Skip to main content

Seful RCS, primele declarații despre restructurarea de la Digi 24: „Este o problemă economică. A avut cele mai mari investiții, însă venituri insuficiente”

 
Seful RCS, primele declarații despre restructurarea de la Digi 24: „Este o problemă economică. A avut cele mai mari investiții, însă venituri insuficiente”

Șeful RCS-RDS a dat primele declarații despre restructurarea masivă prin care postul Digi 24 a trecut în ultimele luni. Serghei Bulgac a vorbit pentru prima dată despre schimbările prin care a trecut stația de știri, într-un interviu pentru publicația New Money.

Totodată a notat și o idee legată de felul în care compania RCS-RDS ar vrea să fie perceput postul de către public: Nu a fost creat cu scopul de a fi pro putere sau anti putere sau de opoziție”

Publicitate

„Veniturile insuficiente” este explicația lui Serghei Bulgac și principalul motiv pe care l-a invocat pentru reorganizarea din televiziunea de știri. 

Serghei Bulgac, pentru New Money:

„Digi 24, istoric, a avut cumva cele mai mari investiții și cele mai mari costuri operaționale (dintre posturile grupului Digi), însă venituri insuficiente. Venituri din publicitate. Postul nu a vândut publicitate deloc în primii trei-patru ani. De doi-trei ani, noi vindem publicitate. Dar, și așa, este o problemă economică”. 

Divizia media RCS cuprinde - pe lângă Digi 24 - posturile DigiSport, Digi Film, documentarele Digi World, Digi Life sau Digi Animal World, televiziunile de muzică − UTV, Music Channel, Hit Music și segmentul de radio − Pro FM, Digi FM și Dance FM.

Legat de articolele care au dipărut de pe site-ul postului Digi 24, a specificat că „nu am fost la curent și nu aș putea să comentez”

Reamintim că în ultimele luni mai multe articole au fost scoase de pe site-ul postului de știri. Unul dintre ele era o preluare a unei investigații marca Recorder - „Dumnezeul achizițiilor”, în urma unor presiuni „de sus”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.  

A comentat și criticile venit din partea opiniei publice despre o „schimbare” de direcția din partea Digi 24. De asemenea, a menționat că RCS-RDS nu vrea ca stația lor de știri să fie percepută ca un post „de opozițe”: 

Serghei Bulgac: Sintagma „de opoziție“, eu nu aș vrea să mi-o asum și nici Digi 24 nu a fost creat cu scopul de a fi pro putere sau anti putere sau de opoziție. Noi nu ne-am dorit și nu ne dorim să avem în portofoliu un post de opoziție.

„Eu cred că sunt schimbări și în societate, și în sfera media, și atunci poate că alți analiști media sau presa le-au interpretat ca și când ar fi o schimbare la noi. La noi, sincer, nu a fost nicio schimbare.”

Postul Digi24 a trecut printr-o perioadă agitată în ultimele luni. Postul a încheiat coaborarea cu mai mulți jurnaliști, printre care și vedeta postului Tudor Mușat sau jurnalista Adriana Nedelea. De asemenea a anunțat închiderea stațiilor locale și a decis să renunțe la producția de investigație România furată.

Fragmentul despre Digi 24 din interviul acordat New Money de către Serghei Bulgac, în continuare: 

S-a speculat că restrângerea activității trustului de presă are drept cauză tot ordonanța. Cum comentați?

Serghei Bulgac: „Nu are nicio legătură. Divizia, noi gândim lucrurile puțin diferit, pentru că în portofoliul Digi sunt mai multe produse. E și Digi Sport, care istoric a fost primul. E și Digi 24, avem și produsele tematice precum Digi Film, și documentarele Digi World, Digi Life sau Digi Animal World. Mai sunt televiziunile de muzică − UTV, Music Channel, Hit Music. Mai este segmentul de radio − Pro FM și Digi FM, și Dance FM.

Nu suntem atât de vizibili cum e Pro TV, cum e Antena, dar, în sine, portofoliul este foarte mare. În cadrul acestuia, Digi 24, istoric, a fost segmentul care a avut cumva cele mai mari investiții, cele mai mari costuri operaționale, însă venituri insuficiente. Venituri din publicitate.

Postul nu a vândut publicitate deloc în primii trei-patru ani. De doi-trei ani, noi vindem publicitate. Dar, și așa, este o problemă economică. Și atunci, tot ce se întâmplă la postul Digi 24 este 100% o decizie internă de a optimiza structura de costuri și de a face canalul, dacă nu profitabil, să nu fie perdant. Alte motivații nu avem.”

Știți că se speculează foarte mult că Digi a avut momente în care s-a întors spre putere editorial, că a început să facă compromisuri, că a scos articole de pe site, că a a avut invitați „nepotriviți“.

