Skip to main content

Președintele CNA a încercat, fără succes, să reducă amenzile Romania TV și Antena 1 din „solidaritate față de jurnaliștii care au fost agresați” de fiul lui Dincă

 
Președintele CNA a încercat, fără succes, să reducă amenzile Romania TV și Antena 1 din „solidaritate față de jurnaliștii care au fost agresați” de fiul lui Dincă

Șefa CNA a încercat reducerea unor amenzi date Antena 1 și Romania TV, în semn de „solidaritate” cu jurnaliștii agresați de fiul lui Dincă, la jumătatea lunii trecute. „Nu contest că există încălcări, dar poate ne gândim, totuși, să reducem acele amenzi”, a fost argumentul președintelui CNA, Monica Gubernat. 

Este vorba de două amenzi date de CNA Antenei 1 și Romania TV, de 10.000 de lei, respectiv 15.000 de lei, pentru încălcarea dreptului la imagine a doi dintre copiii lui Dincă. 

Publicitate

Ideea șefei CNA a venit după ce, acum o lună, chiar în ziua amenzii, reprezentanții România TV și Antena 3 au fost agresați de fiul lui Dincă chiar lângă sediul Consiliului Național al Audiovizualului. Șefa CNA s-a gândit să reconsidere amenzile din această cauză.

Propunerea n-a fost însă aprobată de majoritatea CNA. 

„Am toată empatia pentru cei agresați, dar asta (amendarea - n.r.) nu are legătură cu ce au greșit cei agresați, ci cu alți moderatori și realizatori de emisiuni”, a spus Radu Herjeu, membru CNA. 

„Ce au făcut televiziunile, abordarea televiziunilor și articolele constatate că au fost încălcate atunci rămân la fel de valabile. Cred că sunt alte instituții care iau atitudine față de acest comportament, aplică alte articole din alte legi, care nu ne privesc pe noi, respectiv poliția”, a spus Cristina Pocora, membru CNA. 

Propunerea de revocare a sancțiunilor pentru Romania TV și Antena 1 pe cazul Dincă a primit doar patru voturi pentru. Era nevoie de cel puțin șase pentru ca o propunere să fie aprobată.

Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu au votat pentru revocarea amenzilor.

Împotrivă au fost Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alex Kocsis, Orsolya Borsos, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu. Din ședința de astăzi a lipsit Nicolaie Bălașa. 

Monica Gubernat, președintele CNA:

„Vă rog să-l considerați ca un semn de solidaritate față de jurnaliștii care au fost agresați. Nu contest că există încălcări, dar poate ne gândim, totuși, să reducem acele amenzi.”

Cristina Pocora, membru CNA: 

„În mod categoric condamn orice gest de violență și mai ales gestul de violență făcut de fiul lui Gheorghe Dincă. Dar, noi, în ședință am considerat că televiziunile nu au procedat corect, în baza unor articole ale legii.

Faptul că atunci când a plecat de aici a apărut acel incident, nu înseamnă că acele articole de lege și acele lucruri prezentate la televizor au dispărut.

Prin urmare, nu văd legătura. De ce să micșorez o amendă, pentru că respectiva persoană, când a ieșit de aici, a reacționat așa cum a reacționat? Cred că sunt alte instituții care iau atitudine față de acest comportament, aplică alte articole din alte legi, care nu ne privesc pe noi, respectiv poliția.

Dar ce au făcut televiziunile, abordarea televiziunilor și articolele constatate că au fost încălcate atunci rămân la fel de valabile.”

Monica Gubernat:

„Repet. Doar ca pe un semn de solidaritate al acestei instituții, solidaritate pe care am mai manifestat-o și cu alte ocazii. Nu am contestat încălcările și nici articolele. Din punctul meu de vedere, o reducere ar însemna pur și simplu solidaritatea pe care ne-o exprimăm.”

Radu Herjeu, membru CNA: 

„Așa cum am reacționat imediat după ce am văzut știrea la televizor, adică la vreo 20 de minute după ce am plecat de aici, e absolut anormal și absolut de condamnat ce a făcut bărbatul. Spre surprinderea mea, am constatat că tot noi am fost de vină. Că i-am încurajat (pe copiii lui Dincă - n.r.), ascultându-i.

Un moderator al uneia dintre televiziunile sancționate a spus cu subiect și predicat că atâta timp cât noi i-am chemat și i-am ascultat și le-am dat importanță și am sancționat televiziunile, normal că cei doi s-au considerat îndreptățiți să lovească cameramanii.

Îmi pare rău, eu, solidaritate cu așa ceva, nu.

Dacă la nivelul televiziunilor, al moderatorilor care greșesc și al managementului nu se înțelege nici măcar atât: că audierea unor oameni în unele spețe de către CNA este nu numai normală, dar e și o datorie de onoare a acestei instituții.

Se pune în cârca noastră violența unuia dintre cei care a venit aici, a fost ascultat așa cum au fost ascultați foarte mulți. Plus că, repet, da, am toată empatia pentru cei agresați, dar asta (amendarea - n.r.) nu are legătură cu ce au greșit cei agresați, ci cu alți moderatori și realizatori de emisiuni.”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Nu prea ar trebui să amestecăm lucrurile. E vorba doar de emisiunile pe care le-am monitorizat și asupra cărora ne-am pronunțat prin vot și de

Eu cred că CNA ar trebui să reacționeze foarte prompt atunci când niște reprezentanți ai mass-media, jurnaliști, reporteri și așa mai departe sunt agresați în felul în care au fost agresați cei de la Romania TV. Altă dată am luat poziție, de data asta, nu.

Deci ar trebui să reacționăm printr-un comunicat de presă prin care să ne exprimăm solidaritatea.”

Răsvan Popescu, membru CNA: 

„Sunt fapte diferite. Una am analizat noi aici, altceva s-a întâmplat în spate. După părerea mea, ar trebui să procedăm ca de obicei ca în situația unui jurnalist agresat, să dăm un comunicat în care să ne exprimăm solidaritatea și, eventual, putem la rândul nostru să sesizăm, separat, organele de ordine.”

Monica Gubernat, membru CNA: 

„Dacă dăm comunicat acum, este jenant. Știți bine procedura, comunicatul se votează în ședință publică și cum nu am mai avut ședință de atunci...”

Amintim că CNA a decis pe 17 decembrie să sancționeze Antena 1 cu 10.000 de lei și Romania TV, cu 15.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine a doi dintre copiii lui Dincă - Daniela Bălan și Daniel Dincă. În aceeași zi, înainte de sancționare, cei doi au venit în fața CNA pentru a se apăra.

La plecarea celor doi din sediul CNA, fiul lui Dincă, Daniel Dincă, i-a agresat pe jurnaliștii Antena 3 și Romania TV, care îi așteptau pentru declarații. Ca urmare a conflictului, Judecătoria Sectorului 5 a început, în cazul lui Daniel Dincă, urmărirea penală pentru lovire și alte violențe, potrivit Mediafax.

Potrivit aceleiași surse, fiul lui Dincă a fost pus sub control judiciar. 

Citește și: 

Fiul și fiica lui Gheorghe Dincă, plângeri la CNA, exasperați de atacurile Antena 1 și Romania TV. Ce amenzi au primit televiziunile

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Andrei șmecherul on lin consider că jk are dreptate rtv si a1 merita cu mult mai mult sanctionate ca sa dea la politie si pensii domnule

Trimite un comentariu