul următor vom ajunge să facem mai multă cultură.
Aveti in proiectul edtitorial pe care l-am depus si modul în care cedem noi să arătăm realizările României moderne.

Mult disputatele si hulitele noastre burtiere, daca ati observat, in ultima vreme, au fost schimbate din punct de vedere grafic. Incercam sa ne diminuam agresivitatea în ce priveşte tonul burtierelor şi cred că aţi observat că facem aceste eforturi. Cât de mult sau de puţin am reusit, probabil că vom vedea în rapoartele de monitorizare. Problema agresivităţii şi a burtierei este a noastra, ne-am asumat-o încercăm să o reglăm. Toate aceste greseli si tot ceea ce am făcut, le-am facut in lupta nebuna care se da pentru audienta. Trebuie platiti niste oameni, este vorba despre niste locuri de munca, aceste salarii nu pot fi asigurate decat din publicitate, care nu se poate face decat din audienta.

Stim ca lupta pentru audienta naste, la un moment dat, monstri, si a nascut şi la noi, şi monştri şi greşeli.

Vrem sa continuam cu informaţie, cunoastre, cu informatie pozitiva, cu schimbarea modului de abordare a stirilor si transformarea lor din informatie in cunoastere.”

Valentin Jucan, membru CNA – „Nu am sa recapitulez problemele cu România TV. Eu am o dilema foarte mare. A mai fost un singur post care a rămas fără licenţă în România, OTV pentru că nu şi-a plătit amenzile Nu stiu cum sa votez, daca da sau daca nu, fiindca de aceasta data nu mai e vb de o interpretare clara a legii, e vorba de o abordare pe continut. Ce garantii puteti oferi acestui Consiliu ca ce s-a întamplat la România TV, partea de dezinformare, de fake news, ca tematicile pe care le-am sanctionat nu se vor mai repeta?

Roxana Niculescu – „Cred ca prin experienta mea si ceea ce reprezint. Cred ca cele trei jurnaliste care vin din aceasta lume a noastra pot constitui garantia ca nu intentionam sub nicio forma sa dezinformam, sa mai cadem in pacatul manipularilor. Trebuie sa recunoastem ca si noi am fost manipulati, am primit informatii, am cosndierat ca starea de live inseamna sa dai repede informatia, fara sa te gandesti. Eu cred ca in momentul in care vin si nu vin cu numnele cunoscute de la Romania TV si vin cu cei care conduc redactiile.”

Dorina Rusu, membur CNA: „În acest an au fost multe momente în care au fost persoane şi protestatari care făceau presiuni asupra CNA pentru ridicarea licenţei postului, pentru că manipulează, pentru că minte. Nu am crezut niciodată că rolul nostru ca CNA este să închidem televiziuni, ci să veghem asupra vegherii interesului public.

Aţi spus că aţi plătit amenzi, dar să ştiţi că noi ne-am dori să nu fim nevoiţi să vă dăm amenzi. Am văzut că spuneţi că aveţi planuri pentru următorii nouă ani, depinde ce fel de planuri aveţi. Spuneţi că vreţi să faceţi emisiuni culturale, mă bucur, deşi mi se pare puţin amuzant. Mi-aş dori să văd emisiuni culturale la dumneavoastră.”

Radu Herjeu, membru CNA: „Eu am pe lângă această problemă ridicată de colegii mei, eu am o altă problemă pe care ştiţi foarte bine că am ridicat-o şi când eram coleg cu voi şi am şi exprimat-o atunci, de acolo şi conflictele mele cu o persoană pe care mă bucur să nu o văd astăzi aici. Problema este tabloidizarea.

Eu cred că tabloidizarea are asupra societăţii efecte, pe termen lung, mult mai grave decât o burtieră sau o tâmpenie spusă de Ciutacu sau Creţulescu. Sunt şi acestea lucruri importante mai ales atunci când atacă dreptul al imagine al unei persoane, dar pe termen lung sunt nimic.

Mi s-a părut halucinant ca într-o piaţă media tabloidizată aproape în exclusivitate, cele mai multe sesizări primite în ultimii doi ani şi jumătate la CNA să fie primită pentru o burtieră care a stat 15 secunde pe ecran,(„Iohanni cere de la Guvern lege pentru amnistie şi graţier).

Dacă acea burtieră a afectat societatea românească în aşa fel încăt 800 de oameni au dorit închiderea postului România TV, pentru alte lucruri care apar la dumneavoastră, de multe ori, nu avem nicio sesizare. Mă refel la tabloidizare şi în special la faptul că promovaţi prin ştiri sau prin aducerea în platou nulităţi absolute.

Promovarea lor, ştiri despre ele ca şi când telespectatorul trebuie să afle că X-uleasca şi-a luat maşină nouă, din punctul meu de vedere transmite o idee de nonvaloare pe care adolescentul care se uită la ecran o va absorbi ca atare şi va rămâne cu senzaţia că nu trebuie să faci absolut nimic în viaţă, nu trebuie să înveţi şi nici să ai o meserie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sorin Sorin
    inca o dovada ca dl. Herjeu este doar un politruc:
    http://www.aktual24.ro/dupa-ce-i-a-facut-prosti-pe-protestatari-un-membru-cna-ii-acuza-acum-ca-pregatesc-actiuni-violente-mai-intai-trebuie-sa-incendiati-parlamentul-si-sa-dati-vina-pe-pesedisti/
  • Petrica Petrica
    Radu Herjeu Romania TV =PSD NUMAI STIRI FALSE SUNTEM SATUI DE ASA CEVA DACA SAR INCHIDE CA SI OTV AS FI BUCUROS
  • Cristi Cristi
    Jos Mafia tv (A3 , RTV , B1 TV . ) !
  • bradu bradu
    ".....Radu Herjeu, membru CNA: „Eu am pe lângă această problemă ridicată de colegii mei, eu am o altă problemă pe care știți foarte bine că am ridicat-o și când eram coleg cu voi și am și exprimat-o atunci, de acolo și conflictele mele cu o persoană pe care mă bucur să nu o văd astăzi aici. ..."

    Cine-i acea persona ??????
  • skogers skogers
    @Sorin

    Am citit textul postat pe blogul lui Tolo. Este absolut incredibil cum un ins care scrie asa ceva (cum ii vine la gura, de altfel, cu multe virgule) are tupeul sa croseteze in fata evidentei.

    Auzi, Romania TV - primul post de stiri din Romania... :))) In cazul acesta, dle Herjet, un post porno - daca ar emite 24/24 - ar urca si el repede in audiente. Caz in care - pentru ca publicul o cere - nu va veti permite sa-i retrageti licenta, nu?

    Ce ar mai trebui ca Romania TV sa piarda licenta? Fake news da, atacuri ad hominem da, mai trebuie prezentatoare goale de la brau in jos. Pentru 1% stiri (meteo, poate) reale, care e utilitatea publica a acestui canal colector? Poate fi un argument faptul ca 3-400.000 de oameni se uita la un suvoi imund de laturi perorate in limba romana? Trompeta extremismului, intolerantei si obscurantismului. Asemenea organizatii sunt interzise in Uniunea Europeana, domnule Herjeu. Treziti-va !

    Greata si lehamite pentru "jurnalistul" Herjeu, *** ale criptocomunismului, democrati de mucava si opiniile lor fetide. Pana la urma, nici macar un text de opinie nu stie sa scrie. Ci o insailare mustind de ura, truisme si atacuri ad-personam.
  • Sorin Sorin
    @david
    cata vreme sunt oameni (ca d-ta) care cititi aceste lucruri, si reactionati civilizat si corect, nu cred ca vorbesc singur.
    Va multumesc pentru opinie,
  • david david
    @Sorin: foarte frumos scris, dar imi este frica ca vorbiti singur. Dl. Herjeu, ca multi altii, crede ca daca face frumos va sta pe scaunulul ala toata viata. Am mai vazut oameni care se credeau de neinlocuit...
  • Sorin Sorin
    CNA trebuia sa fie garantul respectarii legii, iar membrii sai trebuiau sa actioneze aidoma judecatorilor, sa se situeze deasupra intereselor de orice fel, inclusiv politice. Activitatea actuala a CNA este profund viciata de partizanatul politic al majoritatii membrilor acestei institutii, dar si din cauza imposturii si incompetentei acestora.
  • Ando22 Ando22
    @ Radu Herjeu: Maestre, iti faci foarte bine treaba pentru care ai fost plantat acolo, felicitari!
  • Mirela Bugetara Mirela Bugetara
    Domnu' Herjeu, manipularile matale merg la publicul A3 sau RTV (prietenele CNA), care mai crede ca Mos Gerila e real, Soros da 30 de lei sa vii cu cainele la mitinguri, Alina Plugaru e fata mare si bugetarul Dragnea a facut averea cinstit si e persecutat de justitie si OLAF, nu aici... Din postari si modul cum amendezi televiziunile (unii 30.000, altii 170.000 = 2x85.000) e clar ca, in calitate de arbitru, joci in tricoul rosu al echipei PSD. Foarte bine, se vede asta si fara adeziune la partid, dar macar fii barbat si recunoaste cinstit, nu-i o rusine.
  • Sorin Sorin
    @Herjeu

