Skip to main content

Pentru jurnalişti. Cum să te protejezi în timpul pandemiei: Spală-te de pe mâini, foloseşte două microfoane la interviurile de pe teren sau lucrează de-acasă

 
Foto | Pexels
Foto | Pexels

Recomandări pentru jurnalişti, în plină pandemie. Cum trebuie să se protejeze reporterii şi jurnaliştii de Coronavirus?

Publicitate

Sfaturile vin de la jurnalişti internaţionali, care au vorbit şi despre cum ar trebui să se comporte jurnaliştii profesional, ce să facă şi ce nu trebuie să facă (sfaturile profesionale le găsiţi aici şi aici).

„Jurnalismul ca serviciu public este vital şi nu se opreşte. Jurnaliştii acoperă în continuare conferinţe de presă şi fac teren. Este necesar să se protejeze”, subliniază International Journalists Network, platformă internaţională a jurnaliştilor.

La prima vedere sunt recomandări „de bun simţ”, dar care nerespectate pot duce la tragedii.

Primul şi poate cel mai important îndemn pe care-l fac jurnaliştii „de afară” este acela ca toţi cei care pot „să lucreze de-acasă”.

Tot aici intră şi sfaturile legate de şedinţele prin platforme de comunicare audio-video (în ţara noastră a luat având în această perioadă platforma Zoom), amânarea sau anularea călătoriilor neesenţiale.

Cum munca de-acasă nu este posibilă pentru toţi, există şi recomandari punctuale pentru oamenii care merg în redacţii şi pe teren.

Angajatorii sunt îndemnaţi să-şi cheme oamenii la redacţie în ture, astfel încât să fie evitate orele de vârf.

La noi în ţară foarte multe publicaţii au decis să-şi lase oamenii să lucreze de-acasă sau să meargă în redacţii în ture. Avem exemple de la trusturi precum Ringier, Adevărul, Digi sau publicaţii din zona independentă.

Oamenii care merg în redacţii sunt îndrumaţi să păstreze distanţa faţa de cei cu care intră în contact sau să îşi dezinfecteze lucrurile cu soluţii speciale.

Reporterii care merg pe teren şi sunt nevoiţi să facă interviuri pe stradă ar trebui să poarte măşti chirurgicale, pe care să le schimbe după fiecare interviu. De asemenea, ar trebui să aibă două microfoane (unul pentru el şi altul pentru persoana intervievată).

Sfaturi de prevenţie pentru jurnalişti în contextul pandemiei de Covid-19:

  • Lucrează de acasă, dacă poţi
  • Curăţă calculatorul din redacţie, cu soluţie pe bază de alcool
  • Spală-te de pe mâini, minim 20 de secunde
  • Realizează interviuri „faţă în faţă” doar dacă e necesar
  • Păstrează o distanţă de câţiva metri în timpul interviurilor
  • La interviuri, foloseşte două microfoane (pe care trebuie să le igienizezi)
  • Purtaţi o mască de protecţie atunci când intervievaţi oameni pe stradă (trebuie schimbată după fiecare interviu)
  • Evitaţi locurile aglomerate
  • Mergeţi pe teren în echipe de cel mult două persoane
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Parca ProTV si Antena 1 s-au inteles la difuzarea principalelor jurnale TV: ambele incep la 18:58/18:59, ambele au acelasi timp scurt de reclame, sportul si meteo difuzate in acelasi timp.

    O scurta precizare: Antena 1 spune ca AsiaExpress incepe dupa Observator Sport, practic, pe la 20:25, nu la 20:30 si isi face telespectatorii sa ramana cu Observator Sport+Meteo

    Andreea Esca anunta (la 19:45) ca dupa Sport+Vremea urmeaza stirile principale ale zilei, ca o tinere a telespectatorilor care urmaresc Stirile ProTV

    Ambele televiziuni joaca dur in noul program de Stiri (news, sport, meteo)

Trimite un comentariu

sus