Skip to main content

Derapaj grav la Trinitas, radioul Patriarhiei. Despre sex, viol şi musulmani. Sarcina după un viol: poate e un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete

 
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Parinte Daniel, la sfinţirea Radio Trinitas. Foto: Basilica, via Ziare.com
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Parinte Daniel, la sfinţirea Radio Trinitas. Foto: Basilica, via Ziare.com

UN POST PĂCĂTOS. "Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul.

Publicitate

Este unul dintre răspunsurile date unei ascultătoare de un preot invitat la postul de radio Trinitas, care aparţine Patriarhiei. Nu orice preot, ci prodecanul Facultăţii de Teologie!

Unul din răspunsurile pentru care cazul s-a discutat în CNA. Alte afirmaţii ale preotului Vasile Răducă sunt legate de sexul cu prezervativ, dar şi despre relaţia dintre o tânără şi un partener de religie musulmană.

Vasile Răducă este prodecanul Facultăţii de Teologie şi secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române (potrivit site-ului Universităţii din Bucureşti). CV-ul detaliat, la finalul articolului.

Ce au întrebat ascultătorii şi ce a răspuns invitatul nu mai are nevoie de niciun comentariu. Până şi reprezentanţii Trinitas s-au delimitat categoric de afirmaţiile preotului, în faţa CNA.

Redăm fragmente, în continuare. Emisiunea a fost difuzată pe 27 mai, la Radio Trinitas şi a fost reclamată de ascultători. Moderator: Narcis Stupcan. Invitat: Preot Vasile Răducă. Nu au nevoie de niciun comentariu:

Preot: în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului

Gabriela din Argeş întreabă ce să facă, pentru că fiica ei este în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană.

Preotul Vasile Răducă răspunde:

"Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aş da două răspunsuri. Înainte de toate, rugaţi-vă…

… rugaţi-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relaţie. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeţi-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve faţă de anumite forme de intimitate cu anumite persoane.

Vă rog să reţineţi că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere.

În Islam, femeia este gândită ca o fiinţă fără suflet. Bine ar fi, mi-aş dori din tot sufletul să ştiu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii."

De notat că toate aceste afirmatii au fost făcute de invitat fără ca moderatorul, Narcis Stupcan, să aiba vreo reacţie.

Sexul cu prezervativ: cei tineri nu fac altceva decât să se masturbeze

Ce spune preotul invitat în studio despre sintagma: „prezervativul este mai bun decât avortul”?

Preotul Vasile Răducă:

"În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare".

În actul sexual, femeia primeşte ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanţe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii.

Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni.

O relaţie firească, normală, în limitele normalului între bărbat şi femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur şi simplu, şi, fie că, la un moment dat, are un acces şi se duce la un bărbat care are cu ea o relaţie normală şi-şi părăseşte soţul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzaţi-mi că sunt foarte dur.

Mai bine mai rar, dar cumsecade şi să-i oferi soţiei ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi şi să trăieşti într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ţi fie, practic, scârbă şi silă şi ruşine.

Sarcina după viol, posibile cauze: poate fi vorba "de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete"

Ascultătoarea întreabă: copiii proveniţi în urma unor violuri sunt tot daruri de la Dumnezeu?

Preotul Vasile Răducă răspunde:

Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reuşesc să penetreze peretele ovocitului la distanţă de câteva ore - chiar 30 de ore - încât o persoană care a fost violată are suficient timp să meargă la medic, dacă vreţi, la ginecolog, sau şi ea, dacă e o persoană deşteaptă şi, pur şi simplu, prin măsuri igienice, să facă de aşa manieră încât spermatozoidul să nu ajungă să atingă ovocitul şi să realizeze fertilizarea.

Aşa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obţinuţi sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată şi nu este acceptată de Biserică.

Vă rog să reţineţi: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimţit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de aşa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, aşa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene.

(...) dacă s-a produs şi aşa, luaţi-l ca pe un dar a lui Dumnezeu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, în faţa CNA: mă detajez radical de absolut toate afirmaţiile făcute de acesta. Nu va mai fi invitat

Reprezentanţii Patriarhiei şi ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmaţiile preotului care a fost invitat în studio. Postul s-a ales cu o somaţie de la CNA

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei:

„Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situaţie deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care şi eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuţie devine destul de pătimaş.

N-am venit să-l scuz, chiar mă detajez radical de absolut toate afirmaţiile făcute de acesta.

El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune şi radio, iar după un acest context în care a făcut afirmaţii absolut discutabile, criticabile şi autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni.

Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox şi insituţional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în faţa unor mii de ascultători.

Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e şi jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparţine cultului islamic şi cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui.

Instituţia pe care o reprezentăm nu are nicio legătură cu asemenea viziune. Relaţiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc.

Regret că sunt în faţa unei astfel de situaţii. Atât eu cât şi instituţia pe care o reprezint. Postul nostru nu a ieşit în evedinţă cu astfel de poziţii.”

Radu Herjeu: invitaţii mai pot spune şi tâmpenii. Problema aici este moderatorul

Radu Herjeu, membru CNA:

„Problema mea şi a noastră nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio şi televiziune, invitaţii mai pot spune şi tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacţie.

M-am gântit că poate i-a fost ruşine să îi spună, însă emisiunea a avut şi o pauză. Chiar şi după mostruozitatea „roagă-te la Dumnezeu să se rupă relaţia fiicei tale” lucrurile au continuat. Şi dacă spunea în biserică sau în faţă a cinci enoriaşi era la fel de grav.

Nici măcar în pauză nu i-a spus să se tempereze.

Ce aţi făcut în legătură cu aceste afirmaţii făcute public?”

Vasile Bănescu:

„Punctul dumneavoastră de vedere este riguros şi de bun simţ. Chiar şi noi ne-am întrebat de ce moderatorul nu a avut reacţie în acest caz. Am o singură explicaţe, deşi nu cred că e relevantă, la rândul său moderatorul îi este student la master părintelui, deşi asta nu îl scuză.

Ce avem noi degând să facem este de a face o emisiune reparatorie în acelaşi format, cu acelaşi moderator, în care el să emită o părere nuanţată şi pentru acultători, în care să limpezească aceste probleme, cerându-şi eventual şi scuze.

Am de gând să mă autoinvit în această emisiune.”

Teodor Gradinaciuc, directorul radio Trinitas:

„Emisiunea este acum într-o pauză, imediat după ce am auzit de cele întâmplate în emisiune. Ne gândim în ce formulă vom reveni. Cazul moderatorului este şi el în observaţie.

Prima emisiune de după vacanţă vrem să lămurească lucrurile, cu un invitat care să precizeze ortodox aceste aspecte.”

Dorina Rusu, membru CNA:

Am fost absolut îngrozită. În aproape cinci ani de când sunt în CNA nu am auzit ceva atât de groaznic. Sunt nişte lucruri sensibile şi grave.

Abordarea cu privire la prezervativ şi viol sunt absolut îngrozitoare şi de nepermis pentru orice om, dar pentru reprezentant al BOR. Cum poţi să vorbeşti despre viol consimţit? Mi se pare îngrozitor că moderatorul nu i-a atras în niciun fel atenţia.

Mi se pare absolut obscen felul în care acest domn, care este şi preot, a abordat aceste lucruri.”

Propuneri:

Au fost trei propuneri, pentru somaţie, dar şi pentru amendă de 10.000 de lei (de la Dorina Rusu).

A trecut propunerea pentru somaţie a lui Radu Herjeu, cu şase voturi:

„Propun somaţie pentru că e prima abatere. Publicul lor e deschis la ce se spune acolo, nu are mecanismele de a filtra ce se spune acolo. Ei cred cu toată fiinţa ce a spus părintele acolo.”

Articolul invocat:

"Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice."

Au votat pentru: Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Vasile Răducă, prodecan la Teologie

Vasile Răducă este prodecanul Facultăţii de Teologie şi secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române.

Potrivit prof.unibuc.ro, site-ul Universităţii din Bucureşti:

 • A fost membru al Comisiei de Bioetică a UNESCO,Filiala România
 • Aste reprezentant al B.O.R. în Comisia Interortodoxă de Bioetică, unde a elaborat documentul ,,Etica procreerii umane”.
 • Este membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor,membru al Consiliului Naţional Bisericesc şi al Adunării Naţionale a Bisericii Ortodoxe Române.
 • Este membru al Comisiei de Bioetică a Fundaţiei ,,Academia Medicală”.
 • Pentru activitatea depusă ca preot şi profesor,P.F.Părinte Patriarh Daniel i-a acordat distincţiile ,,Crucea Patriarhală”(2008) şi Ordinul ,,Sanctus Stephanus Magnus”(2011).
 • Actualmente predă Teolgie Morală şi Bioetică la cursurile de licenţă de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti, iar la masterat ţine un curs pe patru semestre cu tema ,,Monahismul creştin în secolele IV-VI,în Răsărit şi Apus”, studiind începuturile monahismului creştin şi spiritualitatea acestuia din perioada mai sus amintită.
 • A avut mai mulţi doctoranzi dintre care până în prezent zece au definitivat studiile cu susţinerea tezei de doctorat.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Prin comparatie omenirea e *** de doua mii de ani de biserica. Nu poate exista alta explicatie decat ca ii place.
 • Saracul Radu Herjeu, cu fiecare noua sedinta dovedeste ca e fara scapare. Herjeu probează pe deplin aceasta afiormatie.
 • @Petrache : amice , esti idiot ; din toate punctele de vedere ,nu doar crestin , ci si -mai ales- al sanatatii mintale !
 • Citez "Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. "

  Ai statistici care sa ateste ca sunt NUMEROASE cazurile in care violul se soldeaza cu graviditate?

  Asta e afirmatia!

  RARISIM vs. NUMEROS. Haideti cu argumentele.
 • CNA se autodepaseste din nou. La un post comercial prieten CNA-ului, chestiile astea ar fi fost amendate. Înțelegem că Trinitasul e mai mult decât un post prieten.
 • În calitate de student ce recent am termiant această facultate și l-am avut
  pe acest inocirigibil individ ca profesor, nu pot decât să confirm afirmațiile
  inapte ale acestuia, fiind unul dintre puținii profesori care trag această
  facultate în jos.
  La majoritatea cursurilor derapează subiectul cu predilecție spre alte teme
  ce nu au de a face cu cursul (de obicei taboo/controversate) venind de fiecare dată cu noi idei și teorii proprii. Recurge la articole de pseudoștiință,
  studii empirice și cercetări cu date eronate sau născocite de el, încercând
  parcă să concureze cu studenții sau să iși justifice „superioritatea” în fața
  lor.
  Prof. Vasile Răducă este cunoscut și pentru faptul că este acuzat de fraudă
  intelectuală majoră, deși fiind membru al Comisiei de Etică a Universității
  (sunt destule articole despre acest caz). Asta se datorează faptului că în anul
  1993 a „preluat” o lucrare a unui scriitor străin, cosmetizând-o pe alocuri și
  publicându-o sub nume propiu.
  Din păcate egocentrismul acestei persoane este defapt o mască pentru propiul său semidoctism.
 • Nu trebuie sa fii mare psiholog ca sa-ti dai seama ca respectivul preot este, in propria intimitate, un *** agresiv cu sine... defectiune standard.
  Ce tupeu de *** trebuie sa ai ca sa sustii ca in islam femeia este lighioana in conditiile in care tu introduci in dictionarul public notiunea de "viol consimtit".
  Vorba aceea: "sunt crestin-ortodox, dar pana la un punct!"
  Hai ***., amin!
 • Dar din punct de vedere medical si biochimic are dreptate, Petrache?
 • Vai de capul tău Petrache
  Cum să declari așa ceva,poate ca nu era preot nu era așa grav
  Zic ca și Herjeu,problema e ca cine a prezentat nu a reacționat cu nimic
 • Din punct de vedere creștin are perfectă dreptate preotul. Nu e niciun derapaj, derapați sunteți voi.

Trimite un comentariu

sus