Serghei Bulgac: „Dacă vă referiți la articole, nu am fost la curent eu. Nu aș putea să comentez eu. În legătură cu invitații, aici, din nou, politica noastră este să invităm tot spectrul. Și faptul că a venit cineva la televiziune acum și nu a mai fost înainte, eu cred că este doar decizia celor care au venit la noi, pentru că invitații către toate spectrele politice au fost date de colegii noștri, pentru că asta le-am cerut expres tot timpul.

Eu cred că sunt schimbări și în societate, și în sfera media, și atunci poate că alți analiști media sau presa le-au interpretat ca și când ar fi o schimbare la noi. La noi, sincer, nu a fost nicio schimbare.

Avem invitații deschise către toți reprezentanții tuturor partidelor politice și sunt deschise permanent. Oricând, oricare dintre ei dorește să vină la noi, ușile noastre sunt deschise. Sigur, cu limita poate azi nu, poate mâine, că astăzi este invitat altcineva, vorbesc pur operațional. Pur tehnic.

Fără a da nume, toți decidenții au o invitație extinsă deschisă să vină la noi oricând. Și mi se pare și corect. Un post relevant vorbește cu cei care fac decizii, care hotărăsc, care au capacitatea de a schimba România. Și asta ne dorim.”

Digi 24 era totuși perceput ca unul dintre principalele posturi de opoziție.

Serghei Bulgac: „Sintagma „de opoziție“, eu nu aș vrea să mi-o asum și nici Digi 24 nu a fost creat cu scopul de a fi pro putere sau anti putere sau de opoziție, cum ați zis dumneavoastră. Noi, când discutăm cu jurnaliștii noștri și colegii noștri din Digi24, singura cerință pe care o repetăm de fiecare dată este ca postul să fie echilibrat și independent.

Și atunci, faptul că dumneavoastră îl catalogați de opoziție e un minus pentru noi. Noi nu ne-am dorit și nu ne dorim să avem în portofoliu un post de opoziție. Ne dorim un post echidistant, un post care formează oamenii. Eu nu pot să contrazic ceea ce ziceți dumneavoastră. Eu vă zic ce dorim noi să facem.”

Fragment publicat cu acordul New Money.

Citește interviul cu Serghei Bulgac, care a inclus și teme precum piața de telecomunicații, piața de energie și Ordonanța 114, pe NewMoney, AICI.

Citește și: 

Site-ul Digi 24, "decapitat": Dan Cristian Turturică, șeful site-ului, adjunctul lui și doi redactori, concediați


Adriana Nedelea părăsește Digi24 după șase ani


Pregătește Digi 24 o schimbare majoră, o repoziționare ca o stație mai mult generalistă? Ce spun oficialii televiziunii


EXCLUSIV. Ultima oră: Digi24 închide stațiile locale


EXCLUSIV. Ce se întâmplă la Digi 24? Tudor Mușat părăsește postul. Alți câțiva reporteri pleacă. Contractele nu se mai prelungesc


OFICIAL. Digi explică închiderea stațiilor locale


Cum vede un om de televiziune situația de la localele Digi24. Închiderea stațiilor era „Varianta B”

