Skip to main content

„TVR respinge orice acuzație legată de nerespectarea drepturilor și a legislației față de angajați” - Ce spune postul despre noul cod etic, care are un capitol: „Loialitatea față de SRTv”

 
„TVR respinge orice acuzație legată de nerespectarea drepturilor și a legislației față de angajați” - Ce spune postul despre noul cod etic, care are un capitol: „Loialitatea față de SRTv”
Foto | Paginademedia.ro

TVR răspunde criticilor pe marginea noului cod etic pentru angajați, care conține și un capitol - „Loialitatea față de SRTv”:

Televiziunea publică respinge cu fermitate orice acuzație în legătură cu nerespectarea drepturilor și a legislației față de angajați şi consideră că mesaje precum cele generate de MediaSind sunt o instigare la nerespectarea reglementărilor interne din SRTV, și implicit a legii, putând crea o stare de insecuritate în rândul salariaților și aducând grave prejudicii instituției”, arată un răspuns al postului public la întrebările Paginademedia.ro. 

Publicitate

Reamintim că TVR pregătește un nou cod etic pentru angajați, care a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie, dar care încă nu produce efecte.

Documentul a stârnit critici la adresa instituției, din partea Sindicatului MediaSind. Organizația îi îndeamnă pe angajați să nu-l semneze pentru că „Maschează o procedură ilegală de concediere a angajaților incomozi”, susțin oameni din sindicat. 

Organizația mai afirmă, printre altele, că noul cod etic a fost adoptat fără a fi negociat cu angajații și fără a fi înregistrat la ITM București.

Citește și: TVR, nou cod etic pentru angajați. Ce spune? Are și un capitol: „Loialitatea față de SRTv”. Critici pe marginea subiectului

În replică, Televiziunea Română spune că s-au respectat regulile în adoptarea noilor reguli pentru angajați. De asemenea, în același răspuns pentru Paginademedia.ro, menționează că noua procedură vine în completarea unor seturi de măsuri deja existente. 

Răspunsul celor de la TVR: 

Procedura privind conduita etică în SRTv este elaborată în conformitate cu prevederile Ordinului Secretariatului General al Guvernului pentru aprobarea Codului Controlului intern managerial al entităților publice și cu cele ale Legii nr. 41/1994, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Procedura completează, alături de procedura privind funcţiile sensibile din SRTv, setul de măsuri preventive legate de aplicarea în SRTv a HG nr. 583/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020, a seturilor de indicatori de performanţă, a riscurilor asociate obiectivelor şi măsurilor din strategie şi a surselor de verificare, a inventarului măsurilor de transparenţă instituţională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public”, arată răspunsul TVR pentru Paginademedia.ro. 

Întrebările Paginademedia.ro pentru TVR: 

- Sindicatul susține ca noul cod etic a fost adoptat fără a fi negociat cu angajații și fără a fi înregistrat la ITM București. Care este poziția TVR pe acest subiect?

- Tot ei susțin că noul regulament introduce un intermediar între comisia de etică și angajați. Este adevarat?

- Cum comentează TVR acuzațiile aduse de Sindicatul MediaSind pe subiectul Noului Cod Etic din SRTv?

Noile reguli care ar urma să fie implementate în Televiziunea Publică au fost gândite de Andras Demeter (Directorul Casei de producţie TVR), Laurențiu Oprea (Serviciul Drepturi de autor) și Adrian Fulea (Compartimentul Informații Clasificate). De asemenea, după cum arată și documentul, a fost aprobat de Doina Gradea - șefa TVR.


Citește și: TVR, nou cod etic pentru angajați. Ce spune? Are și un capitol: „Loialitatea față de SRTv”. Critici pe marginea subiectului


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Oare normele astea de etica s-ar fi aplicat si in cazul cand Gradea a dat discursul principesei Margareta spre difuzare la Antena 3 inainte de difuzarea pe TVR desi exista prevederi ale regulamentului intern care duc la desfacerea contractului de munca a celor responsabili? Cum pot face unii reguli de etica cand ei sunt profund imorali si tot ei vor fi acuzatori si judecatori?
 • "Art.18. - Practici privind angajarea și salariații
  (1) SRTv respectă legislaţia muncii, utilizează practici corecte la angajare, incluzând şi interzicerea oricăror forme de discriminare de orice fel.
  (2) SRTv oferă un tratament corect tuturor salariaţilor săi şi asigură acestora suport pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale.
  (3) SRTv asigură un mediu propice lucrului în echipă şi promovează valorile.
  (4) Remunerarea muncii se face în raport cu specificul locului de muncă şi depinde de performanţele individuale ale salariatului, dar şi de performanţa generală a societăţii."

  TVR a organizat intotdeauna concursuri de fatada si si-a angajat persoanele agreate sau cu relatii, TVR nu a asigurat niciodata angajatilor sai pregatirea profesionala de care au avut nevoie, TVR isi remunereaza angajatii din acelasi departament la fel, indiferent de performante, la minimul negociat cu sindicate.

  Cum sa semneze angajatii un asemenea cod eric mincinos?
 • "Art. 14. - Libertatea opiniilor
  (1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, salariatul SRTv are obligaţia de a respecta demnitatea funcţiei deţinute, corelând libertatea dialogului cu promovarea intereselor societăţii în care îşi desfăşoară activitatea."

  Adica am libertatea sa spun adevaruri care promoveaza TVR, dar nu am libertatea sa spun adevaruri care deranjeaza TVR sau sa aduc la cunostinta publicului defectele TVR. Sistem totalitarist.

Trimite un comentariu