Skip to main content

De ce a plecat Ioana Dogioiu de la Ziare.com: „Ni s-a cerut să publicam stiri si comentarii din care sa rezulte ca painea neambalata imbolnaveste de Covid”

 
De ce a plecat Ioana Dogioiu de la Ziare.com: „Ni s-a cerut să publicam stiri si comentarii din care sa rezulte ca painea neambalata imbolnaveste de Covid”

„Reprezentantul proprietarului site-ului (n.red - ziare.com) ne-a cerut verbal si in scris sa publicam stiri si comentarii din care sa rezulte ca painea neambalata imbolnaveste de Covid”, scrie Ioana Dogioiu - fostă jurnalistă ziare.com, unul dintre oamenii care au părăsit în vară publicația.  

Publicitate

Postarea sa vine ca reacție la un text Pagiademedia.ro, în care este relatat cazul unui spot TV controversat.  

SCURT CONTEXT. „Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de Covid-19 din cauza consumului de pâine neambalată", spune spotul, care a rulat, de la sfârșitul lunii decembrie, pe toate posturile de știri din România. 

Spotul nu este asumat de niciun producător. Din informațiile Paginademedia.ro, clientul este Asociația Prețuiește Calitatea. 


FAKE-NEWS printr-un spot aparent de interes public! 500 de români s-ar îmbolnăvi zilnic din cauza pâinii neambalate. Cine e în spate?


Asociația Prețuiește Calitatea, care a plătit spotul, are sediul pe Bulevardul Constructorilor, într-o clădire deținută de Broadhurst Investments Limited. Același fond de investiții este acționar și la producătorul de pâine Vel Pitar. Președintele Asociației spune că Vel Pitar nu este membru.


Dogioiu: Am refuzat să publicăm. Documentarea a infirmat existența vreunui pericol


În postarea de aseară, Dogioiu explică, pe scurt, cum fost echipă ziare.com (actuală spotmedia.ro) a luat decizia de a nu publica materiale despre „pericolul” adus de pâinea neambalată. 

- „Am refuzat pentru ca documentarea, facuta intern si international, a infirmat existenta vreunui pericol”

- „Am considerat ca interesul era legat de faptul ca in portofoliul fondului de investitii care detine si Ziare.com se afla si VelPitar, care vinde numeroase sortimente de paine ambalata, iar dl Siminel Andrei (n. red - reprezentatul patronatului ziare.com) a considerat ca pandemia este o buna ocazie de a prospera prin specularea spaimelor oamenilor

- „Nu stiu daca banii lui Siminel Andrei sunt in spatele spotului ticalos cu romanii imbolnaviti de covidul de pe paine. Dar stiu asa:”

- „Primul studiu "stiintific" folosit ca argument este realizat de un cunoscut al dlui Siminel Andrei si este complet lipsit de metoda stiintifica”

- „Gratiela Iordache, fosta presedinta a Asociatiei care a comandat clipul, este o apropiata a dlui Siminel Andrei.”„Noul ziare.com a satisfăcut dorința refuzată de noi”


Totodată, Ioana Dogioiu acuză noua redacție ziare.com că a publicat materiale despre pâinea neambalată:

„Am observat ca noul ziare.com a satisfacut dorinta refuzata de noi dlui Siminel Andrei”, spune aceasta. 

O monitorizare făcută de Paginademedia.ro arată că site-ul Ziare.com (cu noua echipă, condusă de Ramona Ursu) este plin de articole cu binefacerile pâinii ambalate. 

Monitorizarea Paginademedia.ro, aici 


Istorie: O firmă penalizată că făcea reclamă la pâine ambalată


În urmă cu câteva luni, o companie ajungea în atenția CNA pentru un spot în care vorbea de avantajele pâinii ambalate. 

Paginademedia.ro vă prezintă cazul de atunci:

Vel Pitar a difuzat un spot TV în care spune că „gripa, dar și alte boli, se pot transmite de la persoanele care tușesc sau strănută peste pâinea dumneavoastră, nu doar în magazine, ci și în depozite sau când pâinea este transportată” (…) Cumpără pâinea ambalată de la Vel Pitar! Alege siguranța alimentară! Garantat, fără virusul gripal!”, spunea reclama.

Consiliul Național al Audivoizualului a decis interzicerea de la difuzare a reclamei la pâinea Vel Pitar care „garanta” pâine fără „virusul gripal”, întrucât „instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.


Citește și: CNA a interzis reclama Vel Pitar cu pâinea „fără virusul gripal” și face apel la publicitari să nu mai exploateze această situație


Ziare.com a rămas fără redacție în vară


Publicația online Ziare.com a rămas, în vară, fără întreaga echipă care se ocupa de site. A plecat toată redacția condusă de Serinela Spătărelu, dar și departamentele de suport, de tehnic și de vânzări. În total, a fost vorba despre câteva zeci de persoane (aproximativ 30).

La vremea plecarii, jurnaliștii acuzau neînțelegeri cu patronatul, mai precis vorbeau despre „intenția patronatului de a schimba politica editorială", dar și de a „controla conținul".

Singurul care a continuat ziare.com, din vechia redacție, a fost Ionel Stoica (jurnalist specializat pe justiție).

Nou redactor-șef a fost numită jurnalista Ramona Ursu. 


Citește și: EXCLUSIV. Plecare în masă de la Ziare.com. Toată echipa: redacția, tehnicul și vânzările


Citește și: Jurnaliștii: Proprietarul Ziare.com a vrut să schimbe politica editorială. Cum se numește și când se lansează site-ul echipei care pleacă în masă


MONITORIZARE. Titlul cu 500 de români bolnavi zilnic din cauza pâinii, și pe Ziare.com, site deținut de acționarii Vel Pitar. Multe articole despre binefacerile pâinii ambalate

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu