Skip to main content

„TVR respinge orice acuzaţie legată de nerespectarea drepturilor şi a legislaţiei faţă de angajaţi” - Ce spune postul despre noul cod etic, care are un capitol: „Loialitatea faţă de SRTv”

 
Foto | Paginademedia.ro
Foto | Paginademedia.ro

TVR răspunde criticilor pe marginea noului cod etic pentru angajaţi, care conţine şi un capitol - „Loialitatea faţă de SRTv”:

Publicitate

Televiziunea publică respinge cu fermitate orice acuzaţie în legătură cu nerespectarea drepturilor şi a legislaţiei faţă de angajaţi şi consideră că mesaje precum cele generate de MediaSind sunt o instigare la nerespectarea reglementărilor interne din SRTV, şi implicit a legii, putând crea o stare de insecuritate în rândul salariaţilor şi aducând grave prejudicii instituţiei”, arată un răspuns al postului public la întrebările Paginademedia.ro.

Reamintim că TVR pregăteşte un nou cod etic pentru angajaţi, care a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie, dar care încă nu produce efecte.

Documentul a stârnit critici la adresa instituţiei, din partea Sindicatului MediaSind. Organizaţia îi îndeamnă pe angajaţi să nu-l semneze pentru că „Maschează o procedură ilegală de concediere a angajaţilor incomozi”, susţin oameni din sindicat.

Organizaţia mai afirmă, printre altele, că noul cod etic a fost adoptat fără a fi negociat cu angajaţii şi fără a fi înregistrat la ITM Bucureşti.

Citeşte şi: TVR, nou cod etic pentru angajaţi. Ce spune? Are şi un capitol: „Loialitatea faţă de SRTv”. Critici pe marginea subiectului

În replică, Televiziunea Română spune că s-au respectat regulile în adoptarea noilor reguli pentru angajaţi. De asemenea, în acelaşi răspuns pentru Paginademedia.ro, menţionează că noua procedură vine în completarea unor seturi de măsuri deja existente.

Răspunsul celor de la TVR:

Procedura privind conduita etică în SRTv este elaborată în conformitate cu prevederile Ordinului Secretariatului General al Guvernului pentru aprobarea Codului Controlului intern managerial al entităţilor publice şi cu cele ale Legii nr. 41/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Procedura completează, alături de procedura privind funcţiile sensibile din SRTv, setul de măsuri preventive legate de aplicarea în SRTv a HG nr. 583/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020, a seturilor de indicatori de performanţă, a riscurilor asociate obiectivelor şi măsurilor din strategie şi a surselor de verificare, a inventarului măsurilor de transparenţă instituţională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public”, arată răspunsul TVR pentru Paginademedia.ro.

Întrebările Paginademedia.ro pentru TVR:

- Sindicatul susţine ca noul cod etic a fost adoptat fără a fi negociat cu angajaţii şi fără a fi înregistrat la ITM Bucureşti. Care este poziţia TVR pe acest subiect?

- Tot ei susţin că noul regulament introduce un intermediar între comisia de etică şi angajaţi. Este adevarat?

- Cum comentează TVR acuzaţiile aduse de Sindicatul MediaSind pe subiectul Noului Cod Etic din SRTv?

Noile reguli care ar urma să fie implementate în Televiziunea Publică au fost gândite de Andras Demeter (Directorul Casei de producţie TVR), Laurenţiu Oprea (Serviciul Drepturi de autor) şi Adrian Fulea (Compartimentul Informaţii Clasificate). De asemenea, după cum arată şi documentul, a fost aprobat de Doina Gradea - şefa TVR.


Citeşte şi: TVR, nou cod etic pentru angajaţi. Ce spune? Are şi un capitol: „Loialitatea faţă de SRTv”. Critici pe marginea subiectului


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Doina Lelii Doina Lelii
    Oare normele astea de etica s-ar fi aplicat si in cazul cand Gradea a dat discursul principesei Margareta spre difuzare la Antena 3 inainte de difuzarea pe TVR desi exista prevederi ale regulamentului intern care duc la desfacerea contractului de munca a celor responsabili? Cum pot face unii reguli de etica cand ei sunt profund imorali si tot ei vor fi acuzatori si judecatori?
  • Batranul cel Mircea Batranul cel Mircea
    Neinteresant postacule. De audiente nu mai zici nimic?
  • Mile Mile
    "Art.18. - Practici privind angajarea și salariații
    (1) SRTv respectă legislaţia muncii, utilizează practici corecte la angajare, incluzând şi interzicerea oricăror forme de discriminare de orice fel.
    (2) SRTv oferă un tratament corect tuturor salariaţilor săi şi asigură acestora suport pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale.
    (3) SRTv asigură un mediu propice lucrului în echipă şi promovează valorile.
    (4) Remunerarea muncii se face în raport cu specificul locului de muncă şi depinde de performanţele individuale ale salariatului, dar şi de performanţa generală a societăţii."

    TVR a organizat intotdeauna concursuri de fatada si si-a angajat persoanele agreate sau cu relatii, TVR nu a asigurat niciodata angajatilor sai pregatirea profesionala de care au avut nevoie, TVR isi remunereaza angajatii din acelasi departament la fel, indiferent de performante, la minimul negociat cu sindicate.

    Cum sa semneze angajatii un asemenea cod eric mincinos?
  • Livia Pila Livia Pila
    "Art. 14. - Libertatea opiniilor
    (1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, salariatul SRTv are obligaţia de a respecta demnitatea funcţiei deţinute, corelând libertatea dialogului cu promovarea intereselor societăţii în care îşi desfăşoară activitatea."

    Adica am libertatea sa spun adevaruri care promoveaza TVR, dar nu am libertatea sa spun adevaruri care deranjeaza TVR sau sa aduc la cunostinta publicului defectele TVR. Sistem totalitarist.

Trimite un comentariu

sus