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Digi asta e un studiu de caz interesant. Pe de o parte, e de apreciat că pe praful asta din industria media au fost aruncate niste zeci de milioane de euro și pentru a încerca să livrezi conținut de calitate, să ai o grafica decentă, cam ce incerca într-o vreme realitatea TV a lui Vântu. Pe de altă parte, Tayfim punctează foarte bine că daca e un business plan e greu sa justifici o investiție megalomanica cu o audiență mică, cu venituri care nu susțin statia nici după vreo 6 ani de la lansare. Digi e listata pe bursă, nici pe acolo nu a rupt norii, deși au cifre bune pe cablu tv, internet și mobil, dar media este clar o afacere super perdantă pt ei. Deci e de așteptat să vină repede o ieșire dezastruoasă din acest business, că de cumpărători sa din serioși nu găsește ProTV de ani de zile și e lider de piață, ăștia când vin cu cifrele alea de audiență râd și curcile de ei. Digi asta a avut la prima vedere o strategie interesanta să strângă nise specializate cu canale complementare de știri, sport, muzică, documentare, dar nu au reușit să adune decât pierderi pe linie. Deci în loc de n posturi mici se pare că mai degrabă faci bani cu un post mare gen pro sau Kanal d. Altfel, lemnos sau nu, bulgac zice bine ce zice de restructurare doar că pare așa de târziu că nu înțeleg ce cred ei că mai salvează financiar de aici.
 • Cenzura exista la postul Digi24 si o spun in calitate de fost jurnalist, titlurarul unui contract de drepturi de autor aici. Economic, cenzura se manifesta prin interdictia de a nu da stiri negative privind produse care intra si in oferta Digi (spre exemplu stiri privind studii facute referitoare la radiatiile terminalelor de telefonie) . Politic, prin excluderea din pagina de garda si chiar excluderea totala de pe site a stirilor prea critice la adresa PSD. Spre exemplu, in perioada protestelor masive din piata Victoriei, acum un an, difuzarea stirii privind organizarea unui miting USR s-a lasat cu un mini scandal in relatia cu managementul postului si cu avertismente. Sigur, că la fel ca oriunde in presă, nu cautati adrese oficiale semnate de conducerea postului cu antet privind problemele de mai sus. Acestea lucruri sunt stabilite verbal de editori, acestia fiind vazuti de toti jurnalistii drept cureaua de legatura cu managementul. Lucrurile acestea sunt o marturie a mea, nu le pot proba cu acte, drept pentru care luati-le cu rezerva necesara.
 • Îmi plac enorm geniile astea într-ale managementului care vorbesc despre "eficientizare" și încep să dea oameni afară, să "taie costuri" începând cu hârtia igienică și terminând cu închideri se stații locale. Asta poate face oricine, nu trebuie să fii blindat cu MBA-uri. Întotdeauna pt fantasmele financiare ale ăstora plătesc salariații obișnuiți, nicidecum aventurierii care au conceput schemele de cheltuieli. Păi când ai făcut planul de business la Digi24 sau la DigiSport, nu te-ai gândit că piața românească nu poate să susțină (că n-are de unde) atâta armată de corespondenți locali, chirii la sedii, echipamente etc?! Când ai cheltuit zeci de milioane de euro pe an pe drepturi TV la aproape orice sport, nu ai calculat că fiecare minut de emisie costă în medie X lei + costuri operaționale și că banii ăștia trebuie recuperați de undeva, plus ceva peste pt profit, dezvoltare etc? Pe ce lume au trait ăia care I-au aburit pe acționari, cum de nu știau că această risipă așa va rămâne? Pe de altă parte, hai să gândim mai cu picioarele pe pământ, ca la Românica: pt orice deținător de drepturi tv, comerciant de echipamente tv, deținător de spațiu pt birouri etc e mană cerească să apară unii pe piață dispuși să cheltuie cu nemiluita și să și plătească la timp pe praful ăsta. Sigur, la Digi nu s-a întâmplat asta pt că acolo decidenții sunt niște moraliști desăvârșiți, dar în alte părți parandărăturile au fost la ordinea zilei. LA RCS-RDS "de vină" au fost, evident, sclavii. Care au fost dați afară fără milă.
 • Asta spune totul despre managementul de la RCS in general. Adică ei, fără sa-i oblige cineva, nu au vândut publicitate 3-4 ani!! Acum fac calcule, vad cat au băgat si cat produc. Ia sa înmulțească incasarile din ultimul an cu 3-4 si sa vada cat au pierdut. Ce sa mai spun de Digi sport care este la fel de prăfuit ca in prima zi. Acolo e un haos mai mare ca la stiri. Si conducerea ce face? Concediaza oameni, reduce cheltuieli. Asa au invatat ei sa faca afaceri. ,,Salveaza,, compania cu 3 soferi si cameramani cu 2000 de lei salariu. Declarațiile lui sunt cea mai bună dovadă că pestele de la cap se împute!
 • @ circo : mai uită-te la digi înainte de a vorbi. Chiar si in ultimile săptămâni, am văzut critici la adresa instituțiilor sau persoanelor mult criticate de posturile de știri prietene puterii.

  Ele au fost în situații punctuale, asa cum este normal. Asta îl face un post neutru. Faptul că e capabil sa critice atât președinția, cat si parlamentul sau justitia, în funcție de derapajele fiecaruia. Doar ca derapajele guvernului sunt mult prea mari momentan.
 • "Rulajul de oameni e destul de mic aici. Noi suntem vechi" mai zice in interviu. Minte asta de ingheata apele. E acolo mai ceva ca in Gara de Nord.
 • @F : confuzi definitia cuvantului neutru.

  Digi24 n-a criticat niciodata justitia, i-a luat in permanenta apararea, indiferent de abuzurile care au fost dezvaluite de celelalte posturi.
 • @ mile : confunzi postul. Stim ca tu te uiti la antena 3. Vorbeste despre postul ala.

  Digi chiar este un post neutru. Ce se intampla in Romania e anormal. Un post neutru, care critică niste derapaje grave, este văzut ca un post de opoziție prin comparație cu celelalte posturi de știri, care au niste agende politice clare.
 • E un paradox șucar că apare povestea asta de ziua presei. „Nu vrem să avem un post de opoziție...!” clarifică destul de multe.
  Altfel, digi 24 nu a avut și nu are nici acum management propriu zis iar oamenii care au condus in timp televiziunea au fost atat de nepriceputi incat nu a putut exista un management al stirilor (asta fiind un post de stiri). Dar asta a fost alegerea companiei. Cu alte cuvine, Serghei ăsta se bate singur cu o caramida ***. Digi 24 nu a vândut ani de zile reclamă dintr-o aroganta de management a rds. A închis stațiile regionale pe motiv de lipsă de performanță deși nu le-a permis niciodată să vândă reclamă, tot dintr-o aroganta, dar mai ales dintr-o prostie.

Trimite un comentariu