Skip to main content

Radio România, atent cu Liviu Dragnea. Cum a „dispărut” dintr-o știre liderul PSD

 
Radio România, atent cu Liviu Dragnea. Cum a „dispărut” dintr-o știre liderul PSD

Cum se transformă o știre care ar putea "deranja" la Radio România. Postul public de radio a fost "atent" cu Liviu Dragnea.

Publicitate

După ce, într-o primă variantă a știrii, liderul PSD apărea menționat în calitatea lui de "condamnat", o a doua variantă a fost puțin "edulcorată". Asta pentru că un "manager furios a tunat și a fulgerat": "Mai terminați cu Dragnea!".

Numele lui Liviu Dragnea nu a mai apărut deloc, iar textul știrii este greu de digerat.

Cazul a fost povestit de jurnalista Radio România - Mira Gomboș - la o dezbatere despre posturile publice, organizată de Frontline, moderată de Petrișor Obae, editorul Paginademedia.ro.

Știrea în cauză, dar și un alt exemplu despre cum Radio România are grijă de imaginea PSD, în continuare:

1. Uite Dragnea, nu e Dragnea: "Mai terminați cu Dragnea!"

Numele lui Liviu Dragnea a fost scos de tot dintr-o știre. Era o știre în care Liviu Dragnea era menționat în calitatea lui de "condamnat de un complet penal obișuit" și posibil beneficiar în cazul unei decizii a Curții Constituționale.

Jurnalista Mira Gomboș povestește:

"Era o zi în care, la Curtea Constituțională, se tranșa o solicitare a domnului Florin Iordache, legate de completurile de judecată. Până la ora 12.00, la Radio România s-au difuzat știri corecte, în care se spunea că și Liviu Dragnea ar fi fost beneficiar dacă se schimbau completurile.

Ce s-a întâmplat după 12.00? Mi-a spus "un porumbel", pentru că eu nu particip la ședințele de redacție, că managerul furios a tunat și fulgerat „Mai terminați cu Dragnea, de ce trebuie să spunem mereu că e și Dragnea.”

După aceea, știrea nu a mai avut apoi nicio referire la Dragnea.

Știrile, înainte și după:

ÎNAINTE. Cum a arătat știrea originală?

"Curtea Constituțională a amânat pentru astăzi, discutarea sesizării privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în judecarea unor fapte de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sesizarea a fost făcută de social-democratul Florin Iordache în perioada în care a fost numit la conducerea Camerei Deputaților în locul lui Liviu Dragnea.

Potrivit reporterului nostru Diana Surdu, la Instanța Supremă sunt 170 de dosare de corupție judecate între 2003 și 2018. Printre acestea se află și dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru fapte de corupție.

Decizia a fost contestată, iar în recursul procesului, avocații au invocat faptul că Dragnea a fost condamnat de un complet penal obișnuit, nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție.

DUPĂ. Varianta modificată și difuzată la Radio România Actualități după ședința de la ora 12

"Curtea Constituțională a României a amânat pentru 19 aprilie pronunțarea privind sesizarea în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în judecarea unor fapte de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit unor surse, citate de redactorul nostru Diana Surdu, vor fi cerute informații suplimentare de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Sesizarea a fost făcută de social-democratul Florin Iordache și se referă la soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament și a dispus amânarea pronunțării."

Înghețarea relațiilor PSD - Partidul Socialiștilor Europeni, "îndulcită" de producători

Un alt caz în care Radioul public a avut grijă de imaginea PSD: Relația dintre PES și PSD. Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a anunțat că, din cauza nerespectării statului de drept de către Partidul Social Democrat.

Știrea a fost scrisă de Mira Gomboș spre a fi difuzată la jurnalul de știri de la radio.

În prima variantă "înghețarea relațiilor" era în prima propoziție. În a doua variantă, "îndulcită" de producător, subiectul era lăsat mai la mijlocul știrii.

Mira Gomboș:

„Mi s-a întâmplat acum câteva zile, știti că PES a înghețat relațiile cu PSD și că în iunie se va lua în calcul excluderea PSD din familia socialistă.

Până la ora 15, subiectul nu s-a tratat deloc. La ora 15, producătorul care era de serviciu, văzând și el știrea a zis să scriu o știre. Am întocmit o știre pe baza a ceea ce se afla în comunicat pentru ora 15.

După ce s-a difuzat, a sunat la redacție domnul Nicu Popescu, redactorul-șef care l-a chemat la el pe producător.

Înainte să-l cheme pe producător, am fost chemată de redactorul-șef adjunct, o fată numită interimar de câteva zile.

M-a abordat pe hol și mi-a spus: „știi ceva, ai făcut știrea aceea cu PES, te rog eu, pune în prima frază că doar până la întâlnirea din luna iunie sunt înghețate relațiile”.

I-am spus că nu pot să fac asta pentru că aș manipula informația. Nu scria nicăieri în comunicat asta. Știrea mea a fost foarte corectă și a fost difuzată așa.

Apoi, a fost chemat producătorul ca să mi se ia subiectul, ceea ce mi s-a și întâmplat. Producătorul nu are nicio vină, el mi-a luat apărarea.

Știrea a fost rescrisă de producător, tot corect, dar a mai aranjat puțin cuvintele, astfel că la ora 16.00, știrea a sunat altfel.”

Știrea ÎNAINTE:

Partidul Socialiștilor Europeni, PES, a înghețat relațiile cu Partidul Social Democrat, a anunțat președintele formațiunii, Serghei Stanișev, în cadrul unei reuniuni a liderilor socialiști, care a avut loc, ieri, la Bruxelles.

Președintele PES a reiterat îngrijorările continue ale socialiștilor europeni în legătură cu respectarea statului de drapt în România și a precizat că relațiile cu PSD vor rămâne înghețate până când guverul de la București își va clarifica angajamentul față de respectarea statului de drept și va urma recomandările Comisiei Europene.

Calitatea PSD de membru al Partidului Socialist European va fi pusă în discuție în luna iunie, la viitoarea reuniune a conducerii formațiunii, iar până atunci niciun eveniment nu va fi organizat împreună cu social-democrații români, a mai menționat Serghei Stanișev, într-un comunicat postat pe site-ul PES.

Știrea DUPĂ:

Președintele Particului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev, a reiterat îngrijorările continue ale PES în legătură cu respectarea statului de drept în România. 

El i-a informat pe prim-miniștrii, comisarii europeni și liderii partidelor că, până când Guvernul român nu-și va clarifica angajamentul față de respectarea statului de drept și nu va urma recomandările Comisiei Europene, conducerea PES va considera înghețate relațiile cu PSD, în așteptarea unei discuții oficiale la viitoarea reuniunii a conducerii PES, în iunie, unde calitatea de membru PES al PSD România va fi luată în discuție.

El a încheiat spunând că niciun eveniment PES nu va fi organizat până atunci cu PSD", se menționează în comunicatul PES.

Serghei Stanișev a făcut acest anunț în cadrul unei reuniuni a liderilor socialiști, care a avut loc ieri la Bruxelles.

Citește și: VIDEO. Gabriela Scraba, jurnalista Radio anchetată de DIICOT: "Am găsit un folder întâmplător. Oricine le putea vedea. Eu de-abia știu să schimb o parolă"

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • e foarte corectă poziția managerului. nu are legătură dacă dragnea sau oricare altul beneficiază sau suferă în urma unei legi. legile în românia nu se fac pentru un singur om !
  • E totusi bine ca mai sunt jurnaliști cu coloana vertebrală. Cu curaj si caracter. Mai avem o sansa. Astept încă ziua când va ieși cineva si de la Antene sa spuna adevarul.

Trimite un comentariu