Skip to main content

Restructurări la Radio Europa Liberă. Jurnalistul Andrei Luca Popescu s-a despărţit de publicaţie, după doi ani

 
Restructurări la Radio Europa Liberă. Jurnalistul Andrei Luca Popescu s-a despărţit de publicaţie, după doi ani

Jurnalistul Andrei Luca Popescu se desparte de publicaţia Radio Europa Liberă după doi ani.

Publicitate

El a anunţat despărţirea pe Facebook, unde a scris că „este locul din care plec cu cel mai amar gust în 15 ani de presă, nu doar pentru modul agonizant şi lipsit de francheţe în care s-a dorit să aibă loc despărţirea”.

Contactat de Paginademedia.ro, acesta a mai dat câteva detalii despre contextul în care s-a produs ruptura:

„Înţeleg că a venit o nouă conducere care a vrut şi o echipă nouă, dar aş fi vrut o discuţie mai directă despre viitorul meu. Mie nu mi-a reproşat că am făcut ceva, ci pur şi simplu mi s-a spus că s-a încheiat colaborarea. De asta am şi scris pe Facebook despre modul lipsit de francheţe în care s-a dorit să aibă loc despărţirea”, a spus acesta.

A mai declarat că se va alătura unui alt proiect, dar despre care nu a dorit să dea detalii. Jurnalistul a mai lucrat la Digi24, Gândul (când făcea parte din grupul Mediafax), România Liberă şi Cotidianul.

Pe de altă parte, Elena Vijulie Tănase (directorul Radio Europa Liberă) a spus, tot pentru Paginademedia.ro, că restructurările din ultima perioadă s-au produs în urma unui concurs organizat de publicaţie.

„În cazul lui Andrei Luca Popescu, din nefericire, avem de a face cu un coleg supărat, care nu a izbutit să îşi păstreze job-ul în urma unui concurs. Nu cred că e rolul meu să atrag atenţia cuiva care pierde, într-un anumit moment profesional, că e cazul să caute motivele în propria performanţă şi nu în altă parte”, menţionează Elena Vijulie Tănase.

Principalele declaraţii ale lui Andrei Luca Popescu, cel care a făcut parte din echipa care a relansat Radio Europa Liberă în urmă cu doi ani, la noi în ţară:

- "N-a fost niciun scandal în contextul plecării. De altfel, nu a fost nicio demisie. Pur şi simplu, contractul cu Radio Europa Liberă s-a încheiat. Modul în care s-a încheiat este discutabil."

- "S-au organizat concursuri pentru toate posturile din redacţie. Am participat şi eu la concurs. La final, mi s-a spus că nu m-am calificat pentru a ocupa postul in continuare."

- "Echipa nu s-a mărit, ci a fost refăcută. În redacţie n-au venit oamenii în plus, ci oameni pe posturile care existau deja."

- "Înţeleg că a venit o nouă conducere care a vrut şi o echipă nouă, dar aş fi vrut o discuţie mai directă despre viitorul meu. Mie nu mi-a reproşat că am făcut ceva, ci pur şi simplu mi s-a spus că s-a încheiat colaborarea. De asta am şi scris pe Facebook despre modul lipsit de francheţe în care s-a dorit să aibă loc despărţirea."

"Avem de a face cu un coleg supărat"

Elena Vijulie Tănase, despre restructurările Radio Europa Liberă:

„Ne aflăm la capătul unui amplu proces de restructurare, care a constat într-un concurs, dar nu numai. Absolut toate posturile au fost scoase la concurs. Europa Liberă a avut nevoie de un nou start.

La capătul procesului câţiva redactori nu au luat concursul, care a constat în trei etape: dosar, test şi interviu în faţa unei comisii.

Am vrut ca din această mică echipă a noastră să facă parte doar jurnalişti cu experienţă. Am urmărit aspecte legate de agenda noastră editorială, adică jurnalişti capabili să acopere domenii ca sănătatea, infrastructura sau zona politică.

În cazul lui Andrei Luca Popescu, din nefericire, avem de a face cu un coleg supărat, care nu a izbutit să îşi păstreze job-ul în urma unui concurs. Nu cred că e rolul meu să atrag atenţia cuiva care pierde, într-un anumit moment profesional, că e cazul să caute motivele în propria performanţă şi nu în altă parte.”

Europa Liberă, din nou în România

Reamintim că Radio Europa Liberă a revenit, la noi în ţară, în urmă cu doi ani. La conducerea editorială a fost numită jurnalista Sabina Fati, fost redactor-şef adjunct la România liberă timp de 11 ani, care a mai colaborat în trecut cu Radio Europa Liberă.

Sabina Fati a fost schimbată cu Elena Vijulie Tănase, din toamna lui 2020.

„Europa Liberă s-a întors în România şi va rămâne în România foarte mulţi ani de aici înainte, indiferent de succesul sau insuccesul mandatului meu”, a spus aceasta într-un interviu acordat Paginademedia.ro în urmă cu câteva luni.

Serviciul Radio România Liberă a fost relansat, dar nu ca post de radio cu licenţă, ci sub forma unei platforme online de conţinut.


Citeşte şi: Cine va conduce biroul din România al Radio Europa Liberă


Citeşte şi: Elena Vijulie Tănase, noul director al Radio Europa Liberă


Citeşte şi: Elena Vijulie Tănase: Europa Liberă s-a întors şi va rămâne aici! Arată preocuparea naţiunii americane pentru bunăstarea românilor


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • biju lie biju lie
    S-o vedem pe dna bijulie cand va deveni si ea :suparata: ca n-a luat concursul. Se intoarce roata, odata!
  • LAMULTEAN LAMULTEAN
    Daca Europa e "Libera", de ce are trupe americane pe teritoriu? In marea majoritate a "ocupatiei sovietice", rusii au mers pe incredere in satrapii locali.

    E adevarat ca in primii ani, Europa Libera era prezentata ca un efort natural de hashtag-rezistenta al exilatilor, in vreme ce salariile veneau pe sub masa de la CIA?
  • Gigel Gigel
    Imi dau seama de profesionalismul duamnei, daca l-a faultat si pe Dan Alexe, cel care facea cea mai buna revista a presei internationale.
  • Didi Didi
    @daca ai fost angajat pe contract pe durata determinata, poti fi dat afara la terminarea contractului. Daca s,a organizat concurs pe postul respectiv si nu l-a luat, asta e, papapa. Si da, se organizeaza concursuri pe posturi pe care lucreaza deja oameni, pt ca se fac restructurari. Ai 10 reporteri si ai nevoie de 5. Faci concurs si restul, afara.
  • Radu Radu
    Elena vijulie nu e doamna care sa balbaia si SE pierdea cand prezenta rubrica de stiri externe la digi 24? dezagreabila prezenta, mereu schimbam, o fi bun ca manager dar ca jurnalist pe tv parea mereu nepregatita, mai ales daca i se punea din platou o intrebare era chinul de pe lume pentru ea
  • Vali Vijulie Vali Vijulie
    Asta e lumea propusă ca alternativă la societatea actuală? :)))) ce glumeți.
  • Adi Adi
    Cine naiba a mai auzit asa ceva??? Cum sa dai concurs pentru postul-pozitia pe care deja lucrezi??? Adică după câțiva ani vine cineva și spune: trebuie sa dai concurs pentru postul pe care ești deja angajat de ani de zile !A, nu mai ai nevoie de un angajat, nu mai corespunde, vrei pe altcineva, vedem ce scrie în contract și la revedere. Dar, aici e problema. La contract. De aia se cauta tot felul de variante, vezi-doamne, noi nu te dam afara( desi asta vrem dar conform contractului nu se poate) dar facem o reorganizare si scoatem postul la concurs. Românește. Si apoi se miră ca angajaților putin le pasă de companie. Uită când fac combinații din astea.
  • livia pilă livia pilă
    Asta e tare... Sa te evalueze Elena Tănase...

Trimite un comentariu

sus