Skip to main content

Prima amendă pentru lipsă de imparțialitate luată de Pro TV în ultimii ani. Subiectul: Codul de Procedură Penală

 
Prima amendă pentru lipsă de imparțialitate luată de Pro TV în ultimii ani. Subiectul: Codul de Procedură Penală

Pro TV a fost amendat pentru lipsa de "imparțialitate" și știri "neobiective". Este unul dintre puținele cazuri în care Pro TV este amendat din această cauză. Subiectul de la care a pornit amenda: efectele Codului de Procedură Penală. Pentru același subiect a fost amendată și Realitatea TV, iar Europa FM și RFI au fost "somate".

Publicitate

În analiză a intrat și TVR, dar CNA nu a constatat abateri în cazul Televiziunii Publice.

Posturile au fost monitorizate după o autosesizare a Monicăi Gubernat (membru CNA). Gubernat a cerut monitorizarea stațiilor pentru suspiciuni de imparțialitate. A cerut analiza Pro TV, Realitatea TV, Europa FM, RFI și TVR 1. Posturile de știri România TV, Antena 3, B1 TV și Digi 24 nu au fost luate în calcul.

Detalii, în continuare:

Consiliul Național al Audiovizualului a amendat modul în care mai multe posturi de televiziune și de radio au tratat, în jurnalele de știri, subiectele referitoare la modificările Codului de Procedură Penală, din luna iunie.

Ce a decis CNA:

 • Pro TV - amendă 10.000 de lei, pentru lipsa de imparțialitate și pentru prezentarea informațiilor în mod neobiectiv în jurnalele de știri în care s-a abordat tema modificării Codului de Procedură Penală.

În cazul Pro TV, CNA a considerat că anumite știri despre Codul de Procedură Penală nu au prezentat pozițiile tuturor părților implicate. Mai exact, CNA a penalizat știrile în care Pro TV vorbea despre Codurile de Procedură Penală având declarații de la cei din Opoziție (PNL, USR), dar nu și de la membri ai PSD.

Totodată, CNA a considerat că Pro TV a încălcat prevederile legate de informare corectă. Un exemplu: interpretarea dată de Pro TV noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală conform căreia victima va putea fi pusă față în față cu agresorul. Aceasta a fost considerată incorectă.

 • Realitatea TV amendă 5.000 de lei, pentru lipsa de imparțialitate și lipsă de echilibru în abordarea subiectelor legate de modifcările Codului de Procedură Penală.
 • Europa FM și RFI Româniasomații publice pentru lipsă de imparțialitate și echilibru.

Ce articole au încălcat posturile:

Pro TV - Legea audiovizualului: Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual: Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Realitatea TV, Europa FM și RFI România – Codul de reglementare a conţinutului audiovizual: Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • @Doru: "Totodată, CNA a considerat că Pro TV a încălcat prevederile legate de informare corectă. Un exemplu: interpretarea dată de Pro TV noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală conform căreia victima va putea fi pusă față în față cu agresorul. Aceasta a fost considerată incorectă." Era greu sa citesti tot articolul ?! Informarea incorecta cred ca se poate incadra la dezinformare ...
 • Amendă pentru "imparțialitate", dragi redactori? De când e interzis să fii imparțial? Probabil vreți să spuneți pentru părtinire...
 • "ca Antena 3 dezinformeaza , Pro tv DEZINFORMEAZA!"
  "Razvan Putina", esti sigur de "Antena 3" ? Ca nu "dezinformeaza" ?
  https://www.paginademedia.ro/2018/04/antena-3-amenda-35000-de-lei
  https://www.paginademedia.ro/2018/08/amenda-cna-sinteza-zilei-kovesi
  https://www.paginademedia.ro/2018/05/amenda-la-pachet-antena-3-sanctionata
  https://www.paginademedia.ro/2017/03/antena-3-25000-de-lei-amenda-pentru-emisiunea-sinteza-zilei-cu-olivia-steer-despre-vaccinuri
  https://www.paginademedia.ro/2018/03/cat-costa-o-minciuna-difuzata-la-antena-3-10000-de-lei-postul-amendat-pentru-imagini-cu-gotiu-dintr-o-piesa-prezentate-drept-reale
 • "Razvan Putina", asta spune tot: "Mai exact, CNA a penalizat știrile în care Pro TV vorbea despre Codurile de Procedură Penală având declarații de la cei din Opoziție (PNL, USR), dar nu și de la membri ai PSD."
  Pe cine intereseaza de PSD ?
 • "Razvan Putina", iar comentezi doar ce iti convine tie ? Uite aici pentru ce s-a primit amenda: "pentru lipsa de imparțialitate și pentru prezentarea informațiilor în mod neobiectiv în jurnalele de știri în care s-a abordat tema modificării Codului de Procedură Penală"
  Eu vad impartialite, nu dezinformare.
  Mai bine ne explici de ce postul "Antena 3" nu a fost luat in calcul...
 • Dacă pro a luat amenda pentru așa ceva în afară de digi toate posturile de știri ar trebui amendate zilnic. :)) nu se va întâmpla pentru ca posturile alea lucrează pentru oamenii care i-au pus în cna.
 • "Doru " citeste bine ce a facu Pro tv
  Citez "Pro tv a încalcat prevederile legate de informare corecta" asa ca nu mai *** *** ca Antena 3 dezinformeaza , Pro tv DEZINFORMEAZA!

Trimite un comentariu