
Lunea lui Davide. Un cioban neolitic, cu coarne și blănuri, conduce asaltul asupra democrației numărul unu a lumii, fluturând un steag. Aceasta e imaginea Americii, transmisă pe toate canalele media ale planetei, cu care începe anul 2021.
Cum au reușit bufonii să transforme lumea într-un teatru al absurdului? Simplu: cu cea mai puternică armă, capabilă să hipnotizeze masele. Steagul. „Let’s make America great again!”„UK, take back control!” „Nu ne vindem țara!” Sloganuri-baloane, steaguri fără acoperire, amăgiri gogonate, pline cu nimic, care au dus la ce putea fi mai rău.
Atunci când nu ai nimic valoros de oferit, fluturi steagul. Atunci când ai epuizat toate minciunile, lăcrimezi pe el vorbind despre „națiune”. Atunci când nu mai știi cum să-ți distrugi dușmanii, îi sufoci cu steagul, numindu-i „anti”. Pentru că steagul e tabu (sau ar trebui să fie), oferă siguranță. „Dacă vă atingeți de noi, vă atingeți de țara noastră!” strigă ticăloșii adăpostiți sub el.
Steagul acoperă găurile din principii, din educație, din fundația bunului simț. Steagul e noul preș de care se șterg bocancii, sub care se ascunde mizeria. Steagul a ajuns vopseaua colorată de pe cioara vopsită și de pe gardul leopardului. În spatele steagului arborat patriotic se numără arginții, se feliază ciolanul, se ascund cadavrele. Ticăloșii nu au nicio jenă, dar steagul nu are nicio vină.
Steagul ar trebui să fie sfânt, pentru că e îmbibat cu sânge, lacrimi și sudoare. În el sunt înveliți eroii unei națiuni, pe ultimul lor drum. Luptătorii care au murit pentru el, sportivii care au învins și mințile care au dat lumină lumiisunt ceea ce îl țineacolo sus pe catarg.
Steagul ar trebui să fie simbolul victoriei, al bunăstării comune, al mândriei de a fi puternici împreună. Ar trebui.
Dar pentru asta accesul la el nu ar trebui să fie liber oricui. Când le este permis mincinoșilor, ticăloșilor și penalilor să pună mâna pe el, petele de pe conştiinţa şi sângele de pe mâinile lor pătează imaginea unei națiuni întregi.
Când un singur nemernic flutură un steag, milioane de oameni nevinovați au de suferit. În timp, ceea ce ar trebui să fie un simbol sfânt ajunge doar un steguleț de circ.
Când se deşteaptă lumea? Mai e vreo şansă?
Și caricatura:
Cine este Liviu David?
Autor al cărții „Pauza de publicitate – Cum să gândești campanii pentru o lume care nu le iubește”
Din carte: cum să rezolvi un brief, cum să fii un copywriter bun, cum să fii un designer bun, cum să gândești conceptual și strategic, cum să-ți dezvolți exigența personală, cum să speculezi contextele, cum să NU îți scrii CV-ul pentru creație.
Dezbateri: este publicitatea o minciună? Ce e original și ce e copiat? Să vindem sau să fim creativi? Branduri sau produse? Sunt corecte focus group-urile? Cum gândesc oamenii de creație? Cum arată relația dintre client și agenție care dă naștere la campanii valoroase? Ce înseamnă campanii valoroase?
Gafe ale oamenilor din agenții. Gafe ale oamenilor de marketing. Cutume. Exemple de idei și campanii.
Puteți comanda cartea pe www.PauzaDePublicitate.ro
Comentarii
Altfel, un text scris cu un talent debordant şi o caricatură şi mai şi. Baftă multă în vânzarea cărţii!