Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile din august, luna protestelor și a pestei porcine

 
DE CITIT. Superscrierile din august, luna protestelor și a pestei porcine

SUPERSCRIERILE LUNII AUGUST. Luna trecută a stat sub semnul protestelor și a pestei porcine. Subiectele au fost tratate pe larg în cele opt #superscrieri. Materialele de presă ale ultimei luni de vară sunt recomandate de juriul care premiază anual cele mai bune materiale de presă. 

Un video de la Casa Jurnalistului, semnat de Vlad Ursulean, un reportaj Vice sau seriile de fotografii făcute de fotoreporterii Documentaria.ro sunt recomadările care acoperă Protestul Diasporei din 10 august. 

Publicitate

Criza Pestei porcine din România a fost tratată pe larg în presa românească. Pe subiect, Juriul Superscrieri recomandă o investigație semnată de echipa Gazetei Sporturilor, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan și un text PressOne intitulat: Despăgubiri? Când o zbura porcul, semnat de  Matei Bărbulescu.  

Nu în ultimul rând, printre recomandări se regăsește un text marca Recorder.ro. Despre viața Vioricăi Dăncilă, cea care "și-a schimbat numele din Rodica Vasilica Dăncilă în Viorica Vasilica Dăncilă":

"Briza de zvonuri care adie prin acest cvartal ridicat în extremitatea de vest a Ploieștiului confirmă că Rodica și-a schimbat numele în Viorica – așa cum bănuiesc foștii ei colegi de liceu."

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Curiosul caz al Rodicăi Nica, fata care a ajuns prim-ministrul României, Ionuț Stănescu - Recorder.ro

Există și români care atunci când o văd pe Viorica Dăncilă la televizor nu îl zăresc pe Dragnea în spatele ei, suflându-i ce să spună, dându-i coate când să aprobe, când să nege și când să se îndepărteze de periculosul pupitru cu microfoane. Ci o văd doar pe Rodica Nica, fosta lor colegă de liceu din Ploiești. Fata prietenoasă, comună, mediocră la învățătură, la fel ca ei, alături de care au împărțit băncile Liceului „Mihai Viteazul”, la sfârșitul anilor ’70.

2. LIVE VIDEO: Protestul Diasporei, Vlad Ursulean - Casa Jurnalistului

Pe 10 august, 100 000 de oameni s-au adunat în București, Piața Victoriei, pentru a participa la Protestul Diasporei. Transmisiunea live a lui Vlad Ursulean este o mostră a realității în care forțele de ordine au degenerat un protest pașnic într-un haos violent, soldat cu victime.

3. Mi-am petrecut noaptea la urgențe, cu oamenii bătuți de Jandarmeria Română, Iulia Roșu - VICE România

E 1.00 dimineața și pe ușa spitalului de Urgențe Floreasca intră doi paramedici care împing un pat mobil în care zace un băiat cu gâtul imobilizat. N-are mai mult de 25 de ani. Poartă un tricou cu #muiepsd. E ușor să-i recunoști pe oamenii care au ajuns aici după protestul anti-PSD din 10 august, în care intervențiile jandarmilor au dus la peste 400 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri.

4. FOTOJURNALISM: Protestul Diasporei, Fotografii de Adrian Câtu, Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi

5. Avocații elevilor, Georgiana Ilie - Școala9

Interviu cu Mihai Tănase, 15 ani, președintele asociației elevilor-activiști din Constanța care a dat în judecată primăriile pentru a cere respectarea drepturilor prevăzute de lege ale elevilor: „Ideea e că, la început, înainte să începem demersul acesta, erau doar vreo patru primării care acordau burse școlare, printre care nu se afla și municipiul Constanța. După ce am început să vorbim noi despre asta, s-a ajuns la 37 de primării. Și vrem să ajungem să fie toate 70.”

6. INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Cum face Dragnea jr bani în vremea molimei, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan - Libertatea.ro

Ziarul Libertatea continuă dezvăluirile, bazate pe documente oficiale, despre cei care profită de pesta porcină africană. „Valentin Dragnea nu doar că a scăpat de porci, dar și-a și rotunjit conturile într-un mod greu de imaginat”, descrie un producător de carne povestea firmei din Teleorman a băiatului liderului PSD.

7. Despăgubiri? Când o zbura porcul, Matei Bărbulescu - PressOne

În localitățile afectate de pesta porcină, autoritățile nu le explică oamenilor de ce sunt omorâți porcii sănătoși, dacă și când vor fi despăgubiți și ce să facă pentru a se pune din nou pe picioare. Lăsați de izbeliște, țăranii ajung să creadă în conspirații dubioase. Așa stau lucrurile și la Gropeni, satul din județul Brăila unde se află cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa, cu 140.000 de animale.

8. Licu Nemuritorul, Ionuț Dulămiță - Scena9

Liviu Canțer - zis și „Licu” - are 94 de ani. De curând, a pornit în turneu prin țară cu „Licu, o poveste românească”. Documentarul în care el e personajul principal a intrat de vineri, 24 august, în cinematografele din România, la un an după ce-a luat marele premiu la Festivalul Dok Leipzig. […] N-a vrut să-și recunoască singurătatea din film și ne-a lăsat impresia că trăiește o continuă minune.


Citește și:

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu