Skip to main content

Ciudatul caz al TV H. Se (mai) închide sau nu postul TV?

 
Ciudatul caz al TV H. Se (mai) închide sau nu postul TV?

Se închide sau nu se închide? Aceasta-i întrebarea! Membrii Consiliul Național al Audiovizualului au rămas cu întrebări (destule) după o discuție de aproape jumătate de oră cu un reprezentant al televiziunii TV H, venit să-i lămurească dacă va înceta emisia sau nu (așa cum hotărâseră la jumătatea lunii februarie).

Publicitate

Reprezentantul postului le-a explicat reprezentanților CNA că acum au o altă variantă de ieșire din impas: nu se mai dorește închiderea abruptă (ceea ce înseamnă, automat, pierderea licenței și a locului în grilele cabliștilor), ci se dorește vânzarea televiziunii, iar acum sunt în căutarea unui cumpărător (caz în care "s-ar mai alege" cu ceva).

Cum s-a ajuns aici.

Consiliul Național al Audiovizualului i-a invitat pe reprezentanții TVH pentru o discuție despre soarta postului.

Mass Media România de Mâine a decis, în februarie, în adunarea creditorilor, încetarea emisiei și concedierea personalului postului TV H începând din 25 martie, invocând motive economice (fapt despre care Paginademedia.ro a relatat încă din februarie AICI).

TV H i-a și informat pe cabliștii Telekom, Akta și RCS despre acest fapt, iar Akta (Digital Cable Systems) a scos, în consecință, televiziunea din grilă, începând cu 1 aprilie.

Reprezentanții CNA i-au invitat pe cei ai TV H la discuții pentru a detalia situația întrucât postul încă emite. Este și în lista must carry.

Ce s-a discutat la CNA?

Maria Andronie, director economic al SC Mass Media România de Mâine:

„Este adevărat, adunarea generală a asociaților a decis în 15 februarie încetarea activității postului TV H, din motive economice. Asta presupune trei aspecte,: încetare emisiei, au început negocieri pentru cesionarea licențele și vânzarea echipamentelor în sistem la cheie.

Nu s-au finalizat aceste negocieri. Acesta este motivul pentru care eu am pe birou adresa pe care să o înaintez CNA în momentul în care apare o operațiune care vizează licența respectivă.

Nu s-a precizat în acea hotărâre un termen-limită la care să se încheie emisia. Termenul de 25 martie e o confuzie, nu m-am gândit la această formă de interpretare. Se referă numai la procesul a concediere colectivă.

Pot justifica acest lucru cu un calendar pe care îl pot pune la dispoziția dumneavoastră”

„Totodată, în februarie, s-a transmis către toți furnizorii de servicii activi în acel moment acea notificare cu aceeași formulare în preambul, inclusiv la ceilalți doi mari distribuitori. Din punct de vedere al costurilor, costurilor aferente transmisiei prin cablu și dificultățile pe care le-am avut privind retransmisia au condus la decizia finală de închidere a acestui post”, a mai adăugat reprezentanta televiziunii care a mai spus că s-au plătit zeci de mii de euro lunar celor trei mari furnizori de servicii de retransmisie prin cablu.

De ce s-a luat această decizie de a închide televiziunea?

„Pe fondul reducerii drastice a numărului de studenți și a costurilor semnificative de susținere a unui post de televiziune s-a luat această decizie.”

Întrebată dacă societatea Mass Media România de Mâine este în insolvență, reprezentanta postului a negat:

„Nu avem nici un fel de problemă. Singurul nostru finanțator a fost Universitatea Spiru Haret, în proporție, aș putea să spun, de 99,99%. Universitatea a decis să-și eficientizeze activitatea și să renunțe la activitățile mari consumatoare de resurse, iar TV H era în top.”

Ce se întâmplă cu Radio Seven:

Radioul va rămâne. Costurile de funcționare ale radioului sunt nesemnificative în raport cu costurile de funcționare ale unui post de televiziune. Și mă refer în principal la condițiile tehnice. Trebuie să recunoaștem, Universitatea a asigurat în proporție foarte mare componenta redacțională a postului, de la origini până în prezent.”

Întrebată dacă închid sau nu televiziunea, reprezentanta a răspuns:

„Sincer, nu știu la acest moment. Dacă nu se găsește o soluție de valorificare a aparaturii pe care o avem, nu demult ne-am retehnologizat, suntem HD, dacă nu se găsește o soluție, sper să găsim o formulă să continuăm, dar fără a mai avea contracte de furnizare de genul celor la care am renunțat pentru că nu le putem suporta ca și costuri.”

Despre o posibilă vânzare:

„Sunt șanse foarte mici să se finalizeze în perioada următoare, pentru că președintele Consiliului de Administrație, care a primit mandatul să negocieze pe această zonă, și-a rupt piciorul și este indisponibil, cred, cel puțin șase săptămâni.”

Reprezentanta postului a mai explicat că notificarea legată de închiderea postului a fost transmisă doar către cei trei mari cabliști – RCS, Telekom și Akta - „cu care avea costuri foarte mari”. „Ceilalți ne transmit gratis.”

Întrebată de membrii CNA ce costuri au către acești cabliști dat fiind că televiziunea este în must carry, reprezentanta televiziunii n-a reușit să explice, menționând că televiziunea are costuri de 30.000 de euro pe lună cu cei trei, Akta, Telekom și RCS

Un reprezentant al RCS aflat în sală la momentul discuției, a intervenit și a explicat că operatorul RCS nu a luat nici un ban pentru retransmisia prin cablu.

„Pentru ca ceilalți cabliști să poată să retransmită TV H gratis, RCS trebuie să preia semnalul și să-l salte la satelit. Costul pentru segmentul de satelit se plătește. De la 1 aprilie, noi am încetat uplinkul.”

Membrii au aflat totodată că și Akta și Telekom ofereau exact același serviciu pentru TV H. Reprezentanta televiziunii nu a știut să explice de ce a fost nevoie de trei contracte diferite pentru același serviciu.

Prin urmare, reprezentanții CNA au decis să ceară contractele încheiate de TV H cu cele trei companii de cablu, RCS, Digital Cable Systems și Telekom, pentru a vedea care este obiectul.

Postul emite în continuare doar reluări și este redifuzat de UPC și micii cabliști.

Citește și:

Postul TVH se închide după aproape 20 de ani. Câteva zeci de angajați vor fi concediați

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Nici must-carry nu mai este ce era odata.
    Cu alte cuvinte retelele cablu / satelit nu te preia gratis !
  • Ăștia nu prea știu pe ce lume au trăit.
    Plăteau 3 frecvențe satelit?
    E drept că și cabliștii uneori condiționează preluarea semnalului de plata unor astfel de servicii, iar posturile TV cele mai cerute de abonați cer chirie pe echipamentele de recepție, deși sunt în lista „must-carry”.
  • E o frecvență inutilă, ca foarte multe canale tv,din lista "rusinii",pardon,must-carry,care ,nu are ,nici în clin nici in mânecă, cu,calitatea prigramelor oferite de acestea...Kapital Tv,Orizont Tv,Taraf Tv,Credo tv,etc.ce naiba cauta astea in aceasta lista,si ,pe ce criterii au fost alese ?Ies ,din grila canale precum,Național Geografic...distribuitorii de cablu(Telekom,RDS ,UPC,AKTA),se vaita ca li se cer o gramada de bani..dar,brusc toti scumpesc abonamentele,ca li se mai taie din profit,calitate,neica Iancule..hai,siktir,***..

Trimite un comentariu