Skip to main content

BANI PENTRU PRESĂ. Și PressOne refuză banii de la Guvern. „E o risipă de bani. Ideea e bună, execuția e proastă” - Adrian Mihălțianu, director editorial

 
BANI PENTRU PRESĂ. Și PressOne refuză banii de la Guvern. „E o risipă de bani. Ideea e bună, execuția e proastă” - Adrian Mihălțianu, director editorial
Foto | PressOne

PAS BANILOR DE LA GUVERN. Încă o publicație refuză ajutorul de la stat pentru presă. Este vorba despre redacția PressOne, condusă de Adrian Mihălțianu, care a anunțat că nu va aplica pentru fondurile date de autorități sub forma unor campanii de informare pe tema Covid.

„PressOne nu va apela la fondurile guvernamentale dedicate presei. Este ușor de înțeles de ce: noi ne bazăm pe cititorii noștri și pe sprijinul lor. Facem presă independentă și vrem să răspundem doar în fața voastră”, arată mesajul întregii redacții postat pe Facebook. 

Publicitate

Contactat de Paginademedia.ro, directorul editorial de la PressOne a detaliat câteva dintre motivele pentru care crede că soluția găsită de stat pentru a sprijini presa nu este chiar cea mai potrivită, după cum spune chiar el. 

Adrian Mihălțianu, PressOne: „Ce face Guvernul e ineficient. Ideea e bună, execuția e proastă. Nu există un filtru al calității, în primul rând.

Guvernul vrea să facă o campanie de informare, dar ce garanție există că acea campanie nu se va transforma în portavocea sa? Astfel de initiațive îți pot pune la îndoială independența editorială pe termen lung.

Nu e cea mai bună soluție, e o risipă de bani”, punctează jurnalistul. 

Acesta a venit și cu câteva exemple de moduri prin care presa ar putea fi ajutată de stat. El vorbește și de granturile care sunt date de instituțiile „de afară”, la care au apelat inclusiv redacții din România, dar și despre sistemul fiscal care ar trebui modernizat. 

Un mod de ajuta jurnaliștii este acela de a oferi granturi pentru investigații sau alte materiale de presă, dar statul român nu are maturitatea de a face acest lucru.

Sunt granturi, care s-au dat chiar și în aceste zile, de la instituții publice europene. În cazul lor, pentru că sunt instituții respectabile, poți să ai încredere că nu vin cu ingerințe editoriale când dau banii. Tu ai control total.

În schimb, statul român nu are o asemenea imagine, să transmită această încredere și vorbesc la modul general, indiferent cine ar fi la conducere”, punctează Mihălțianu. 

Acesta mai spune:

„Sunt și alte moduri prin care ar putea fi ajutată presa. Autoritățile ar trebui să creeze o predictibilitate fiscală pentru toate companiile, nu doar cele din domeniul presei.

Statul ar mai putea, de exemplu, și să modernizeze sistemul birocratic și cel de muncă. Jurnaliștii nu sunt niște angajați obișnuiți, care merg și pontează ca la uzină, ei merg pe teren.”

G4Media, Newsweek sau Recorder se numără printre redacțiile care au anunțat că nu vor aplica pentru ajutorul de la Guvern.

Reamintim că, prin inițiativa autorităților, se vor aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei).

Adică 10 milioane de euro pe lună, sub forma unei campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, precum și campanii de informare publică privind modul de reluare a activităților economice și sociale după încetarea stării de urgență.


BANI PENTRU PRESĂ. Dragoș Pătraru despre banii pentru presă: "Banii aceștia ajung la niște Societăți Comerciale, în loc să ajungă la niște jurnaliști" 


BANI PENTRU PRESĂ. Tolontan: „Intenția e bună, forma discutabilă”. Va fi influențată presa de banii primiți? - „Judecați-ne după ce citiți”


BANI PENTRU PRESĂ. S-a lansat platforma unde televiziunile, presa și site-urile pot lua bani de la Guvern


BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV și Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câți bani pot încasa televiziunile?


BANI PENTRU PRESĂ. Dobrovolschi: "E o măsură discutabilă, dar nu e neapărat rea" 


BANI PENTRU PRESĂ. Alice Iacobescu, șefa știrilor Europa FM: „Banii sunt alocați unor canale de comunicare în masă, nu jurnaliștilor, nu jurnalismului, nu presei” 


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Mai, eu sunt cititor fidel G4Media, Newsweek si Recorder, dar nu inteleg (nefiind S.C.) de ce nu accepta acesti bani. Da, sunt oferiti unor societati comerciale, dar nu asa sunt toate firmele organizate? Ca-s antenele, ca trustul Pro, ca sunt Miculii sau altii gen Realitatea sau chiar Romania tv, toate sunt S.C.-uri, nu?
  Guvernul a zis ca totul se da in functie de audiente, ceea ce e si normal: sunt spoturi pentru populatie sa se spele pe mânuţe gen, dar altfel cum sa faca?
  Intreb.
  Raspunsuri sa ma lamureasca (fara hate gratuit), sunt?
  P.S. Nu am urmarit inca interviurile paginademedia cu Alice I. sau altii pe tema asta.
 • Ipocrizia la Cote Maxime - Nu stiu exact cati bani ar fi primit Press One, dar la cat de anonimi sunt ei, probabil ar fi luat cateva sute de euro. Dar, pt a fi penibili Pana la capat,au refuzat pe motive de ... Onoare.
  Nu m-ar Mira daca Press One e condus de Mihai, ala care tot critica la postarile despre guerrilla. Parerea mea
 • Eu mai citesc presa, dar abia acum am aflat de existenta acestui organ. Și atunci de unde au ei bani? Asta-i intrebarea. Fie sunt toți voluntari, fie au descoperit o comoara îngropată. Și atunci, n-ai nevoie de subvenții. Ferice de ei.
 • Ce face Guvernul e un ajutor de stat mascat prin care o categorie de business (ca asta e si mass-media) e avantajata in favoarea altora lasate sa crape. Marile urgente ale Romaniei sunt altele, sa fim seriosi.

Trimite un comentariu