Skip to main content

NOI SFATURI. „Cuvintele alese greșit pot panica ușor!” Ce să facă și ce să nu facă reporterii care scriu despre Coronavirus

 
NOI SFATURI. „Cuvintele alese greșit pot panica ușor!” Ce să facă și ce să nu facă reporterii care scriu despre Coronavirus
Foto | Pexels

Sfaturi de la jurnaliști pentru jurnaliști. Ce să facă și ce nu trebuie să facă jurnaliștii care acoperă subiectul Coronavirusului. Un al doilea rând de sfaturi (primul a venit când criza era la început) de la jurnaliști internaționali.

 Atenție la titluri - „Reporterii ar trebui să fie chiar ei atenți să nu devină parte a dezinformării

„Jurnaliștii să combată informațiile false sau conspirațiile cu date reale”, „Tratați cu precauție informațiile pe care le primiți” sau  „Nu uitați de informațiile de context” 

Publicitate

Un sfat foarte important este acela că „Reporterii ar trebui să combată panica”. Cât este acest sfat luat în seamă? Aproape deloc, uneori chiar jurnaliștii alimentează panica

O criză ivită la nivel global, așa cum este cazul Covid-19, pune la încercare jurnaliștii și reporterii care scriu și relatează. Se confruntă cu o avalanșă de informații, cu termeni medicali, dar și cu conspirații și dezinformări care cirulă în online. 

Toate sfaturile, pentru reporterii care scriu despre Coronavirus, vin de la International Journalists Network, platformă internațională a jurnaliștilor. 

Instituția a făcut o listă cu lucruri la care jurnaliștii ar trebui să fie atenți: Ce să facă și ce să nu facă. 

Citește și: A informa sau a agita? - "Decalogul" jurnalistului care scrie despre Coronavirus. "Nu sacrifici fapte pentru clickuri niciodată, dar mai ales în plină criză!"

Redăm lista cu sfaturile pentru jurnaliști, în continuare:

1. DEZINFORMAREA: „Cuvintele alese greșit pot provoca foarte ușor panică”

Jurnaliștii ar trebui să demonteze dezinformările și conspirațiile care circulă în online. Când un reporter combate aceste informații false de pe net, cu fapte și cu date reale, ar trebui să scrie cine este site-ul care propagă respective dezinformări și să explice de circulă. 

Atenție la titluri! Reporterii ar trebui să fie chiar ei atenți „să nu devină parte a dezinformării”. Mai exact, cei care scriu despre subiecte delicate, cu e Coronavirusul, trebuie să aibă grijă la titlurile pe care le dau, să reflecte într-adevăr poveștile și relatările pe care le publică. 

Atenție la cuvinte! Trebuie să fie atenție și la tonul articolului și la cuvintele folosite:

„Cuvintele alese greșit pot provoca foarte ușor panică în rândul publicului”, spune  Caroline Chen, reporter pe sănătate la publicația ProPublica.

2. SURSELE: „Este important ca jurnaliștii să aibă mai multe surse”

Mai multe surse! Cei care scriu despre Coronavirus trebuie să aibă mai multe surse. Reporterii ar trebui să ia legătura cu oamenii din spitale, universități și agenii guvernamentale, sfătuiește  Laura Helmuth, editor pe sănătate și știință la The Washington Post.

Fiecare reporter ar trebui să fie în legătură cu cel puțin un epidemiolog sau un expert pe sănătate, mai spune Chen de la ProPublica.

Contactele pot furniza date foarte importante și pot ajuta reporterii cu informații și explicații de context. 

Nu uitați de background și tratați cu precauție informațiile pe care le primiți pentru că ”Coronavirusul este o problemă cu mai multe secțiuni”, spune Georges C. Benjamin, M.D., director executiv al American Public Health Association.

3. CIFRE și ESTIMĂRI: „Cifrele se schimbă rapid”

Știrile despre Covid-19 se actualizează rapid, iar reporterii ar trebui să fie atenți cu cifrele pentru a nu induce cititorii în eroare

4. COLABOREAZĂ ȘI CU ALȚI JURNALIȘTI

Reporterii care scriu despre Coronavirus ar trebui să vorbească și colegii care scriu despre același subiect. Jurnaliștii se pot ajuta între ei cu explicații, sfaturi sau informații de context.

5. Este important ca reporterii să combată panica 

Jurnaliștii nu ar trebui să neglijeze imaginea de ansamblu. În cazul crizei de Coronavirus, când datele se schimbă rapid, reporterii ar trebui să țină cont că anumite date rămân valabile mult timp: Sfaturile de prevenție, pe care ar trebui să le amintească constant

Poveștile cu oameni nu ar trebui neglijate. Este important ca reporterii să arate cititorilor că exită oameni în spatele numerelor și statisticilor

„Când sunt utilizate corect, aceste povești generează un răspuns pozitiv al cititorului și o implicare ridicată”, notează articolul International Journalists Network. 

Este important ca reporterii să combată panica și să vină cu sugestii și date exacte.

De exemplu, atunci când jurnaliștii scriu despre persoane care golesc magazinele alimentare, este foarte important ca jurnaliștii să explice de ce cumpăraturile excesive nu sunt necesare 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • ar trebui ca posturile de știri să înceteze și cu titlul Breaking News. La RealitateaPlus, B1 și Digi24, toate știrile sunt Breaking News. Chiar și cele din sport. Mai au puțin să lase Breaking News și la meteo. Iar la România TV, toate știrile sunt „Direct”. Chiar și la trei dimineața rămâne acel Direct pe ecran. CNA-ul doarme?

Trimite un comentariu