Skip to main content

TVR. Cinci membri din Consiliul de Administrație cer demiterea Doinei Gradea: „Din cauza audienței care tinde spre zero, nu-și mai îndeplinește misiunea publică”

 
TVR. Cinci membri din Consiliul de Administrație cer demiterea Doinei Gradea: „Din cauza audienței care tinde spre zero, nu-și mai îndeplinește misiunea publică”
Doina Gradea - Foto: HotNews

O parte din conducerea TVR cere demiterea Doinei Gradea. Cinci membri din Consiliul de Administrație al SRTv au semnat, ieri, o scrisoare prin care cer Parlamentului revocarea șefei TVR, anunță Sindicatul MediaSind.

Documentul a fost semnat în urma ședinței Consiliului de Administrație, care a avut loc la TVR. 

Publicitate

Principalele reproșuri pe care aceștia le aduc PDG-ului postului public sunt legate de faptul că „TVR nu-și mai îndeplinește misiunea publică”, iar „audiența tinde spre zero”, susțin sindicaliștii. 

Cei cinci oameni din CA care i-au cerut demisia Doinei Gradea sunt, potrivit MediaSind: 

  • Monica Ghiurco, reprezentant al salariaților
  • Karen Sebeși, reprezentant al salariaților
  • Sorin Ilieșiu, reprezentantul PSD
  • Cristian Petcu, reprezentantul PNL
  • Dan Lazea, reprezentantul USR

Reamintim că tema scrisorilor prin care se cere demisia PDG-ului nu este nouă. La jumătatea lunii iunie, aceiași oameni din CA i-au cerut Doinei Gradea, tot printr-o scrisoare, retragerea din funcție. 

Atunci, PDG-ul postului public susținea că cererea nu reflectă pozițiile tuturor membrilor conducerii și spune că, sub mandatul său, TVR a făcut cele mai mari investiții din ultimii ani.

MediaSind, într-un comunicat de presă, după ședința CA de ieri: 

„Cinci membri ai Consiliului de Administrație a Societății Române de Televiziune, și anume, reprezentanții angajaților din CA, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, reprezentantul PSD, prof.univ.dr Sorin Ilieșiu, reprezentantul PNL, Cristian Petcu și reprezentantul USR, Daz Lazea au cerut ieri, 29 iulie 2020, printr-o scrisoare deschisă, demisia președintelui - director general Doina Gradea, în urma refuzului acesteia de a prezenta în ședința CA, explicații referitoare la situația dezastruoasă în care a adus Televiziunea Națională.

Membrii CA solicită membrilor Parlamentului României să analizeze cu “responsabilitate” această cerere întrucât aceștia sunt singurii care o pot revoca din funcție pe Doina Gradea, “pentru faptul că Televiziunea Națională, din cauza audienței care tinde spre zero, nu-și mai îndeplinește misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, alegerile locale și parlamentare din acest an”, arată documentul. 

Cererea celor cinci membri din conducerea TVR:

În ședința de azi a Consiliului de Administrație al SRTv, marea majoritate a membrilor Consiliului au fost de acord (prin 8 voturi pentru și 4 abțineri) ca doamna PDG Doina Gradea să-și expună în cadrul ședinței opinia, punctual, față de problemele reclamate de membrii Consiliului care i-au cerut demisia printr-o scrisoare deschisă, preluată de presa din 9 iulie 2020. Totodată, i s-a cerut d-nei PDG să propună soluții pentru rezolvarea acestor deficiențe.

Problemele reclamate în scrisoarea membrilor CA sunt următoarele:

· Situaţia deplorabilă în care se află televiziunea națională după mai mult de jumătate din mandatul acordat de Parlament actualului PDG, așa cum este reflectată de audienţele TVR.

· În prezent, la o medie săptămânală a audienței de circa 2%, TVR nu îşi mai îndeplineşte misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public.

· Programele tv au fost reduse dramatic în ultima perioadă, singurele emisiuni păstrate pe post în perioada stării de urgență au fost cele realizate cu colaboratori pentru care s-au făcut plăţi consistente, în vreme ce personalul propriu era ţinut acasă prin Decizia Presedintelui-Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă.

· Căderea audienţelor a fost continuă de la începutul mandatului atualului Președinte-Director general, calitate în care, de fapt, Doina Gradea este cea care decide grila TVR.

· Blocarea de către doamna Gradea, încă de la începutul mandatului său (vezi cazul Pătraru), a oricări încercări a membrilor Consiliului de Administraţie de a discuta şi adopta soluţii pentru lipsa de performanță a TVR, acuzându-i pe membrii CA de imixtiune în politica editorială a TVR.

· Încercările permanente de a reduce rolul Consiliului de Administraţie la o maşină de vot pentru plăţi curente. În concluzie, Doina Gradea poartă în întregime responsabilitatea situaţiei actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul acesteia sunt de notorietate.

· În contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, este nevoie ca Televiziunea publică să reprezinte o sursă credibilă de informaţii pentru cât mai mulţi cetăţeni. Acest obiectiv este periclitat.

· Semnatarii scrisorii deschise îi cer doamnei Gradea să pună binele instituţiei mai presus de binele personal, să-și înainteze demisia şi să permită astfel alegerea unui alt Preşedinte Director General din cadrul actualului CA.

Această propunere venită din partea prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu, membru CA, a fost introdusă prin votul majorității membrilor Consiliului de Administrație pe ordinea de zi a ședinței, urmând ca în funcție de soluțiile pe care doamna PDG, Doina Gradea le-ar fi propus pentru rezolvarea acestor probleme, membrii Consiliului să îi acorde un vot de încredere (sau de neîncredere) pentru a rămâne în fruntea TVR.

Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât în timpul ședinței d-na PDG Doina Gradea a amânat discuția asupra aspectelor enumerate mai sus spre finalul ședinței, evitând să răspundă în fața Consiliului de Administrație (așa cum de altfel a eludat asumarea răspunderii și în fața Comisiilor de specialitate din Parlament). După cinci ore de ședință, a anunțat că „orele fiind înaintate și nemaifiind cvorum, discutarea acestora se amână pentru data viitoare”, adică peste circa o lună.

Nu a fost singurul subiect de pe ordinea de zi aprobat de CA cu 8 voturi din 12, dar la care Președintele Director General a refuzat să răspundă. Doina Gradea ar fi trebuit să explice azi în fața Consiliului de Administrație al SRTv diferența uriașă dintre audiența medie reală a TVR, care este azi de 0,3 Rtg (respectiv cca 35.000 televizoare deschise pe TVR, populația orașului Caracal fiind de cca 35.000 locuitori) și conținutul textelor publicate pe web-site-ul TVR:

«TVR1 „ține” în fața micului ecran nu mai puțin de 40% dintre români. /.../ 76% dintre conaționali au devenit telespectatori fideli ai programelor TVR. Și tot peste 70% dintre români au o părere bună despre canalele Televiziunii Publice. /.../ Vezi și studiul internațional realizat de Reuters Institute de la Universitatea din Oxford: „TVR este în topul televiziunilor de încredere în România”.

Astfel, după încă o încercare de a opri prăbușirea în audiențe a TVR și de a rezolva de comun acord cu managementul executiv problemele reale ale TVR, notorii de altfel, reiterăm cererea ca doamna Doina Gradea să demisioneze din funcția de Președinte-Director General pentru a da o nouă șansă televiziunii publice.

Sperăm că solicitarea noastră va fi analizată cu responsabilitatea cuvenită de membrii Parlamentului României, singurii care o pot revoca din funcție pe doamna Doina Gradea pentru faptul că Televiziunea Națională, din cauza audienței care tinde spre zero, nu-și mai îndeplinește misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, alegerile locale și parlamentare din acest an.

Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi


Citește și: O parte din conducerea TVR îi cere demisia Doinei Gradea. Șefa TVR nu renunță. Ce spune Gradea?


Citește și: Nou proces TVR-MediaSind. Acum, sindicatul e cel care dă în judecată: TVR trebuie să explice cum a cheltuit trei milioane de euro


Citește și: TVR, război cu MediaSind. A angajat o casă de avocatură prin care se luptă cu un sindicat. Primul pas: Un proces


Citește și: MediaSind: TVR, obligată de instanță să publice colaboratorii din ultimii ani. Suma cheltuită cu ei: Trei milioane de euro


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Radu Firicel Gabrea sa stii ca gradea e de vina ca jumate din angajatii institutiei doarme pt ca sint adusi de ea! Si ea era o marginalizata uitata in subsolul Protv, ce putea aduce cu ea ca Sef de Canal decit un Darvariu dat afara de peste tot pt cunostintele sale lipsa si coloana vertebrala si mai lipsa... Norocu lu gradea a fost plecarea lui Dragnea si neputinta Orbanului de a gestiona concomitent Covidu cu alte probleme
  • Doina Gradea mai e de vină că e CoViD în România și că e prea cald afară. Tot dânsa e vinovată că jumătate dintre angajații TVR freacă menta pe banul statului de când au apărut în instituție. Și tot ea e de vină că sunt minuscule audiențele, de parcă ea produce toate emisiunile și apare în ele.
  • misiunea ei nu s-a terminat ! psd are inca nevoie de o goarna care sa-i convinga pe romani ca numai ei sint solutia la guvernare Adica emisiunea lui cristache cu dinescsu - cristoiu- nistorescu si alti abonati la minciuna si manipulari a fost in zadar ? citi bani ne-au mincat astia ca sa ne minta in fata ?
  • Grăsuța nu vrea să plece și pace. Când mama ei o întreba ce vrea să facă când va fi mare, tot timpul zicea că vrea o bărbie dublă și să distrugă de la temelii televiziunea română.
  • Degaba pleaca Doina Gradea daca raman: Zgabercea, Cazan, Selaru, Manoliu, Darvariu, Vaileanu, Tompea Haralambie, Vornicu Shalit si altii.

Trimite un comentariu