Skip to main content

CNA. Posturile de știri în pandemie. Somații pentru "urletul" lui Ciutacu și „Conspirațiile” de la Antena 3. Oreste a scăpat

 
CNA. Posturile de știri în pandemie. Somații pentru "urletul" lui Ciutacu și „Conspirațiile” de la Antena 3. Oreste a scăpat

Primele sancţiuni pentru televiziunuile care au greșit în contextul epidemiei de coronavirus sunt, de fapt, avertismente. Trei posturi TV au primit somații de la Consiliul Național al Audiovizualului: Antena 3, B1 TV și România TV. 

Au fost singurele stații pentru care membrii CNA s-au pus de acord. Oreste, care a lansat o serie de teorii ale conspirației la Realitatea Plus, a scăpat. Pentru moment.

Somații au primit emisiunile Conspirații - Antena 3, Lumea lui Banciu - B1 TV, Ediția de seară și Breaking News - România TV. 

Publicitate

În ultimele două ședințe ale forului s-au analizat mai multe emisiuni și jurnale de știri, de la jumătatea lunii martie, de la Antena 3, B1 TV, Digi 24, România TV, Realitatea Plus, Kanal D, Antena 1 sau Pro TV. 

Discuțiile s-au purtat, în special, pe emisiunile difuzate de stațiile de știri. 

Cu ce au greșit emisiunile somate ieri? Mai multe detalii, în continuare. 

  • Antena 3 și „Conspirații”, cu Ana Maria Bujor și Alexandru Ganci: Emisiunea a prezentat, cum îi spune și numele, o serie de conspirații. Au avut burtiere și discuții despre:

- Dovezi istorice despre ce ar putea urma

- Ce putem face dacă se golesc magazinele

- Orașul va deveni un mediu toxic

- Vom avea multe cadavre pe străzi și în case

- Oamenii își vor doza mancarea

Astfel, somația (la propunerea lui Radu Herjeu) s-a dat pentru încălcarea Art.64 - 1. a) (distincția clară între fapte și opinii).

Reprezentanții Antena 3 au declarat la CNA, în ședința de joi, că emisiuniile Conspirații și Voi cu Voicu au fost suspendate în perioada de pandemie și de stare de urgență. 

  • B1 TV și „Lumea lui Banciu”: În acest caz s-au luat în discuție jignirile pe care realizatorul Radu Banciu i le-a adus Europarlamentarului Carmen Avram. Printre altele, Banciu a spus:

„Asta o spun cei ca și Carmen Avram. Proasta asta a venit astăzi, în direct, aici, îmbâcsită, tetanizată cu toate minciunile ei și am urmărit-o foarte atent. A spus multe lucruri ok.

Dar la un moment dat, în prostia ei, nu s-a putut abține să nu i-o tragă un pic și lui Traian Băsescu, ca nu cumva ăia, dacă se uitau pe la Antene, să zică: "ce faci, băi, proasta dracului, te duci la ăla și nu ai zis nimic de Băsescu?" știi?!

Ea e aia care ne mințea cu PSD-ul, că doamna Dăncilă ia nu știu câte... cred că nu își mai amintește de minciunile alea, în timpul scrutinului. Deci cele mai mari gogorițe... cu PSD-ul, că era plătită și trimisă de ăia.

Postul B1 TV a primti somație (tot la propunerea lui Radu Herjeu) pentru încălcarea Art. 40 - 5. (Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii (...) să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violență).

  • România TV și cele două emisiuni „Ediția de seară” și „Breaking News”: În cazul postului România TV s-a ținut cont de două emisiuni, una dintre ele cu Victor Ciutacu în prim plan.

La „Ediția de seară”, Victor Ciutacu a adresat jigniri celor care nu stau în casă, în direct:

„Am un mesaj pentru populație, un mesaj de pace și liniște: băi dobitocilor, dacă pe noi nu ne ascultați, puteți să-i ascultați pe doctorii aștia care vă spun că testul de coronavirus nu e test de sarcină și nu tot imbecilul trebuie să se ducă la farmacie și să-și cumpere teste de coronavirus”, a spus Ciutacu. 

Emisiunea primit somație (tot la propunerea lui Herjeu) pentru încălcarea Art. 40 - 5, la fel ca Lumea lui Banciu. 

În emisiunea „Breaking News” moderatoare a afirmat: „Vorbim de pensionari, cei în vârstă, toți care merg la terapie intensivă pare că nu mai ies de-acolo”, a spus acesata.

Emisiunea a fost somată de CNA pentru că a încălcat articolul Art.64 - 1. a)

Realitatea Plus a fost unul dintre posturile la care nu s-a luat o decizie pentru ca nu s-a adunat numărul de voturi necesar. Cu toate acestea, în emisiunile analizate la stația de știri s-au dezbătut multe teorii ale conspirației pe marginea pandemiei, iar principalul promotor al lor a fost realizatorul Oreste Teodorescu. 

S-a analizat și cazul Digi24, care a prezentat ca mort de coronavirus un medic de la spitalul Gerota, dar nu s-a ajuns la nicio sancțiune. Ce s-a discutat și mai ales de ce nu s-a luat nicio decizie, AICI

Legislație

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; 

Art. 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească
şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Exact latrinele,cum le numesc eu...ale ciutacului,badea,abraham,hamului,ciuvicelui,danagrecului,,....dizgratioase si scarboase...scarne gretoase....mai nou,in ,,galeria,, budelor publice, gusa tv,a facut praf irealitatea tv ....ma bucur ca a mai ramas macar digi 24,b unu....in rest...s a ales praful si pulberea,untura,seul,de mass media romaneasca...ramanem tot cu nelipsitul cristoiu,tuca,nistorescu,rosca stanescu,.....rusinos...s a ales BULICHI DE ***( ***),de presa scrisa si televiziunile romanesti...

Trimite un comentariu