Skip to main content

România TV, amendă de la CNA. O emisiune a lui Ciutacu, cu încătușarea Sorinei Pintea, în care s-au făcut „acuzații grave și fără dovezi despre DNA”

 
România TV, amendă de la CNA. O emisiune a lui Ciutacu, cu încătușarea Sorinei Pintea, în care s-au făcut „acuzații grave și fără dovezi despre DNA”

UPDATE. "E prima oara in istorie cand ma reclama o institutie, nu un individ care s-a simtit lezat", spune Victor Ciutacu despre amenda luată într-o declarație pentru Paginademedia.ro. Punctul lui de vedere, în articol.

Publicitate

Amendă pentru postul România TV din partea Consiliului Național al Audiovizualului. Stația de știri a fost sancționată cu 5.000 de lei pentru o emisiune moderată de Victor Ciutacu.

În respectiva ediție, forul a considerat că s-au făcut afirmații neadevărate și nedovedite în legătură procurorii DNA și încătușarea fostului ministru Sorina Pintea. 

Mai exact, într-o ediție Punctul culminant (de la începutul lunii martie) s-a vorbit despre „încătușarea Sorinei Pintea de către procurorii DNA”, iar pe ecran a apărut burtiera: „Torționarii lui Kovesi în sfidează pe noul șef DNA”.

Victor Ciutacu a spus, printre altele, că Sorina Pintea ar fi fost dusă „pe drumul lung” pentru că „trebuia să intre în tură judecătorul lor, care dă mandatele”, după cum reiese și din secvențele vizionate în ședința CNA de ieri. 

Emisiunea a fost reclamată la CNA chiar de Direcția Națională Aticorupție. Instituția a reclamat, printre altele, că „un reporter România TV a sunat la Biroul de Presă al DNA” unde i s-ar fi spus că „nu procurorii DNA hotărăsc cum sunt transportați deținuții”, iar acest lucru nu ar fi apărut și pe post.

Au votat pentru: Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Nicolae Bălașa, Radu Herjeu, Orsolya Borsos, Cristina Pocora și Alexandru Kocsis.

Herjeu, despre afirmația lui Ciutacu: „Afirmație absolut incalificabilă din partea unui moderator”

Radu Herjeu, cel care a și propus amenda, a criticat afirmațiile făcute de Victor Ciutacu, cât și lucrurile spuse pe post despre procurorii DNA care ar fi încătușat-o pe Sorina Pintea.  

Radu Herjeu:Sunt mai multe lucruri grave aici. Unul este incalificabil, dacă intr-adevăr și presupun că DNA-ul nu se apuca să inventeze o poveste. Dacă DNA-ul a dat aceste informații unui reporter de la România TV, cum că procurorii nu mai au nicio treabă din momentul în care suspectul e in inchisoare și aceste informații nu au fost spuse pe post, este foarte grav.

Nu numai că nu spune ce i s-a spus de la DNA, dar mai spune că este o sfidare făcută de procurorii DNA. Mie îmi este foarte clar, și cred că oricărui om de bun simț, că scosul din închisoare a unui suspect și dusul la spital nu are nicio legătură cu procurorii. Nu ei au luat-o, nu ei au încătușat-o.

Eu cred că la ce făcea referire noul șef DNA, e că suspecții nu vor mai fi duși la DNA cu cătușe, așa cum s-a mai întâmplat. Partea din pușcărie la spital cade în sarcina altor forțe de ordine. Să induci ideea că ea a fost încătușată că așa au vrut procurorii, din păcate, este o legătură incorectă.

Afirmația aceea că au dus-o prin fundul curții ca să intre în tură judecătorul, mi se pare absolut incalificabilă din partea unui moderator. E o acuzație gravă.”

Un alt om din CNA care a criticat abordarea postului România TV a fost Dorina Rusu. 

Dorina Rusu: „Toate afirmațiile acestea (n.r - ale lui Ciutacu) se fac pe post în ciuda faptului că cineva a sunat la DNA, unde i s-a spus că nu procurorii decid cu sunt transportați deținuții. De ce, chiar și în ciuda faptului că cineva a sunat la DNA, tot se fac asemenea afirmații pe post?

Din punctul meu de vedere legea a fost încălcată. Nu mi se pare convingătoare ceea ce spuneți, indiferent ce a spus Crin Bologa. Se fac tot felul de afirmații legate de torționarii conduși de Kovesi.

S-au făcut grămezi de afirmații grave fără niciun fel de dovezi.

Legislație -  - Codul Audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Victor Ciutacu: "E prima oara in istorie cand ma reclama o institutie, nu un individ

"E prima oara in istorie cand ma reclama o institutie, nu un individ care s-a simtit lezat", spune Victor Ciutacu despre amenda luată într-o declarație pentru Paginademedia.ro.

Victor Ciutacu, pentru Paginademedia.ro:

"E prima oara in istorie cand ma reclama o institutie, nu un individ care s-a simtit lezat.

O institutie ma reclama la o alta institutie. O parte a membrilor plenului celei de-a doua institutii a dat cu subsemnatul in dosare deschise de prima institutie. Ceea ce denota o profunda impartialitate.

Radu Herjeu si colegii lui au adus la aceeasi paritate aprecierile mele si ale invitatilor mei cu fake news-ul omorarii cu zile a doctoritei de la Gerota. Ma inclin cu respect si consideratie."
 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Deci,Ciutacule,la mintea ta nici 5000 nu trebuie sa plătești la acest derapaj,si ti se pare mai grav ce a facut digi cu moartea " pe surse" cand voi acum o lună somatie tot pe un fake. Bravo ma!
  • Deci Radu Herjeu recunoaște singur ca este incalificabil dar tot el votează o amendă de doar 5000 de lei! Doamne, cât astept ziua in care vor răspunde penal membri CNA pentru tot ceea ce fac. Sau ce nu fac.
  • 5000 lei e nimic, zero. Amenda minima ar trebui sa fie macar 5000 euro, nu sa aiba valorile care se aplica persoanelor care nu au formularul de iesire din casa completat corect.
  • Dl Radu Herjeu are opinii logice și bazate pe lege, in spiritul si litera lor. Ori de cate ori le exprima apar fel de fel de insi care coboara nivelul imprastiind venin, divagand, luand-o pe campii. Exact asta face dl Victor Ciutacu in declaratiile de mai sus. Cazul e simplu, n-are nimeni nimic personal cu dansul.

Trimite un comentariu