Skip to main content

Parlamentarii dau înapoi. Și-au retras semnăturile de pe proiectul ce schimba legea privind accesul la informațiile publice

 
Parlamentarii dau înapoi. Și-au retras semnăturile de pe proiectul ce schimba legea privind accesul la informațiile publice

Parlamentarii dau înapoi. Toți cei cinci demnitari își retrag semnăturile de pe inițiativa ce își propunea să schimbe legea privind accesul la informațiile de interes public.

Publicitate

Florin Roman de la PNL și-a retras semnătura de pe proiect, scrie Digi24.ro. De asemenea, Sorin Grindeanu (Prim-vicepreședintele PSD) a anunțat că parlamentarii social-democrați și-au retras semnăturile de pe inițiativă (Vlad Bontea, Claudiu Augustin Ilişanu, Eliza Ştefănescu (Peţa), Gabriel George Vișan - PSD), scrie G4Media.

„Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public”, a spus Roman potrivit Digi24.

Grindeanu a declarat, de asemenea, potrivit G4:

„PSD nu susține această inițiativă. Parlamentarii PSD și-au retras semnăturile de pe inițiativă. Nu o considerăm o prioritate”, a spus acesta. 

Reamintim că patru parlamentari PSD și unul de la PNL inițiat schimbarea Legii 544/2001, care ajută deopotrivă jurnaliștii și cetățenii.

Cele mai importante modificări: instituțiile pot refuza să comunice dacă informațiile "sunt solicitate cu rea-credință" (dar nu se punctează cum stabilesc dacă sunt de rea-credință). Autoritățile pot stabili o taxă pentru acces (indiferent dacă răspunsul este trimis fizic sau electronic).

În plus, dacă documentele cerute trec de 50 de pagini, nu se dau informațiile cerute.

Emilia Șercan, jurnalist de investigații și profesor la Facultatea de Jurnalism din București, a câștigat zeci de procese cu autoritățile publice în spețe legate de informațiile de interes public.

Contactată de Paginademedia.ro, jurnalista a vorbit despre propunerea parlamentarilor și despre Legea 544/2001:

„Modificarea încearcă să amputeze accesul oamenilor la informațiile statului”, a spus printre altele. 


Citește și: PROIECT. "Talpă" pentru presă. Nu dăm informații dacă sunt cerute cu rea credință! Cinci parlamentari vor să schimbe legea privind accesul la informațiile publice


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu