Skip to main content

Digi 24 şi cazul medicului prezentat ca mort de coronavirus, pe masa CNA. Ce s-a discutat?

 
Digi 24 şi cazul medicului prezentat ca mort de coronavirus, pe masa CNA. Ce s-a discutat?

Cazul ştirii false date de Digi 24 despre medicul de la Gerota care ar fi murit din cauza coronavirusului a ajuns pe masa CNA. Ce s-a discutat? Cum s-a apărat postul de televiziune?

Publicitate

Digi24 a scăpat, pentru moment, fără sancţiune în cazul ştirii false, dar rectificate la scurt timp după difuzarea pe post, despre decesul şefei de la Terapie Intensivă de la Spitalul Gerota.

Membrii forului nu s-au hotărât cu privire la sancţiunea pe care să o dea, din motive de procedură. De ce?

Toţi membrii CNA au fost de acord că postul ar merita doar un avertisment, adică o somaţie. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, a altă ştire falsă de pe TV a primit tot o somaţie (România TV, care a dat ca reală o filmare fake cu un medic care ar fi alergat un suspect de coronavirus)

Totuşi, o somaţie nu ar fi fost posibiliă pentru că Digi 24 a mai încasat una în ultimele luni. Un pasaj din lege spune că după o somaţie pe aceeaşi greşeală trebuie dată o amendă (Digi24 mai avea o somaţie primită în 5 decembrie 2019, iar între timp nu a mai primit vreo amendă).

Radu Herjeu, care iniţial a propus o somaţie pentru Digi24, a mers până la urma pe varianta unei amenzi de 5.000 de lei. Şi-a justificat şi alegerea:

„Am propus somaţie şi consider că este de somaţie, dar dacă alternativa la amendă este nimic, nu pot să nu propun nimic”, a spus Herjeu.

„E trist că se întâmplă aşa ceva şi să fim serioşi, s-a întâmplat din goana după audienţă şi din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aştepţi confirmarea", a punctat membrul CNA.

În final au fost două propuneri:

  • Radu Herjeu - amendă de 5.000 de lei (Art. 64, 1 b.)
  • Dorina Rusu - somaţie (care oricum nu s-ar fi putut aplica) - (Art. 64 1 b.)

La final nu s-au adunat voturile necesare pentru niciuna dintre propuneri, iar votul se va relua într-o şedinţă viitoare.

Reamintim că postul Digi24 a difuzat, în urmă cu două săptămâni, ştirea conform căreia sefa secţiei ATI de la Spitalul Gerota a murit de Coronavirus. Informaţia dată de Digi24 a fost infirmată, la aproximativ o oră, de secretarul de stat Raed Arafat, după cum menţionează organizaţia.

Citeşte şi:

Cum s-a apărat Digi24 la CNA: „Am greşit şi recunoaştem”

La discuţiile pe care CNA le-a avut în jurul ştirii date de Digi24 a luat parte şi un reprezentant al postului. Acesta a vorbit despre caz şi a pus, printre altele:

A fost un eveniment tragic şi pentru noi, în sensul în care informaţia care a fost difuzată la ora 23:30 a venit de la reporterul nostru Carla Tănasie, acredidat pe sănătate. A venit pe sursele ei, de la care mai primise informaţii până în acel moment. Am difuzat-o şi regretăm profund atât noi, cât şi Carla Tănasie.

Sigur că din momentul în care a apărut, ea încercase să o verifice, dar se întâmpla ca în seara aceea să fie un Grupul de lucru la Ministerul Interne şi nu a primit nicio confirmare până la momentul respectiv. Imediat ce am primit informaţia că ştirea noastră nu este corectă am difuzat rectificarea, în cel mai scurt timp.

A fost într-un context în care nu am fost pregătiţi niciun dintre noi pentru asemenea lucruri. Am greşit şi recunoaştem, am recunoscut şi public. Am greşit când am difuzat informaţia fără a fi confirmată de Grupul de Comunicare Strategică. Nu ştiu dacă există sau nu circumstanţe.

După acest caz avem nişte criterii mult mai clare, nu se mai difuzează asemenea informaţii pe surse.”

Radu Herjeu: „S-a întâmplat din goana după audienţă şi de a da primii un breaking-news”

Herjeu a avut o opinie tranşantă cu privire la cazul Digi24:

„E trist că se întâmplă aşa ceva şi să fim serioşi, s-a întâmplat din goana după audienţă şi din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aştepţi confirmarea, adică nu era o informaţie de interes naţional (eram atacaţi şi romanii nu erau informaţi).

Era o ştire care putea fi dată şi la 7:00 dimineaţa, nu la 23:37 noapte. Putea fi dată şi dimineaţa, după ce se primeau confirmările, mai ales pentru că reporterul nu primise confirmare.

Cu toate acestea a mai spus şi că astfel de greşeli sunt „inerente”:

Este o greşeală, oricum. Sunt greşeli care se fac în astfel de perioade tensionate, în care îţi vin foarte multe informaţii. În aceste cazuri rămâne responsabilitatea de a cerne informaţiile care vin.

Greşelile de genul acesta sunt inerente în astfel de situaţii, dar asta nu înseamnă că este trist că se greşeşte.”

Dorina Rusu: „Nu poţi să dai aşa ceva pe surse. E vorba de viaţa unui om”

Un alt membru CNA care a vorbit despre derapajul celor de la Digi24 a fost Dorina Rusu. Aceasta a spus:

„Se mai întâmplă în situaţii din astea să fie difuzate informaţii greşite şi apoi să fie rectificate, dar aici e vorba de viaţa unui om.

Dacă moare omul şi cu cinci minute mai târziu, nu poţi să dai că a murit. Nu poţi să dai pe surse aşa ceva.”

România TV, „pedepsit” cu somaţie pentru un fake news

Un caz asemănător a fost pedepsit de CNA cu somaţie, în urmă cu câteva săptămâni. Diferenţa a fost că post de atunci, România TV, nu a „omorât” pe nimeni. Totuşi, a dat pe post un fake news, pe care l-a rectificat la câteva ore.

A difuzat la televizor imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici". Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă.

Pentru acel caz România TV a primit un avertisment.

Citeşte şi: „Durul” CNA. Antena 3 şi România TV au scăpat „ieftin” după derapajele legate de Coronavirus. Somaţii pentru burtierele panicarde şi fake news-ul România TV

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    @Dragoș
    Nu stiu cat de "pe bune" e,dar Ciutacu a sărit 3m in sus vezi doamne de ce încă digi nu a fost sancționat si ei da si ca vezi doamne CNA are interese la Digi,LA DIGI
  • Paula Paula
    Prompterman-ule, cred că ești doar un coleg de-al celor doi, frustrat și invidios, înlăturat poate din trust , din cauza incompetenței.
  • Paula Paula
    ***
  • PrompterMan PrompterMan
    @Paula
    Confuzia a fost a Ramonei, nevasta de baiat cu bani, dar Marius Pancu a tacut tâmp pentru ca mai apoi să încerce să se scoată sugerând că a lăsat-o pe doamna candidat să se facă de râs. În realitate, el fie habar n-avea pe ce lume trăiește, fie era cu mintea în altă parte. În ambele situații nu prea avea ce căuta prin studio. Capisci?!
  • jk jk
    @Paula
    I a asumat gafa pt ca nu a contrazis o pe tută
  • Paula Paula
    Domnu' Prompterman, confuzia ca Rusia e in Nato a fost a Ramonei Bruynseels, nu a moderatorului. Vezi ca n-ai fost prea atent pt.ca ii admirai mai mult batistuta?
  • Dragos Dragos
    Cum sa nu sara cu amenda sluga psd-ului? La cate amenzi meritau A3 si RTV s-a facut ca nu-i vede, el si ceilalti psd-isti din CNA.
  • Vasile Vasile
    ce *** antenist , Titanic o mizerie?
    sa vezi bomba daca Titanic e peste asiaticii tai , daca e peste emisiune rezulta ca saptamana asta pro lider 4 zile iar antena1 doar 3 ahahaha

    saptamana care vine scapam de emisiune (ca pe a1 scrie ca aseara a fost etapa semifinala)
    atunci pleaca si mile pe marte , nu o sa mai comenteze cand pro e lider 7 zile din 7 , saptamana de saptamana
  • Mile Mile
    Pro tv pe locul 3 aseara , asia 4 zile peste ei, românii au talent doar o zi , așa ceva să li se întâmple, ce este *** , iti plac mizerii, în loc de o emisiune bună
  • Mihai Mihai
    Ce rusine! Si Carla Tanasie mai apare pe post? Aaaaa, mai apare! O rusine si mai mare. De ce nu spuneti ca duduita Tanasie a furat informatia de la Vladut Voiculescu de pe Facebook? De ce dat-o pe sursele ei? Ce rusine... Voiculescu senior tot asa facea pe vremea turnatoriei dadea informatii false? Evident ca da.
  • Trolii lui Zoli Trolii lui Zoli
    CNA-ul nu vede pădurea de copaci în cazul ăsta. Dincolo de graba trepăduşilor lui Teszari de a anunţa morţi fictive, ce ne facem cu burtierele cvasi-permanente (mai puţin în pauzele publicitare, evident) pe care dansează, secundă de secundă, numărul de cazuri depistate şi de decese?

    Absolut toate televiziunile par lovite de turbare, înainte să le lovească gripa nouă. Ce fac ele acum nu mai ţine de mult de informarea publicului, ci de terorizarea lui, pentru a se construi o percepţie apocaliptică, de vaiet şi de disperare şi pentru a se justifica felul abject în care pretextul epidemiei e folosit pentru distrugerea brumei de economii pe care o mai avea ţara asta şi pentru instaurarea unui regim de-a dreptul dictatorial, în care libertăţi pe care le credeam garantate dispar peste noapte.
  • PrompterMan PrompterMan
    Carla Tănasie e expertă în datul cu bâta prin bălți, așa că viața i-a dat o palmă: doctorița a înviat, au apărut știri în acest sens! Nu-i nimic, va putea bate câmpii în continuare la Digi24, alături de Marius Pancu (tipul cu batistuță, care credera că Rusia e în NATO) și de Oana Zamfir (juna care l-a întrebat pe Marian Munteanu ce cauta în 1990 în Pta Universitatii).
  • jk jk
    Da,legislația spune că după somatie vine amenda
    Dar asta nu implica *** si eRTeve?

Trimite un comentariu

sus