Skip to main content

Cât costă Puterea Dragostei? Kanal D, amendat aspru de CNA pentru violența din emisiunea prezentată de Andreea Mantea

 
Cât costă Puterea Dragostei? Kanal D, amendat aspru de CNA pentru violența din emisiunea prezentată de Andreea Mantea

Amendă dură pentru Kanal D, după ce CNA a analizat 18 ediții ale emisiunii Puterea dragostei, toate (dar absolut toate!) având momente de violență

„Dacă puneți la televizor așa ceva, înseamnă că validați genul acesta de comportament”, a concluzionat Monica Gubernat, președintele CNA. 

Publicitate

CNA a decis, astfel, în ședința de astăzi, cu unanimitatea celor prezenți, amendarea Kanal D cu suma de 50.000 de lei, după ce forul a vizionat fragmente din 18 ediții ale reality-show-ului Puterea Dragostei, prezentat de Andreea Mantea. Forul a considerat că numeroasele ediții încărcate de momente de violență încalcă legislația privind protecția minorilor.  

Puterea dragostei este un format tip „Big Brother”, în care mai mulți tineri, băieți și fete, stau cu lunile închiși în aceeași casă, și, inevitabil, ajung la conflicte. 

Cazul a ajuns pe masa CNA după ce forul a primit zeci de reclamații de la telespectatori. 

Kanal D: "Ce am putut să facem noi a fost să oprim sunetul, ca să nu se audă cuvintele injurioase

Prezent în fața CNA, Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D, a ținut să sublinieze că toate cuvintele licențioase folosite de concurenții emisiunii au fost acoperite.

„Vreau să vă spun că fanii emisiunii, abonați la canalul de youtube sunt aproape un milion. Este o dispută enormă pe social media, fiecare având favoritul lui.

Există și această parte a publicului, care preferă acest gen de emisiuni. Emisiunea este complet liberă, nu există un scenariu. Ce am putut să facem noi a fost să oprim sunetul, ca să nu se audă cuvintele injurioase. Nu cred că s-a auzit un cuvânt injurios. (...)

Cred că merită analizată emisiunea și dintr-un alt punct de vedere, și anume că aceștia sunt oameni care trăiesc printre noi, tineri din zilele noastre, care stau unii dintre ei de peste șase luni de zile.

E greu de evaluat cum te comporți când stai șase luni de zile închis, iar opt ore stau fetele cu băieții. În aceste opt ore vă dați seama că se întâmplă și conflicte, neînțelegeri, sângele e fierbinte la vârsta lor.

Din această selecție e puțin disproporționat momentul în care ei discută pe un ton ridicat.

Acestea sunt selecții din 18 emisiuni (…). Practic rapoartele de monitorizare acoperă 40 de ore de emisiuni, iar în niciuna dintre emisiunile monitorizate discuțiile pe un ton aprins nu au avut mai mult de două minute și jumătate. Două minute și jumătate la o emisiune de 120 de minute înseamnă 0,2%”

"E ceva care depășește orice limite"

Pe de altă parte, Dorina Rusu, membru CNA, a remarcat:

„Nu e vorba că s-au acoperit cu bip-uri cuvintele injurioase. Ci e vorba despre tot ce se întâmplă în această emisiune. E o emisiune care provoacă o anumită stare de spirit, te enervezi, te agiți, te isterizezi, pentru că așa este tonul acolo.

Moderatoarea am văzut că țipa și ea la fel de tare, în câteva dintre emisiunile pe care le-am vizionat. E ceva care depășește orice limite! Dumneavoastră vă place când vă uitați la această emisiune? Cât ați stat aici o oră și v-ați uitat la chestia asta, dumneavoastră sunteți mândru?”

Cătălin Băleanu:

„Nu, nu sunt mândru, pentru că nu urmăresc acest gen de emisiune, dar un milion de fani sunt foarte pasionați de această emisiune.”

Dorina Rusu:

„Ce modele sunt acestea? Că am discutat despre modele, despre tinerii care se uită la aceste emisiuni? Ce înțeleg de acolo? Cum se poate așa ceva? Ce considerați că le oferă această emisiune celor care se uită la ea? Ce fel de oameni se uită la ea?”

„Atmosfera pe care o generează mustește de violență"

Cătălin Băleanu:

„În legătură cu moderatoarea: am văzut împreună de mai multe ori moderatoarea spunând explicit concurenților că nu așa se vorbește la televizor.

Pot să vă spun din datele noastre de audiență că emisiunea este urmărită de 70% femei și 30% bărbați. Sunt oameni cu toate categoriile de venituri.

Discuțiile pe ton ridicat, pentru unele persoane sunt deranjante, dar pentru alte persoane evident că nu sunt deranjate și trebuie să avem respect pentru preferința fiecărui gen de telespectator.

Discuțiile pe un ton ridicat nu pot constitui o încălcare a legii

Alex Kocsis, membru CNA, a precizat la rândul său că momentele violente sunt prezente în emisiune în mod constant. „E clar că acesta este profilul, acesta este calapodul”, a spus membrul CNA. 

Radu Herjeu, membru CNA, cel care a și propus sancțiunea a comentat că din punctul său de vedere, atmosfera pe care o generează „mustește de violență”. 

Legislație

Art. 39 - (1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.

(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Art. 19 - (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Abia acum am reusit sa aflu unde pot sa comentez ,despre aceasta emisiune .N-am sa mai repet ceea ce au spus ceilalti care au comentat,.Parerea mea este ca trebuie optita de tot aceasta cmisiune,ca nu face bine nimanui.Sunt nemultumita si ptr faptul ca,ne-ati luat placerea de aurmari ,dragoste infinita ,sambata ,si ne-ati dat o emisiune cu etalarea garderopei d-nei Mantea .Chiar nu maintereseaza hainele si panyofii ei .Am impresia ca are pila ca tot face emisiuni fara valoare.V arog faceti ceva .
 • Va rog din suflet luati masuri mai tari..mam uita pe Facebook majoritatea cei ii urmeresc sunt minori. Nu se poate asa ceva.Cu ce educatie cresc copii.*** .Nu se poate asa ceva cum puteti incuraja asa tineretul nostru.
 • Trimiteti.o acasa pe Bianca si Livian. Stau acolo sa aveti audienta. Ajunge cu circul lor. Ei nu vor fi niciodata impreuna. Sunt invatati sa lungeasca sederea pt.ca Bianca sa ia banii si Livian prin atitudinea aroganta pe care o are sa o tot atraga si sa o respinga pe Bianca sa arate puterea dragostei. Vai.Dar ceilalti concurenti ce au? Si ei trebuie recompensati cu premiul saptamanal. Numai Bianca si iar Bianca ia banii. Deja are o atitudine de obisnuinta ca stie ca ea primeste premiul incat iti vine sa spargi televizorul. Cred ca trebuie sa incetati odata cu asemenea incurajari. La munca cu Bianca si Livian.
  Referitor la Marius urat comportament. Cum sa jignesti alt barbat cum ca are nu stiu ce ... Dar el crede ca se poate lauda cu asa ceva. Nu stii ce ii poate oferi viata. Prin lauda lui e posibil sa nu poata fi compatibil cu o femeie tocmai din motivul pt.care se lauda. Ha. Intre barbati e cel mai urat lucru cel facut de Marius. Si Andreea Pirui l.a incurajat. Urat. Arma lor de razbunare este aiurea. Nici nu stie ce probleme va avea cu Marius daca vor face un cuplu. Lasam timpul sa le arate calea.
  Emisiunea trebuie sa ia sfarsit.
  Ne.am saturat sa incurajati doua sezoane la rand aceasi persoana.Bianca. La munca cu ea.
 • E extraordinar ca au amendat aceasta emisiune pentru ca deja sa intrecut orice limita nu se poate arata chiar toate violentele jignirile vocabulare groaznice ,ce sa mai e foarte urat si mult prea mult
 • Ce bine ... oricum e o porcărie de emisiune ... cu banii pe care ii cheltuie acolo cu papițoi aia mai bine ar face ceva benefic pentru copii sau persoanele cu adevărate nevoi ... nu sa stea acolo niște oameni in toată puterea fără sa muncească luni și luni ... doar sa maniace , sa bea și sa se certe ca la usa cortului ... Rușine ... opriți harababura aia ... pentru aproape 4 ore pe zi mai bine puneți ceva educațional ... un documentar ceva ... o emisiune pt copii .. un film bun ... decit *** asta de emisiune ...
 • Fiecare de acolo este un actor care isi joaca rolul pentru care este platit. Mai mult sau mai putin. Nu v-ati intrebat niciodata ce pregatire scolara si ce servicii au asemenea indivizi care pierd, pentru ce oare, luni de zile in unele emisiuni de genul realty-show...ba de unele aflam ca faceau si ***. Totul este un spectacol condimentat cu jigniri si batai pentru a face audienta si a aduce bani televiziunilor !
 • Vad ca Asia Expres a inceput sa scada era bine niste audiente si luni si aseara ei se lauda ca au fost lideri detasati minciuni 7,8 reting iar pro 7,6 reting cred ca lumea sa saturat de regie ieftina .
 • Amenda este de rasul curcilor , a-ti vazut si circul de la antenuta care este la ora 5 cand englezi isi beau ceaiul a primit o amenda de tot rasul si ii doare la basca persista cu indobitocirea poporului , CNA de nimic
 • ,,circ si paine" si audienta creste...kanal D ,implicit moderatoarea acestei jalnice emisiuni,ii provoaca sporind audienta.Mizeriile,strigatele,violentele,chiar si aceste operatii estetice la niste fete tinere ,reusesc sa transmita impunerea vointei prin agresiune si vulgaritate.Nu acestia sunt tinerii zilelor noastre,ce vedem la kanal D sunt tinerii fara educatie,dornici de reusita usoara,fara munca,fara educatie.Mass media trebuie sa arate modelele,trebuie sa educe ,trebuie sa impulsioneze .Avem nevoie de modele pozitive daca vrem o populatie sanatoasa.Stimate CNA,luati atitudine,acest format de emisiune nu face cinste nimanui.
 • AMENDA ESTE MULT PREA MICA LA CE SE INTIMPLA IN ACEEASTA EMISIUNE,SI AVEM IMPRESIA CA SINT PUSI SA FACA CE FAC DE PRODUCATORI CA UNI CONCURENTI S-AU SCAPAT SI AU SPUS
 • Astea sunt amenzi de tot rasul. Daca nu o sa se modifice legislatia, o sa tot vedem d-astea, pentru ca amenzile sunt extrem de mici pe langa castigul lor. Am zis-o si o repet, amenda trebuie data in procent din incasari (si nu vorbesc de 1%, ci de la 20% in sus). Abia atunci se vor cuminti.
 • Au fost emisiuni Nora pt mama acei concurenti stateau tot timpul inchisi in casa ,aici dupa filmari placa se intanlesc in afara emisiunii isi fac de cap roxana a fost adusa in mod special ea a spus chiar daca sunt bipuri se intelege clar ce spun dar violenta se vede ce exemplu le da mantea?ca rade cand vede ce face ROXANA?asa concurenti asa moderatoare nu este respectata ROXANA sare si la mantea
 • În sezonul trecut emisiunea a frumoasă. În sezonul 2,totul să schimbat! Modelatoare nu-i mai poate stăpâni. Asta din cauza că le-a oferit prea multe șanse, li s-au iertat prea multe.Roxana și Turcu întrec orce măsură. Cel mai apreciat și iubit fost cuplu,a fost Livian și Bianca! Eu cred că emisiunea și-a schimbat scopul,din PD in circ și violență.

Trimite un comentariu