    vad ca tineti sa aveti ultimul cuvant.
    Ati luat pozitie publica in favoarea manipularilor si propagandei facute de cei aflati la putere, constituindu-va chiar parte a acesteia, prin sprijinul acordat in cadrul acestor postari publice. Si da, este ipocrizie sa ma acuzati pe mine ca sunt manipulat si/sau practic manipulare "hilara", in timp ce dvs propagati suita de distorsionari ale realitatii, practicate de actuala Putere.
    Mai mult, va permiteti sa considerati ca mie "mi se spune" ce trebuie sa scriu, sa fac, sa gandesc. Probabil, in grupul dvs de provenienta, asa stau lucrurile: membrii grupului nu pot combate cu mintea lor, trebuie sa li se spuna ce sa gandeasca si sa faca, de unde si presupunerea dvs ca acei oameni care protesteaza sunt niste "prosti" manipulati de "propagandisti".
    Cu alte cuvinte, eu fiind unul din acei care protesteaza impotriva consolidarii dictaturii parlamentare in curs, dvs va permiteti sa ma considerati "prost".
    Tot de bun simt tine si adresarea mea catre dvs, la persoana a doua; n-am observat reciproca, ceea ce inseamna ca, probabil ori va credeti mai presus decat mine, ori n-aveti cei sapte ani de acasa.
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @ Livero

    Nu stiam ca e nevoie de traducere. "Prima" televiziune se refera, evident, la audiente! Pentru ca asa are sens legarea acestei sintagme de remarca mea referitoare la opiniile sutelor de mii de telespectatori.

    @ Sorin

    Tu chiar ai senzatia ca genuo asta de manipulare hilara merge si cu oameni ca mine? Eu am intrebat unde anume am avut eu pozitii in favoarea unui partid sau politician, asa cum m-ai acuzat. Dar... nici nu ma asteptam la mai mult, ca sa fiu sincer! Faptul ca detest si-mi manifest public dispretul fata de propagandisti si prostii care-i asculta nu inseamna "pozitii publice partinice pentru anumite grupuri politice". Dar, daca asa ti s-a spus sa intelegi, asta ai inteles!
  • Sorin Sorin
    @Herjeu

    In interiorul acelor articole sunt poze cu postarile dumitale pe facebook. Acelea nu sunt luari de pozitie publice? Nu sunt scrise de dvs?

    Lasati-o asa cum a cazut.
    Sa aveti o viata de care va doriti dvs.!
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @ Sorin

    :))))))
    Am inteles, deci, toate mizeriile si minciunile scrise despre mine sunt argumentele tale? Eu iti ceream sa imi arati un cuvant scris de mine in favoarea unui partid sau politician. Cum banuiam, n-ai gasit! Ok, am inteles! Viata linistita sa ai!
  • Sorin Sorin
    @ Herjeu

    Scuze ar trebui sa-ti ceri dumneata de la poprul roman, pentru care se presupune ca lucrezi. Altfel, la o prima cautare:
    http://www.tolo.ro/2015/04/01/ce-scrie-si-ce-pretinde-altora-radu-herjeu-de-la-cna/

    http://www.tolo.ro/wp-content/uploads/2015/04/11088403_868888769841429_290668830_o.jpg

    https://www.google.ro/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.curentul.info%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F11%2Fmentalitate-de-secretar-de-stat_patronii-care-si-maresc.png&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.curentul.info%2Fpolitic%2Fmentalitate-de-secretar-de-stat-pus-de-psd-patronul-care-si-mareste-profitul-este-o-***%2F&docid=wE1CtBw-oB4_2M&tbnid=skapVfG54kAJ6M%3A&vet=10ahUKEwjT6Mzs79TXAhUBQZoKHc3KCJEQMwhnKCAwIA..i&w=510&h=307&itg=1&bih=732&biw=1536&q=radu%20herjeu%20facebook%20psd&ved=0ahUKEwjT6Mzs79TXAhUBQZoKHc3KCJEQMwhnKCAwIA&iact=mrc&uact=8

    https://www.curentul.info/politic/mentalitate-de-secretar-de-stat-pus-de-psd-patronul-care-si-mareste-profitul-este-o-***/

    https://www.google.ro/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fpoliticata.files.wordpress.com%2F2017%2F08%2Fscreen-shot-2017-08-25-at-18-35-15.png&imgrefurl=https%3A%2F%2Fpoliticata.wordpress.com%2F2017%2F08%2F28%2Fcine-e-prostul-herjeu-radu-sau-protestatarul-din-strada%2F&docid=9jmPCSaetrjoFM&tbnid=xrY0cQpCC3Xy8M%3A&vet=10ahUKEwjT6Mzs79TXAhUBQZoKHc3KCJEQMwh1KC4wLg..i&w=1018&h=1008&bih=732&biw=1536&q=radu%20herjeu%20facebook%20psd&ved=0ahUKEwjT6Mzs79TXAhUBQZoKHc3KCJEQMwh1KC4wLg&iact=mrc&uact=8

    https://politicata.wordpress.com/2017/08/28/cine-e-prostul-herjeu-radu-sau-protestatarul-din-strada/

Trimite un comentariu

sus