Skip to main content

Răscoala cu furci și topoare, de pe România TV, amendată pentru „fake news". La pachet cu o reclamă mascată la șampon

 
Răscoala cu furci și topoare, de pe România TV, amendată pentru „fake news". La pachet cu o reclamă mascată la șampon

Evident că suntem în fața unei știri false. Fără discuție" - Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA, despre "răscoala cu furci și topoare" de pe România TV. 

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a decis ce amendă merită România TV pentru știrile cu protestatarii care ar veni cu furci și topoare „cu miile”, la guvern, la protestele din 12 mai. 

După trei runde de vot și trei variante de amenzi (10.000, 15.000 și 200.000 de lei), majoritatea a decis: 15.000 de lei amendă pentru un fake news plus o reclamă mascată la șampon. Propunerea a venit din partea lui Radu Herjeu și a fost votată de șase din cei opt membri: Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat. 

Dorina Rusu și Florin Gabrea, prezenți în ședința de azi, au votat pentru amenda maximă 200.000 de lei.  

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat la pachet sesizări ce vizează trei spețe diferite: o știre cu o reclamă mascată la un șampon, modul în care România TV a reflectat protestele din 12 mai și o știre de fapt divers (la care CNA n-a găsit nicio încălcare). 

A fost o discuție lungă în care, pe lângă vizionarea fragmentelor de emisiuni, au fost prezenți cu punct de vedere Roxana Niculescu, director de programe la România TV și Sanda Foamete, din partea Geeks for Democracy, una dintre organizațiile care au făcut sesizare la CNA pe subiectul protestelor din 12 mai. 

Paginademedia.ro a relatat despre derapajul România TV încă din luna mai (detalii AICI).

Îninate de declarații, reamintim că, pe 12 mai, în ziua în care au avut loc noi proteste la guvern, România TV anunța că protestatarii ar veni „cu furci și topoare” la Guvern. 

Informațiile au curs la România TV, din oră în oră, de la 12.00, până la 21.00. 

La ora 12.00, Postul anunța pe banda de breaking news pe ecran: PROTESTE CU FURCI ȘI TOPOARE.

La ora 13.00, a venit și breaking news-ul de la România TV.

Cristina Șincai: „Și este breaking news la România Tv, se organizează proteste masive în Capitală, mii de oameni au anunțat că vin în Piața Victoriei cu furci, bâte și topoare.”

Reporterul din teren: „internauții au lansat mai multe apeluri pe rețelele de socializare și le cer românilor să iasă într-un număr cât mai mare în Piața Victoriei. Încă un lucru foarte important, le cer acestora să aducă cu ei furci, bâte și topoare, în contextul în care aceștia susțin că ar trebui să treacă moda protestelor pașnice.”

Știrile au continuat în aceeași notă aproape la fiecare oră, cu relatăriu din teren, cu imagini dramatizate și zgomote de fundal amplificate.

Unul dintre moderatori, Ioan Korpos, a afirmat în emisiunea pe care o modera:

„Așa cum vă spuneam, o informație de ultimă oră. Chiar în aceste momente sunt incidente, vorbim despre un scandal la protestul cu furci și topoare. Doamnelor și domnilor, protestatarii au venit cu fiare și cu cărămizi, acolo la guvern. (...) În aceste momente înțeleg de la colegii mei, jandarmii caută, confiscă de la unii protestatari pietre, borduri, topoare și așa mai departe. ”

La vremea respectivă, România TV s-a apărat, ca replică la derapaj, spunând că informațiile au avut ca sursă o postare de pe Facebook.

„Informaţiile la care faceţi referire au fost difuzate înainte de a începe protestele şi au ca sursă pagina unui protestatar care s-a fotografiat cu o furcă în mână spunând ,,am observat că se anunţă proteste paşnice pe data de 12 mai, dar eu voi ieşi cu bâte, furci şi topoare; câţi vor fi alături de mine să le fărâmăm capetele”; acest mesaj are sute de like-uri, share-uri si mesaje de susţinere din partea utilizatorilor facebook, care la rândul lor spuneau că vor veni cu bâte, furci şi topoare la proteste.” (pe larg despre subiect, AICI)

Din discuțiile de la CNA: 
 
Gabriel Tufeanu, membru CNA –
„Aveți probabil și am auzit că au existat pe Facebook acele mesaje pe care le ați preluat. Ați difuzat acele mesaje? Eu am aflat accidental că au existat, dar uitându-mă pe materiale nu văd de unde le-ați luat.”
 
Roxana Niculescu, director de programe România TV:
„Colegii mei au citat spunând despre rețelele de socializare. Da, am print screen-uri de pe ceea ce a fost pe Facebook. La o săptămână după proteste, organizatorii s-au dezis de cei care au postat ante-miting astfel de mesaje.” 
 
Dorina Rusu, membru CNA:
 
„Nu am văzut nicio postare a niciunuia dintre organizatorii acestor proteste. Tot ce s-a spus de la ora prânzului până seara târziu au fost niște minciuni și incitare la violență. Dacă toți moderatorii acestor emisiuni au spus de dimineața până seara că protestatarii vin cu furci, cu topoare, ca la răscoala de la 1907. Asta e ceva ce se numește incitare la violență. (…) Mi se pare extraordinar de grav. Sunt la fel de grave ca afirmațiile de la protestele din ianuarie 2017 când s-a spus că protestatarii sunt plătiți să participe.” 
 
Roxana Niculescu –
 
„Ați văzut că au fost relatări din piață în care o frază era despre rețelele de socializare și multe alte fraze despre oamenii din piață și nemulțumirile lor și ce se dorește. Nu am făcut altceva decât să arătăm imaginile din piață și să cităm ceea ce spun protestatarii, de o parte sau alta, că ne place sau nu.”
 
Dorina Rusu, membru CNA –
 
„Să citați ce spun protestatarii este să spuneți nemulțumirile, dar să spuneți că au venit cu furci și cu topoare și că au chemat la un protest violent (…) Cum adică ați citat? Nu există niciun citat. Cine știe cine o fi postat pe Facebook? Nu există nicio sursă precizată și dumneavoastră spuneți asta de dimineața până seara. Asta înseamnă să citezi? Asta înseamnă incitare pur și simplu.”
 
Radu Herjeu, membru CNA –
 
„Eu am văzut pe Facebook și chemările cu furci și topoare, și nu au fost una, două, ci foarte multe. Nu le-am dat foarte multă atenție, deși mai există și astăzi astfel de poziții și comentarii, nu înțeleg însă de ce nu le-ați prezentat. (…)Prezentarea unor printscreen-uri cu acele chemări, probabil că ar fi dat mai multă greutate acestei afirmații care a fost repetată în mod constant. (...) Abordarea din studio a fost ușor mai heirupistă și mai catastrofică decât se întâmpla acolo. Din punctul meu de vedere, pentru o informare corectă ar fi trebuit să fie și sursa.”
 
Florin Gabrea, membru CNA –
 
„Să presupunem că acele anunțuri de pe Facebook sunt sau au fost reale. În general pe Facebook sunt persoane cu identitate proprie. Era simplu să și dați un telefon acelei persoane. În momentul în care ați aflat sau ați crezut chiar că se va  întâmpla un protest. Aveați datoria înainte de a prezenta faptele în televiziune, să încercați pe cât posibil să vedeți dacă sunt reale. Nu aveți nici un fel de dorință de a prezenta lucrurile corect, ci de a fantaza. (...) O faceți să isterizați populația într-o chestiune care era destul de benignă.
 
Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA –
 
„Evident că suntem în fața unei știri false, fără discuții. N-a existat niciun fel de topor și nicio furcă. Au fost niște imagini în care au existat niște borduri și niște țevi. (…) Nu pot să iau foarte în serios chestiunea asta și mai și mai ales ideea de incitare.
 
Cred că acest lucru vine mai degrabă în contextul în care România TV exagerează în mod curent cu tot felul de știri sau de informații.
 
Cred că ne aflăm în această logică a lucrurilor, de a face audiență prin exagerare, și nu într-o situație în care există o intenție clară de a contrapune o parte a populației împotriva altei părți.” 

LEGISLAȚIA invocată pentru amenda CNA: 

Art. 3, alineat 2 din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:
a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; 

c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

ART. 29 (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii:
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise;

Știre în curs dea ctualizare

Citește și:

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Astia au ajuns mai rau ca OTV-ul. Nu imi explic de ce CNA-ul nu taie in carne vie cand se dovedeste ca este vorba despre stiri "fake"!? M-am saturat de manipularile astora, indiferent de la ce post vin. Cand este vorba despre o stire... toate cele 5 posturi nationale de stiri au varianta lor care le convine, mai putin varianta adevarata. Toti au loc in piata,parerea mea, dar CNA-ul sa ia masuri drastice sa nu se mai intample asa ceva. In plus de asta RealitateaTV nu mai are ce cauta "on air" din moment ce calca pe al 10-lea an de insolventa. Unde ati mai vazut asa ceva? Sa isi plateasca toate taxele si apoi sa strige ca din ura de sarpe pe ce se cheltuiesc banii Romaniei.

Trimite un comentariu