Skip to main content

VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Europa Liberă s-a întors şi va rămâne aici! Arată preocuparea naţiunii americane pentru bunăstarea românilor

 
VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Europa Liberă s-a întors şi va rămâne aici! Arată preocuparea naţiunii americane pentru bunăstarea românilor

VIDEO. De ce s-a întors Radio Europa Liberă în România după zece ani? Ce planuri are organizaţia finanţată de Congresul american? Ce planuri au în România?

Publicitate

E şi un semn rău, dar şi un semn bun, spune Elena Vijulie Tănase, coordonatorul Europa Liberă în România.

Elena Vijulie Tănase:

„În primul rând, revenirea Europei Libere în România nu este o veste bună pentru regiunea aceasta. Implicaţiile sunt mai vaste decât situaţia nu tocmai fericită a mass-media din România. Este o problemă regională, de natură strategică. Agresivitatea regimului Putin, a regimului de la Ankara, sunt fluctuaţii mari, inclusiv în interiorul Uniunii Europene.

Mă refer la situaţia din Ungaria şi Polonia, ţări pe care le vedem din ce în ce mai criticate de la nivel european şi care încep să aibă probleme în privinţa respectării criteriilor politice, de apartenenţă la Uniunea Europeană. Avem de a face cu descentrare a lumii occidentare, o slăbiciune a Bruxelles-ului înainte de pandemie. Această situaţie diferită adusă de administraţia Trump, dar nu este o veste bună din acest punct devedere, fiindcă ameninţările sunt şi greu de contracarat.

Pe de altă parte, este şi o veste bună pentru că prezenţa Europei Libere arată precoparea naţiunii americane pentru bunăstarea românilor. Le pasă de ceea ce se întâmplă aici şi vor să ne simţim apăraţi. Iar prima redută este adevărul. În cea mai clară formă posibil. Da, avem această slăbiciune a mediei din România. Europa Liberă îşi doreşte să fie un jalon şi să aibă o contribuţie la această claritate a informaţiilor care ajung la publicul din România."

Europa Liberă a revenit în România în 2018, la zece ani după ce a închis biroul de aici. De scurt timp, biroul din România este condus de Elena Vijulie Tănase.

Care sunt planurile?

„Vom merge foarte mult pe reportaj, materiale de investigaţie şi o asociere cu organizaţiile non-guvernamentale. Nu aş vrea să renunţăm la politică. Esenţa este a de ţine sub control banii publici. Este un asepect fundamental pe care Europa Liberă l-a promovat de la înfiinţare şi până acum. Şi vom continua să facem acest lucru.

Cum facem asta? Aducând în prim-plan cei care sunt subiecţii acestor a politicilor publice. Vorbind cu oameni din oraşe mai mici despre cum funcţionează spitalul lor, despre accesul la educaţie, despre felul în care nu se construiesc drumuri.

Aş vrea în momentul în care jurnaliştii Europa Liberă pun întrebări politicienilor să meargă în acest duel cu mesajele oamenilor, cu mesajele celor direct afectaţi. Aş vrea ca jurnaliştii Europei Libere să aibă acest aliat, care este publicul nostru. Aş vrea să facem jurnalism ca pentru noi înşine.”

Va exista o idee de radio?

„Avem în plan un podcast. Dar nu în următoarele luni, probabil la începutul anului viitor nu vom fi un radio. Europa Liberă este o platformă de ştiri şi are o componentă video foarte important destul de accentuat în această idee de a aduce în faţa publicului de a aduce personaje noi şi care să exprime idei profunde. Radio, deocaamdată nu. ”

Europa Liberă s-a întors în România şi va rămâne în România foarte mulţi ani de aici înainte

Despre coordonarea echipei:

„Cred că piatra de încercare este această comoară pe care îl presupune numele de Europa Liberă. Se pare că această moştenire a Europei Libere s-a dovedit mai puternică decât noutăţile, iar aici balanţa nu a fost echilibrată.

Europa Liberă s-a întors în România şi va rămâne în România foarte mulţi ani de aici înainte, indiferent de succesul sau insuccesul mandatului meu. Eu sper să reuşesc, aşa cum am încercat cu documentarele de istorie la Digi 24, să prezint principii vechi în forme adaptate, forme cât mai apropiate publicului de azi.

Sunt capabilă să-mi asum această provocare, dar până la urmă într-un termen de câţiva ani se va vedea dacă sunt sau nu în stare. Am această îndoială, dar sunt atât de încrezătoare în observaţiile pe care le-am făcut încât imposibil, îmi spun, este să nu reuşesc, să nu reuşim împreună.”

Citeşte şi: VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Problema nu e că Bittman şi-a spus punctul de vedere. Iresponsabilitatea aparţine producătorului şi moderatorului

VIDEO. Elena Vijulie: ce planuri are Europa Liberă în România

Alte declaraţii din interviu:

Eu sunt româncă şi sunt onorată că fac parte din această organizaţie numită Europa Liberă. Sunt onorată să fiu colegă în aceste momente cu jurnaliştii din Belarus, care sunt bruscaţi de regimul autoritar de la Minsk. Sunt onorată să fiu colegă cu jurnaliştii excepţionali care săptămâna trecută, de pildă, au dat publicităţii o investigaţie de felul în care oamenii de ştiinţă ruşi care lucrează cu serviciile de informaţie şi au lucrat în mod limpede la obţinerea acestor otrăvuri folosite în ultimii ani, inclusiv naval, cel mai recent caz.

Cred că este o oportunitate extraordinară pentru mine, profesional, pentru orice jurnalist care care lucrează la Europa Liberă, de a lua parte la această construcţie din care fac parte jurnalişti din multe state, sigur cu probleme diferite, dar care au un singur scop: de a promova libertatea, valorile democrative şi diversitatea de opinii exprimată în forma cea mai civilizată posibil.

Spuneam şi mai devreme, lumea occidentală pare uşor descentrată. Brexit este o lovitură puternică pentru construcţia europeană şi nu am ajuns la capătul drumului. Dar să nu uităm un lucru: cea mai bună dovadă legată de faptul că valorile occidentare, demoncrative ale pluralismului politic sunt fluxurile imigraţioniste.

Nimeni nu emigrează în Rusia lui Putin. Românii emigrează în statele occidentale, cu democraţii solide, în Statele Unie au făcut în anii 90, în Canada. America de Sud se îndreaptă spre America de Nord şi Canada.

Eu sunt româncă, lucrez la o instituţie media finanţată de congresul Statele Unite, am lucrat şi la BBC. De fiecare dată, însă, servind interesul public al românilor.”

Despre încrederea în Europa Liberă:

„Lumea s-a schimbat. În ultimii 20 de ani avem de a face cu o explozie a internetului. În ultimii 10 ani suntem copleşiţi de facebook, twitter, tiktok, de posibilităţile de exprimare ale tuturor sunt mult mai mari. Avem de a face cu o cascadă de afirmaţii, mase de oameni care erau tăcute, îşi văd acum expuse opiniile.

Înainte să se închidă BBC Romanians în 2008, ştiu că la nivelul corporaţiei se purta o discuţie editorială. Dilema era următoarea: putem să facem aceste vox-uri, să întrebăm lumea de pe stradă în privinţa unei chestiuni sau a alteia sau emisiunile în care primeşti telefoane de la ascultători şi comentăm împreună diverse chestiuni. Problema e că la nivelul unor organizaţii atât de mari cu nume atât de importante, a oferi microfonul (asta era dilema) oricui punându-i la acelaşi nivel cu experţii, oamenii care au studiat ani şi ani ca să se poată exprima într-o chestiune economică sau în cazul de faţă medicală, nu cumva este periculos?

Iar decizia până la urmă a fost tranşată pentru că, de pildă, într-un program radio în care intrau militanţi islamici din Palestina, răspunsul erau evident. Atunci când avem de a face cu subiect de mare importanţă care pot afecta în mod direct viaţa oamenilor, în maniera cea mai radicală astfel de voci neavenite sunt un pericol.”

Ce vrea să facă Europa Liberă în România pe termen mediu?

„Spuneai mai devreme că Europa Liberă poartă această imagine a vechiului post de radio. Este o comoară aceasta, dar poate fi şi o povoară: asocierea noastră cu trecutul şi o anumită abordare un pic patinată a politicii. Dar aceasta este provocarea şi aceasta este provocarea principală a mandatului meu de director la Europa Liberă.

E greu de găsit un echilibru pentru că nu vreau să renunţ la această comoară, dar cred că putem extrage şi aceste nu este greu de făcut - principiile care au dus înfiinţarea Europei Libere în timpul Războiului Rece, sunt aceleaşi de dragul cărora Europa Liberă s-a întors în România. Adică: promovarea democraţiei, a diversităţii de opinie, a plurarismului politic. Democraţia pare să fi obosit de la atâtea eşecuri.

Citeşte interviul integral, AICI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Helen Veej O'Lee Helen Veej O'Lee
    Ai dreptate, coană Leano. Chiar zilele trecute îl vedeam pe ambasadorul la Bucureşti al celei mai Libere, mai Democrate şi mai Paşnice ţări din lume chinuit grav, grav de tot grija activelor statului român încă neprivatizate pe trei firfirei.

    Din fericire, nobila instituţie de propagandă pe care o conduci dumneata o să-l ajute pe unchi-tu Sam să ne ducă pe cele mai înalte culmi ale progresului şi ale civilizaţiei, odată ce ne scapă de păcătoasele alea de CEC şi de Hidroelectrica.

    Cine ştie, poate ne primesc şi pe noi în Uniune în locul unuia dintre statele cu care le e lor ruşine, gen Alabama sau Nebraska.
  • geo geo
    ”prezența Europei Libere arată precoparea națiunii americane pentru bunăstarea românilor. Le pasă de ceea ce se întâmplă aici”, sustine madama...pe bune, auzi tu națiunea americană...dacă iese unul și face sondaj pe stradă în USA, 90 la sută din națiunea americană habar nu are unde este situată România pe harta lumii !
  • Avrig Avrig
    Ii citesc constant de cand au venit aici. Ii consider o sursa de incredere si echidistanta. Avem nevoie de cat mai multe astfel de proiecte aici, sunt un suflu nou.

Trimite un comentariu

sus