Skip to main content

Haine noi pentru Google Maps, la 15 ani de la lansare. Plus, o listă cu „trucuri” pentru aplicaţie: Cum te orientezi în aeroport sau cum salvezi locul de parcare al maşinii

 
Foto | zonait.ro
Foto | zonait.ro

Google sărbătoreşte 15 ani de „Maps”, cu o nou interfaţă pentru aplicaţie. Un meniu mai simplu, un nou logo, o interfaţă mai aerisită şi o nouă grafică sunt îmbunătăţirile pe care gigantul de peste Ocean le-a adus aplicaţiei.

Publicitate

Bonus, Google prezintă şi o listă de „tips and tricks” pentru platforma de hărţi.

Înainte de lista cu „trucuri” pentru Maps, câteva dintre nouăţile pe care utilizatorii le găsesc în aplicaţie. Cinci butoane dedicate, care ajută internauţii:

  • Pot găsi restaurante, concerte sau activităţi într-o anumită zonă
  • Pot călători către o destinaţie, cu maşina, transportul în comun sau pe jos
  • Pot găsi uşor locurile pe care le-au salvat în Google Maps
  • Pot să contribuie cu informaţii, review-uri, poze sau locuri care lipsesc
  • Pot afla noutăţi, precum noi restaurante şi pub-uri deschise în localitate sau recomandări personalizate

Vechiul logo (stânga) şi noul logo de la Google Maps

Serviciul Google Maps a fost lansat în februarie 2005. În România, prima versiune localizată a aplicaţiei a apărut în 2010. În Google Maps România există imagini din numeroase locuri, dar şi de pe apă (Dunăre şi Delta Dunării), de sub pâmânt (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Naţional Brukenthal) şi clădiri (Palatul Parlamentului).

Citeşte şi: Cum a filmat Google Delta Dunării din căruţă. StreetView cu barca prin canalele Deltei

Trucuri pentru a câştiga timp cu Google Maps, direct de la Google

1. Orientează-te pe aeroport. Aplicaţia poate fi de ajutor atunci când un utilizator are probleme să găsească terminalul şi poarta de îmbarcare.

2.Orientează-te chiar şi când eşti offline. Utilizatorii pot descărca harta zonei în care călătoresc, astfel încât Google Maps să funcţioneze şi când nu există acces la internet. Este util pentru zonele fără internet sau unde acesta este foarte scump.

3.Adu-ţi aminte unde ai parcat. Foloseşte Google Maps pentru a salva locul în care ai parcat maşina.

4.Evită aglomeraţia. Funcţionalităţile „Ore de vârf” şi „Timp de aşteptare” sunt utile pentru a vedea când anumite locuri sunt aglomerate.

5.Nu te pierde. Funcţia Live View din Google Maps ajută utilizatorii care merg pe jos să se orienteze prin săgeţi şi indicaţii de navigare suprapuse pe imaginile live din camera telefonului.

6.Redu la minimum ocolurile şi drumurile în plus. Dacă eşti în maşina în drum către o destinaţie şi trebuie să te opreşti să mai cumperi ceva, de exemplu, foloseşte funcţia de căutare de-a lungul traseului, direct din navigaţie. Google Maps îţi va găsi cel mai potrivit loc unde să te opreşti, astfel încât să ocolul să fie minimum.

7.Caută locuri şi lucruri în apropiere. Adaugă căutării în Google Maps expresia „lângă mine” sau sortează rezultatele căutării după distanţă, pentru a găsi în apropiere restaurante, farmacii sau magazine.

8.Află când e cea mai bună oră la care să pleci. În modul Navigare al Google Maps, există opţiunea de a seta ora de plecare sau de sosire

9.Găseşte foarte uşor un loc potrivit unde să mănânci. În Google Maps poţi căuta restaurante care se potrivesc gusturilor tale. Pur şi simplu sortezi rezultatele căutării după „potrivire personală”

10.Alege cu uşurinţă ce să comanzi la restaurant. În pagina de Google Maps a restaurantului găseşti recomandări cu feluri de mâncare populare în respectivul restaurant, cu poze, nume şi recomandări.

8.Distribuie locul unde de afli: Trimite datele locului unde te afli prietenilor sau familiei, ca să fie mai uşor să vă întâlniţi

10.Planifică activităţi de grup. În Google Maps poţi face liste la care să contribuie cei din grupul cu care cu care mergi în vacanţă, astfel încât fiecare să adauge locuri de vizitat şi lucruri de făcut.

11. Află traducerea numelui locurilor şi adreselor. Această funcţie nouă (lansată în toamna lui 2019) este utilă în ţări unde e greu de pronunţat numele locurilor în limba locală sau este vorba despre un alt alfabet. Apasă pe butonul „speaker” care apare lângă nume şi adrese, iar Google Maps va rosti numele locului.

12. Rezervări şi cazări din Google Maps. În aplicaţie utilizatorii pot găsi locuri de cazare. Sunt disponibile poze, descriere sau păreri. În multe camera poate fi rezervată direct din Google Maps.

13. Călătoreşte în timp. Street View arată acum nu doar cele mai recente imagini preluate din locul respectiv, ci toate versiunile de imagini ale locului respectiv, aşa cum au fost surprinse în timp, atunci când camerele Street View au trecut pe acolo. Vizitează un loc în Street View (pe desktop), iar în colţul din stânga sus va apărea un ceas. Apasă pe el şi vei putea explora imaginile locului din trecut.

14. Găseşte o staţie de încărcare a maşinilor electrice. Dacă ai maşină electrică, poţi căuta pe Google Maps o staţie de încărcare auto pentru ea.

15. Măsoară distanţa dintre două puncte. Apasă pentru a adăuga un pin pe hartă, apoi apasă pe bara gri orizontală şi selectează „măsoară distanţa”. Selectează apoi punctul sau punctele între care vrei să măsori distanţa totală.

Câteva cifre ale Google Maps, la 15 ani de la lansare

  • Google Maps a cartografiat mai mult de 220 de ţări
  • În medie, peste 1 miliard de kilometri sunt parcurşi zilnic cu ajutorul navigaţiei Google Maps, la nivel mondial
  • Pe Google Maps există informaţii despre mai mult de 150 de milioane de afaceri şi locuri
  • Peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună
  • Până în prezent, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf şi până la oi, cămile sau căruţă cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localităţii Letea din Delta Dunării, cu ajutorul organizaţiei WWF România)
  • Există peste 58 milioane de km pătraţi de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populaţia globului.
  • La începutul lui 2007 a fost adăugată funcţie de trafic în timp real. La finalul lui mai 2007 se năştea Street View, serviciul care oferă imagini 360 de la nivelul străzii, iar prima aplicaţie mobilă Google Maps apărea la finalul aceluiaşi an
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus