Skip to main content

Haine noi pentru Google Maps, la 15 ani de la lansare. Plus, o listă cu „trucuri” pentru aplicație: Cum te orientezi în aeroport sau cum salvezi locul de parcare al mașinii

 
Haine noi pentru Google Maps, la 15 ani de la lansare. Plus, o listă cu „trucuri” pentru aplicație: Cum te orientezi în aeroport sau cum salvezi locul de parcare al mașinii
Foto | zonait.ro

Google sărbătorește 15 ani de „Maps”, cu o nou interfață pentru aplicație. Un meniu mai simplu, un nou logo, o interfață mai aerisită și o nouă grafică sunt îmbunătățirile pe care gigantul de peste Ocean le-a adus aplicației. 

Bonus, Google prezintă și o listă de „tips and tricks” pentru platforma de hărți. 

Publicitate

Înainte de lista cu „trucuri” pentru Maps, câteva dintre nouățile pe care utilizatorii le găsesc în aplicație. Cinci butoane dedicate, care ajută internauții: 

 • Pot găsi restaurante, concerte sau activități într-o anumită zonă
 • Pot călători către o destinație, cu mașina, transportul în comun sau pe jos
 • Pot găsi ușor locurile pe care le-au salvat în Google Maps
 • Pot  să contribuie cu informații, review-uri, poze sau locuri care lipsesc
 • Pot afla noutăți, precum noi restaurante și pub-uri deschise în localitate sau recomandări personalizate

Vechiul logo (stânga) și noul logo de la Google Maps

Serviciul Google Maps a fost lansat în februarie 2005. În România, prima versiune localizată a aplicației a apărut în 2010. În Google Maps România există imagini din numeroase locuri, dar și de pe apă (Dunăre și Delta Dunării), de sub pâmânt (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Național Brukenthal) și clădiri (Palatul Parlamentului). 

Citește și: Cum a filmat Google Delta Dunării din căruță. StreetView cu barca prin canalele Deltei

Trucuri pentru a câștiga timp cu Google Maps, direct de la Google

1. Orientează-te pe aeroport. Aplicația poate fi de ajutor atunci când un utilizator are probleme să găsească terminalul și poarta de îmbarcare. 

2. Orientează-te chiar și când ești offline. Utilizatorii pot descărca harta zonei în care călătoresc, astfel încât Google Maps să funcționeze și când nu există acces la internet. Este util pentru zonele fără internet sau unde acesta este foarte scump.

3. Adu-ți aminte unde ai parcat. Folosește Google Maps pentru a salva locul în care ai parcat mașina.

4. Evită aglomerația. Funcționalitățile „Ore de vârf” și „Timp de așteptare” sunt utile pentru a vedea când anumite locuri sunt aglomerate. 

5. Nu te pierde. Funcția Live View din Google Maps ajută utilizatorii care merg pe jos să se orienteze prin săgeți și indicații de navigare suprapuse pe imaginile live din camera telefonului. 

6. Redu la minimum ocolurile și drumurile în plus. Dacă ești în mașina în drum către o destinație și trebuie să te oprești să mai cumperi ceva, de exemplu, folosește funcția de căutare de-a lungul traseului, direct din navigație. Google Maps îți va găsi cel mai potrivit loc unde să te oprești, astfel încât să ocolul să fie minimum.

7. Caută locuri și lucruri în apropiere. Adaugă căutării în Google Maps expresia „lângă mine” sau sortează rezultatele căutării după distanță, pentru a găsi în apropiere restaurante, farmacii sau magazine.

8. Află când e cea mai bună oră la care să pleci. În modul Navigare al Google Maps, există opțiunea de a seta ora de plecare sau de sosire

9. Găsește foarte ușor un loc potrivit unde să mănânci. În Google Maps poți căuta restaurante care se potrivesc gusturilor tale. Pur și simplu sortezi rezultatele căutării după „potrivire personală”

10. Alege cu ușurință ce să comanzi la restaurant. În pagina de Google Maps a restaurantului găsești recomandări cu feluri de mâncare populare în respectivul restaurant, cu poze, nume și recomandări. 

8. Distribuie locul unde de afli: Trimite datele locului unde te afli prietenilor sau familiei, ca să fie mai ușor să vă întâlniți

10. Planifică activități de grup. În Google Maps poți face liste la care să contribuie cei din grupul cu care cu care mergi în vacanță, astfel încât fiecare să adauge locuri de vizitat și lucruri de făcut.

11. Află traducerea numelui locurilor și adreselor. Această funcție nouă (lansată în toamna lui 2019) este utilă în țări unde e greu de pronunțat numele locurilor în limba locală sau este vorba despre un alt alfabet. Apasă pe butonul „speaker” care apare lângă nume și adrese, iar Google Maps va rosti numele locului.

12. Rezervări și cazări din Google Maps. În aplicație utilizatorii pot găsi locuri de cazare. Sunt disponibile poze, descriere sau păreri. În multe camera poate fi rezervată direct din Google Maps.

13. Călătorește în timp. Street View arată acum nu doar cele mai recente imagini preluate din locul respectiv, ci toate versiunile de imagini ale locului respectiv, așa cum au fost surprinse în timp, atunci când camerele Street View au trecut pe acolo. Vizitează un loc în Street View (pe desktop), iar în colțul din stânga sus va apărea un ceas. Apasă pe el și vei putea explora imaginile locului din trecut.

14. Găsește o stație de încărcare a mașinilor electrice. Dacă ai mașină electrică, poți căuta pe Google Maps o stație de încărcare auto pentru ea.

15. Măsoară distanța dintre două puncte. Apasă pentru a adăuga un pin pe hartă, apoi apasă pe bara gri orizontală și selectează „măsoară distanța”. Selectează apoi punctul sau punctele între care vrei să măsori distanța totală.

Câteva cifre ale Google Maps, la 15 ani de la lansare

 • Google Maps a cartografiat mai mult de 220 de țări
 • În medie, peste 1 miliard de kilometri sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial
 • Pe Google Maps există informații despre mai mult de 150 de milioane de afaceri și locuri
 • Peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună
 • Până în prezent, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf și până la oi, cămile sau căruță cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localității Letea din Delta Dunării, cu ajutorul organizației WWF România)
 • Există peste 58 milioane de km pătrați de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populația globului.
 • La începutul lui 2007 a fost adăugată funcție de trafic în timp real. La finalul lui mai 2007 se năștea Street View, serviciul care oferă imagini 360 de la nivelul străzii, iar prima aplicație mobilă Google Maps apărea la finalul aceluiași an
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu