Skip to main content

Digi 24 și cazul medicului prezentat ca mort de coronavirus, pe masa CNA. Ce s-a discutat?

 
Digi 24 și cazul medicului prezentat ca mort de coronavirus, pe masa CNA. Ce s-a discutat?

Cazul știrii false date de Digi 24 despre medicul de la Gerota care ar fi murit din cauza coronavirusului a ajuns pe masa CNA. Ce s-a discutat? Cum s-a apărat postul de televiziune?

Publicitate

Digi24 a scăpat, pentru moment, fără sancțiune în cazul știrii false, dar rectificate la scurt timp după difuzarea pe post, despre decesul șefei de la Terapie Intensivă de la Spitalul Gerota.

Membrii forului nu s-au hotărât cu privire la sancțiunea pe care să o dea, din motive de procedură. De ce?

Toți membrii CNA au fost de acord că postul ar merita doar un avertisment, adică o somație. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, a altă știre falsă de pe TV a primit tot o somație (România TV, care a dat ca reală o filmare fake cu un medic care ar fi alergat un suspect de coronavirus)

Totuși, o somație nu ar fi fost posibiliă pentru că Digi 24 a mai încasat una în ultimele luni. Un pasaj din lege spune că după o somație pe aceeași greșeală trebuie dată o amendă (Digi24 mai avea o somație primită în 5 decembrie 2019, iar între timp nu a mai primit vreo amendă). 

Radu Herjeu, care inițial a propus o somație pentru Digi24, a mers până la urma pe varianta unei amenzi de 5.000 de lei. Și-a justificat și alegerea:

„Am propus somație și consider că este de somație, dar dacă alternativa la amendă este nimic, nu pot să nu propun nimic”, a spus Herjeu.

„E trist că se întâmplă așa ceva și să fim serioși, s-a întâmplat din goana după audiență și din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aștepți confirmarea", a punctat membrul CNA.

În final au fost două propuneri:

 • Radu Herjeu - amendă de 5.000 de lei (Art. 64, 1 b.)
 • Dorina Rusu - somație (care oricum nu s-ar fi putut aplica) - (Art. 64 1 b.)

La final nu s-au adunat voturile necesare pentru niciuna dintre propuneri, iar votul se va relua într-o ședință viitoare. 

Reamintim că postul Digi24 a difuzat, în urmă cu două săptămâni, știrea conform căreia sefa secției ATI de la Spitalul Gerota a murit de Coronavirus. Informația dată de Digi24 a fost infirmată, la aproximativ o oră, de secretarul de stat Raed Arafat, după cum menționează organizația.

Citește și: 

Cum s-a apărat Digi24 la CNA: „Am greșit și recunoaștem”

La discuțiile pe care CNA le-a avut în jurul știrii date de Digi24 a luat parte și un reprezentant al postului. Acesta a vorbit despre caz și a pus, printre altele:

A fost un eveniment tragic și pentru noi, în sensul în care informația care a fost difuzată la ora 23:30 a venit de la reporterul nostru Carla Tănasie, acredidat pe sănătate. A venit pe sursele ei, de la care mai primise informații până în acel moment. Am difuzat-o și regretăm profund atât noi, cât și Carla Tănasie.

Sigur că din momentul în care a apărut, ea încercase să o verifice, dar se întâmpla ca în seara aceea să fie un Grupul de lucru la Ministerul Interne și nu a primit nicio confirmare până la momentul respectiv. Imediat ce am primit informația că știrea noastră nu este corectă am difuzat rectificarea, în cel mai scurt timp.

A fost într-un context în care nu am fost pregătiți niciun dintre noi pentru asemenea lucruri. Am greșit și recunoaștem, am recunoscut și public. Am greșit când am difuzat informația fără a fi confirmată de Grupul de Comunicare Strategică. Nu știu dacă există sau nu circumstanțe.

După acest caz avem niște criterii mult mai clare, nu se mai difuzează asemenea informații pe surse.”

Radu Herjeu: „S-a întâmplat din goana după audiență și de a da primii un breaking-news”

Herjeu a avut o opinie tranșantă cu privire la cazul Digi24:

„E trist că se întâmplă așa ceva și să fim serioși, s-a întâmplat din goana după audiență și din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aștepți confirmarea, adică nu era o informație de interes național (eram atacați și romanii nu erau informați).

Era o știre care putea fi dată și la 7:00 dimineața, nu la 23:37 noapte. Putea fi dată și dimineața, după ce se primeau confirmările, mai ales pentru că reporterul nu primise confirmare.

Cu toate acestea a mai spus și că astfel de greșeli sunt „inerente”:

Este o greșeală, oricum. Sunt greșeli care se fac în astfel de perioade tensionate, în care îți vin foarte multe informații. În aceste cazuri rămâne responsabilitatea de a cerne informațiile care vin.

Greșelile de genul acesta sunt inerente în astfel de situații, dar asta nu înseamnă că este trist că se greșește.”

Dorina Rusu: „Nu poți să dai așa ceva pe surse. E vorba de viața unui om”

Un alt membru CNA care a vorbit despre derapajul celor de la Digi24 a fost Dorina Rusu. Aceasta a spus:

„Se mai întâmplă în situații din astea să fie difuzate informații greșite și apoi să fie rectificate, dar aici e vorba de viața unui om.

Dacă moare omul și cu cinci minute mai târziu, nu poți să dai că a murit. Nu poți să dai pe surse așa ceva.”

România TV,  „pedepsit” cu somație pentru un fake news

Un caz asemănător a fost pedepsit de CNA cu somație, în urmă cu câteva săptămâni. Diferența a fost că post de atunci, România TV, nu a „omorât” pe nimeni. Totuși, a dat pe post un fake news, pe care l-a rectificat la câteva ore.

A difuzat la televizor imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici". Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă.

Pentru acel caz România TV a primit un avertisment. 

Citește și: „Durul” CNA. Antena 3 și România TV au scăpat „ieftin” după derapajele legate de Coronavirus. Somații pentru burtierele panicarde și fake news-ul România TV

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • @Dragoș
  Nu stiu cat de "pe bune" e,dar Ciutacu a sărit 3m in sus vezi doamne de ce încă digi nu a fost sancționat si ei da si ca vezi doamne CNA are interese la Digi,LA DIGI
 • Prompterman-ule, cred că ești doar un coleg de-al celor doi, frustrat și invidios, înlăturat poate din trust , din cauza incompetenței.
 • @Paula
  Confuzia a fost a Ramonei, nevasta de baiat cu bani, dar Marius Pancu a tacut tâmp pentru ca mai apoi să încerce să se scoată sugerând că a lăsat-o pe doamna candidat să se facă de râs. În realitate, el fie habar n-avea pe ce lume trăiește, fie era cu mintea în altă parte. În ambele situații nu prea avea ce căuta prin studio. Capisci?!
 • Domnu' Prompterman, confuzia ca Rusia e in Nato a fost a Ramonei Bruynseels, nu a moderatorului. Vezi ca n-ai fost prea atent pt.ca ii admirai mai mult batistuta?
 • Cum sa nu sara cu amenda sluga psd-ului? La cate amenzi meritau A3 si RTV s-a facut ca nu-i vede, el si ceilalti psd-isti din CNA.
 • ce *** antenist , Titanic o mizerie?
  sa vezi bomba daca Titanic e peste asiaticii tai , daca e peste emisiune rezulta ca saptamana asta pro lider 4 zile iar antena1 doar 3 ahahaha

  saptamana care vine scapam de emisiune (ca pe a1 scrie ca aseara a fost etapa semifinala)
  atunci pleaca si mile pe marte , nu o sa mai comenteze cand pro e lider 7 zile din 7 , saptamana de saptamana
 • Pro tv pe locul 3 aseara , asia 4 zile peste ei, românii au talent doar o zi , așa ceva să li se întâmple, ce este *** , iti plac mizerii, în loc de o emisiune bună
 • Ce rusine! Si Carla Tanasie mai apare pe post? Aaaaa, mai apare! O rusine si mai mare. De ce nu spuneti ca duduita Tanasie a furat informatia de la Vladut Voiculescu de pe Facebook? De ce dat-o pe sursele ei? Ce rusine... Voiculescu senior tot asa facea pe vremea turnatoriei dadea informatii false? Evident ca da.
 • CNA-ul nu vede pădurea de copaci în cazul ăsta. Dincolo de graba trepăduşilor lui Teszari de a anunţa morţi fictive, ce ne facem cu burtierele cvasi-permanente (mai puţin în pauzele publicitare, evident) pe care dansează, secundă de secundă, numărul de cazuri depistate şi de decese?

  Absolut toate televiziunile par lovite de turbare, înainte să le lovească gripa nouă. Ce fac ele acum nu mai ţine de mult de informarea publicului, ci de terorizarea lui, pentru a se construi o percepţie apocaliptică, de vaiet şi de disperare şi pentru a se justifica felul abject în care pretextul epidemiei e folosit pentru distrugerea brumei de economii pe care o mai avea ţara asta şi pentru instaurarea unui regim de-a dreptul dictatorial, în care libertăţi pe care le credeam garantate dispar peste noapte.
 • Carla Tănasie e expertă în datul cu bâta prin bălți, așa că viața i-a dat o palmă: doctorița a înviat, au apărut știri în acest sens! Nu-i nimic, va putea bate câmpii în continuare la Digi24, alături de Marius Pancu (tipul cu batistuță, care credera că Rusia e în NATO) și de Oana Zamfir (juna care l-a întrebat pe Marian Munteanu ce cauta în 1990 în Pta Universitatii).

Trimite un comentariu