Skip to main content

Lupta continuă. Conducerea TVR cere audierea conducerii TVR în Parlament

 
Foto | Foto: Alexandru Dobre - HEPTA.ro
Foto | Foto: Alexandru Dobre - HEPTA.ro

Conducerea TVR cere Parlamentului să cheme la audieri... conducerea TVR. Cinci membri ai Consiliului de Administraţie din Televiziunea Română au transmis o nouă scrisoare Parlamentului, în care solicită demiterea Doinei Gradea, şefa TVR, dar şi audierea conducerii executive a SRTv şi a oricărui membru al CA.

Publicitate

Motivul?

Semnatarii documentului trimis Parlamentului acuză „nereguli care impun demiterea Preşedintelui-Director General (PDG), Doina Gradea”, cum ar fi „maniera discreţionară de a conduce televiziunea a actualului PDG” şi „prăbuşirea audienţelor la cea mai joasă cotă de piaţă din istoria TVR”, potrivit unui comunicat de presă remis de Sindicatul MediaSind.

În scrisoarea lor, Monica Ghiurco, Karen Sebeş - reprezentanţii salariaţilor, Cristian Petcu (PNL), Sorin Ilieşiu (PSD) şi Dan Lazea (USR) se leagă şi de motivele demisiei lui Alexandru Sassu (cel care a i-a fost consilier Doinei Gradea, după revenirea sa în TVR în 2018). Reamintim că acesta din urmă a demisionat acum două săptămâni.

În cererea de demisie, Sassu a fost acid la adresa PDG-ului:

„Comportamentul său a evoluat din ce în ce mai mult către cel al unui vătaf, tratând angajaţii SRTv ca pe nişte angajaţi personali pe moşia personală”, după cum a scris acesta în document.

Acum două săptămâni, cei cinci oameni din CA au mai trimis o cerere de demitere a Doinei Gradea către Parlament. A doua zi, Departamentul de comunicare al instituţiei a scos la iveală imagini de pe camerele de supraveghere din interiorul TVR.

De ce? Ca să se vadă că doi dintre cei care i-au cerut demisia preşedintelui Doina Gradea nu poartă mască de protecţie în interiorul instituţiei.

Principalele idei din scrisoarea de astăzi, pe scurt (integral la final):

- Vă solicităm să aprobaţi audierea de către Comisiile pentru cultură din Parlament a conducerii executive a SRTv şi a oricărui membru al CA al SRTv care doreşte să participe la audieri cu privire la o serie de nereguli pe care le reclamăm în funcţionarea SRTv, nereguli care impun demiterea Preşedintelui-Director General (PDG), Doina Gradea.

- Menţionăm în primul rând maniera discreţionară de a conduce televiziunea a actualului PDG care a dus la prăbuşirea audienţelor la cea mai joasă cotă de piaţă din istoria TVR

- TVR nu îşi poate îndeplini misiunea publică

- Vă cerem să o demiteţi pe doamna Doina Gradea din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie, implicit şi din aceea de Preşedinte-Director General şi să permiteţi actualului Consiliu de Administraţie al SRTv să-şi aleagă un nou Preşedinte din rândul actualilor membri (al căror mandat expiră în 2022) capabil să asigure un management performant în acord cu misiunea publică a SRTv.

- Declaraţiile făcute de dl. Alexandru Sassu confirmă punctul nostru de vedere, semnalat public şi în ianuarie 2019, când ne-am adresat Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Parlament, reclamând lipsa de transparenţă din instituţia publică.


Citeşte şi: Se încing spiritele în TVR. Monica Ghiurco, răspuns pentru Doina Gradea: „Da, doamnă, da, doresc să vă iau locul pentru că nu îl meritaţi”


Citeşte şi: Şi nici măcar nu purtaţi mască! TVR scoate imagini de pe camerele interne în lupta cu cei care au cerut demisia şefei instituţiei


Citeşte şi: Alexandru Sassu şi-a dat demisia de la TVR. Fostul consilier al Doinei Gradea, acid la adresa şefei TVR: e ca un "vătaf"!


Citeşte şi: TVR. Cinci membri din Consiliul de Administraţie cer demiterea Doinei Gradea: „Din cauza audienţei care tinde spre zero, nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică”


Citeşte şi: O parte din conducerea TVR îi cere demisia Doinei Gradea. Şefa TVR nu renunţă. Ce spune Gradea?


Comunicatul MediaSind şi scrisoarea membrilor CA către Parlament

„Într-un apel transmis de membrii Consiliului de Administraţie conducerii Parlamentului României, reprezentanţii salariaţilor din CA, Monica Ghiurco şi Karen Sebeşi, reprezentanţii din CA ai PNL, PSD şi USR, Cristian Petcu, Sorin Ilieşiu şi Dan Lazea, arată situaţia dramatică şi umilitoare în care a ajuns cea mai mare instituţie de presă şi angajaţii săi, din cauza managementului dezastruos şi abuziv al şefei TVR, Doina Gradea (foto).

Aceştia cer Parlamentului să stopeze “maniera discreţionară şi total neprofesionistă în care este condusă TVR” şi solicită demiterea preşedintelui-director general pentru ca Televiziunea Română să-şi poată îndeplini misiunea publică, aşa cum prevede Legea de organizare şi funcţionare, dar şi Constituţia României.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Filiala MediaSind TVR susţin şi se raliază la acest demers adresat Parlamentului României, vital pentru funcţionarea Televiziunii Naţionale. MediaSind solicită necesitatea demiterii de urgenţă a şefei TVR şi numirea unei conduceri profesioniste, care să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni şi de angajaţii instituţiei.

MediaSind cere şi celorlalţi membri ai CA, în special reprezentanţilor Preşedinţiei, Guvernului, minorităţilor şi ai UDMR, să susţină demersul colegilor săi din CA, pentru a nu deveni complici la corupţia şi abuzurile grave semnalate de mai multe controale ale Curţii de Conturi şi de sentinţe judecătoreşti definitive.

A sosit momentul ca interesul public să primeze în faţa intereselor personale sau de grup!

Vă prezentăm în continuare scrisoarea celor 5 membri ai CA din SRTV.

Departament Comunicare MediaSind TVR

Bucureşti, 10 august 2020

Către Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu

Către Preşedintele Senatului României, Robert Cazanciuc

Către membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Preşedinte Gigel Ştirbu

Către membrii Comisiei pentru cultură şi media din Senat, Preşedinte Lucian Romaşcanu

Subsemnaţii, membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (CA al SRTv) vă solicităm să aprobaţi audierea de către Comisiile pentru cultură din Parlament a conducerii executive a SRTv şi a oricărui membru al CA al SRTv care doreşte să participe la audieri cu privire la o serie de nereguli pe care le reclamăm în funcţionarea SRTv, nereguli care impun demiterea Preşedintelui-Director General (PDG), Doina Gradea.

Între aceste nereguli, menţionăm în primul rând maniera discreţionară de a conduce televiziunea a actualului PDG care a dus la prăbuşirea audienţelor la cea mai joasă cotă de piaţă din istoria TVR (Market Share 2% la nivel naţional pentru principalul canal, cu o audienţă de doar 0,4 Rtg% medie zilnică, audienţă care nu trece de 1 Rtg% nici în cazul mediei pentru intervalul de prime time).

La un asemenea nivel este evident că TVR nu îşi poate îndeplini misiunea publică, extrem de importantă în actualul context al pandemiei Covid-19 şi al apropiatelor alegeri politice locale şi parlamentare.

Art. 20 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevede: „Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului.”

În baza acestei prevederi legale, vă cerem să o demiteţi pe doamna Doina Gradea din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie, implicit şi din aceea de Preşedinte-Director General şi să permiteţi actualului Consiliu de Administraţie al SRTv să-şi aleagă un nou Preşedinte din rândul actualilor membri (al căror mandat expiră în 2022) capabil să asigure un management performant în acord cu misiunea publică a SRTv.

Actualul Consiliu de Administraţie a aprobat în anul 2018 un proiect de redresare a SRTv, dar PDG Doina Gradea a împiedicat punerea în aplicare a măsurilor decise, după cum confirmă dl. Alexandru Sassu (Preşedinte-Director general al SRTv între anii 2007-2010), care a demisionat recent din funcţiile de producător general şi consilier al doamnei Doina Gradea pe care le-a deţinut în ultimii doi ani.

În acest context, dl. Alexandru Sassu a declarat:

„Comportamentul d-nei PDG Doina Gradea a evoluat din ce în ce mai mult către cel al unui vătaf, tratând angajaţii SRTv ca pe nişte angajaţi personali pe moşia personală. În acelaşi timp preşedintele director general al SRTv a ajuns să coordoneze în mod direct şi personal toate sau aproape toate activităţile şi acţiunile din SRTv, impunându-şi voinţa în faţa celor mult mai bine pregătiţi din punct de vedere profesional.

A ţinut să-şi impună amprenta personală pe întreaga activitate din SRTv şi, din păcate, rezultatele dezastruoase din ultima vreme dovedesc că a şi reuşit. Mă simt nevoit să demisionez şi să atrag atenţia asupra modului în care este condusă în acest moment instituţia.

PDG-ul a ales să facă orice compromis numai pentru a rămâne în funcţie, chiar dacă preţul plătit a fost ducerea SRTv către un dezastru aproape total şi, în mod sigur, extrem de greu de îndreptat. /.../ Situaţia este extrem de gravă şi necesită foarte rapid o analiză profundă şi foarte serioasă în urma căreia să se poată determina nişte direcţii de acţiune care să stopeze prăbuşirea definitivă a SRTv.”

Declaraţiile făcute de dl. Alexandru Sassu confirmă punctul nostru de vedere, semnalat public şi în ianuarie 2019, când ne-am adresat Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Parlament, reclamând lipsa de transparenţă din instituţia publică. Semnatarii scrisorii de atunci (Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea, Nagy-Debreczeni Hajnal, Cristian Vasile Petcu, Christel Ţopescu) atrăgeam atenţia că doamna PDG Doina Gradea ascunde Consiliului de Administraţie informaţii privind cheltuielile reale ale instituţiei, invocă eronat clauze de confidenţialitate pentru a ascunde sumele plătite colaboratorilor postului public şi refuză în mod constant să ne furnizeze informaţiile solicitate.

Reamintim că în februarie 2019 Camera Deputaţilor a votat înfiinţarea unei comisii de anchetă privind cheltuielile din Societatea Română de Televiziune, comisie despre a cărei activitate nu avem cunoştinţă.

De asemenea, sunt numeroase neregulile semnalate de controalele Curţii de Conturi. Cu toate aceastea, doamna PDG Doina Gradea întârzie punerea în aplicare a măsurilor şi recomandărilor, inclusiv recuperarea prejudiciilor cauzate de restructurarea din 2012-2013.

Maniera de a conduce a doamnei PDG Doina Gradea a determinat numeroase reacţii şi din partea Sindicatului Român al Jurnaliştilor - MediaSind, care a reclamat numeroase abuzuri şi ilegalităţi ale actualei conduceri şi cere numirea unei echipe profesioniste care să dovedească respect faţă de angajaţii instituţiei şi de misiunea publică a TVR.

Recent, problemele TVR s-au amplificat: în data de 6 august a fost depusă la DNA o plângere pe numele doamnei PDG Doina Gradea, în legătură cu un schimb de terenuri în urma căruia SRTv ar fi prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de dl. deputat Emanuel Ungureanu, autorul plângerii. Subliniem că membrii CA al SRTv nu au fost informaţi sau consultaţi în această chestiune de doamna PDG Doina Gradea, cu toate că a luat decizii încă din 2018 în această speţă.

În legătură cu acest subiect, dar nu numai, ne exprimăm speranţa că preşedinţii celor două Comisii de specialitate ale Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor vor putea să participe în calitate de invitaţi la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, pentru a-şi putea forma o imagine mai clară asupra modului în care este apărat interesul public în interiorul TVR. Sperăm că o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie va putea fi organizată cât mai curând.

Menţionăm că în ultimii trei ani TVR a fost implicată în numeroase scandaluri, în urma cărora am cerut asumarea răspunderii la cel mai înalt nivel al SRTv, aşa cum a fost cazul Dragoş Pătraru (”Starea naţiei”) şi scandalul “Cap de porc” (2018), precum şi cele privind cheltuielile pentru Eurovision şi Cerbul de Aur. Apelurile noastre şi propunerile constructive pe care le-am înaintat Preşedintelui-Director general şi Comitetului Director pentru a stopa prăbuşirea TVR au fost sfidate în mod constant de doamna Gradea, aşa cum a procedat şi la audierile din Comisiile de specialitate ale Parlamentului.

În concluzie, vă cerem să stopaţi maniera discreţionară şi total neprofesionistă în care este condusă TVR şi să ne permiteţi să ne ducem la bună îndeplinire mandatul pe care l-am primit din partea Parlamentului României de a asigura buna funcţionare a acestei instituţii în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu aşteptările legitime ale publicului de la televiziunea naţională.

7 august 2020

Semnează următorii membri ai CA al SRTv:

Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    pui de drac ! tu te uiti la tvr ? si daca da ce intelegi ? nimic ! pai nu stii ca sefa a fost numita de psd ,ca face jocul psd ,ca este goarna psd ca moderatori ca cristache care este un manipulant al realitatii politice albind in disperare psd aduc invitati ca dinescu mihaiu sau cristoiu sa justifice si sa preainalte prostiile psd ? si atunci ce cauta orban si pnl in gasca asta ? o psd-ista vrea sa fie ,, judecata ,, de psd-isti ! tipic psd !!!
  • mile mile
    livia pila , pai orice sef e numit politic
  • un privitor un privitor
    Voi astia de la tevereu care scritica un om venit de la pro. Nu mai bine va dati voi demisiile si mergeti la televiziunea lu sarbu? Rezistati o luna? Nu mai bine va faceti treaba si lasati carcotelile pe internet? Cand a avut tvr-ul audienta? Tot timpul audienta a fost scazuta si asta si din cauza angajatilor. Nu?
    Eu cred ca presedinta asta venita de la privat a cam stricat ploile multor sefi si sefuleti din tvr. Plus amante, rude, cumetri si Pila (iulia). NU mor caii cand vor cainii.
  • livia pilă livia pilă
    Eu de fiecare dată când dau nas în nas pe culoare cu dl. șef fără concurs de la comunicare, bre Mircea Radu, îmi fac cruce. Nu pot să cred că e unul și același cu băiețașul pe care îl promova prin Matinale în anii 90 Ileana Popovici. Mirciulică nu se gândește că Doinița e trecătoare, că el mai are încă vreo 10 ani până la pensie și cu cv-ul murdărit de ceea ce face acum nu îl mai angajează nimeni?
  • Un Om Un Om
    Doina, hai că lansează Sârbu tv de stiri, nu te bagi? Sau nu prea mai vrea sa te ia, ca n-ai loc de Cristoiu, Mihaiu și Tucă?! Poate-l transferi macar pe Mircea Radu, un prompter sa citeasca s-o gasi p-acolo.
  • Trita Fanita Trita Fanita
    A reactionat sefu de la comunicare la articol, dar printr-un mesaj intern. Dupa ce angajatii erau incurajati sa ceara audienta la Gradea pentru ca directoarea sa incerce sa rezolve problemele pe care sefii directi nu pot sau nu vor sa le rezolve, acum audienta poate fi facuta doar cu aprobarea in prealabila a directorului de resurse umane, Barascu, si cu problemele prezentate inainte, ca sa stie si clanul de sefi pe cine sa tabaceasca inainte de a ajunge amaratul la directorul general si sa fie siguri ca e obedient. Nu cumva sa afle gradea si de incompetenta mostenita la instalarea in scaun ca i se va face rau, mai ales dupa de a avut o contributie semnificativa la ingroparea TVR dupa ce a adus someri anatori si i-a pus sefi sa externalizeze tot.
  • Livia Pila Livia Pila
    Atat a tinut caruta de bani pe care a incasat-o MR bre pentru emisiunea despre copiii autisti, facuta, bineinteles, din spirit civic. Gradea trebuie sa mai cotizeze cu ceva in plus acum, ca altfel se "imbolnaveste" saracu Mirciulica. Nu poate sa faca emisiuni din dragoste si pe gratis. Ultima reactie venita de la MR a fost sa le multumeasca profesionistilor care se ocupa de generatorul de curent ca au reusit, in premiera mondiala, sa asigure functionarea neintrerupta a emisiei TVR cand a picat curentul in Bucuresti. Asta pentru ca la incidentul electric anterior TVR nu a functionat normal jumatate de zi. Urmeaza sa le multumeasca si celorlati angajati din clan ca binevoiesc sa vina la servici sa semneze condica. Multumim bre!
  • Pui de dac Pui de dac
    Si aici se vede cit de ocupat e Orban, ca nu are timp de nimic. *** din foto stie ce face: tine audienta la zero ca sa anuleze orice miza politica in TVR. Odiosul dictator PDG si *** lui sotie Eduard: se stringe latu.
  • livia pilă livia pilă
    A trecut o oră de la postarea acestui articol și nici o reacție de la vorbetele șef, fără concurs, Mircea Radu? Nici o reacție, nici o replică, nici o punere la punct? Nici un filmuleț demascator? Gravă delăsare, evidentă lipsă de implicare, absența vigilenței revoluționare, scăderea evidentă a devotamentului față de inegalabila, inenarabila Doina Gradea. Mirciulică s-a retras în fortăreața de la Mogoșoaia?

Trimite un comentariu

sus