Skip to main content

CNA menţine sancţiunea de întrerupere a programului Realitatea Plus. Membru CNA: "Cred că nu aţi ieşit din haina de moderator în faţa CNA-ului, pentru că aici noi punem întrebările de obicei"

 
CNA menţine sancţiunea de întrerupere a programului Realitatea Plus. Membru CNA: "Cred că nu aţi ieşit din haina de moderator în faţa CNA-ului, pentru că aici noi punem întrebările de obicei"

Consiliul Naţional al Audiovizualului menţine sancţiunea de întrerupere a programului Realitatea Plus. Postul de televiziune este obligat să difuzeze timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare.

Publicitate

Întreruperea se va aplica pe data de joi, 18 mai.

 

Anca Alexandrescu:

"În primul rând vă mulţumesc că aţi acceptat să rediscutaţi această...nu o să-i spun sancţiune, această pedeapsă pe care aţi considerat că trebuie să mi-o aplicaţi (...).

Am să vă explic de ce am venit să vă cer să mă apăraţi. Când am început această emisiune am primit o grămadă de critici de la CNA şi anume că fac emisiunea din platou şi îmi iau subiectele din presa scrisă sau din alte medii şi nu le verific.

Mi s-a explicat că trebuie să fac jurnalism de teren şi investigaţii, să fac propriile investigaţii şi v-am ascultat. Am început să merg pe teren şi să îmi iau informaţiile direct de la oameni, să prezint documente. Apoi m-aţi criticat că nu cer puncte de vedere. Am recunoscut la acel moment că au fost nişte defecţiuni tehnice în echipa noastră, ulterior s-au reglat.

Am cerut puncte de vedere. Pe unele le-am primit şi le-am prezentat, au şi intervenit în emisiunea mea o grămadă de oameni care erau supuşi discuţiei în emisiunile respective. De la o vreme încoace constat că după ce am respectat toate aceste lucruri pe care le-am respectat, am devenit cea mai amendată emisiune.

De ce vă rog să mă apăraţi? Pentru că eu consider că de fapt este o presiune politică şi se doreşte închiderea acestei emisiuni şi se doreşte să mi se ia dreptul la libera exprimare. Din moment ce am respectat ceea ceea ce ni s-a cerut, adică leagea. Am oferit spaţiu în emisiunile mele în aşa fel încât oamenii să se poată exprima. Din moment ce am prezentat punctele de vedere care mi-au fost trimise nu înţeleg ce lege am încălcat.

Am înţeles că mi s-a reproşat tonul şi modul meu de a fi, dar nu am regăsit în lege niciun fel de prevedere care să se refere la ton sau la modul de a fi al moderatorului...

Înţeleg că nu am învăţat nimic din faptul că am primit amenzi în valoare de peste 300.000 de lei. Ce ar trebui să învăţ? Vă întreb, pentru că nu înţeleg ce ar trebui să învăţ? Să nu mai vorbesc despre anumite personaje?...

Înţeleg că dumneavoastră doamna Gubernat aţi fost cea care a propus întreruperea emisiei pentru 10 minute. Am citit următorul lucru într-o publicaţie online care prezintă pe larg ceea ce se întâmplă la CNA. Nişte declaraţii ale dumneavoastră. Şi vreau să citesc din ele, ca să vă răspund punctual, pentru că aşa mi se pare corect.

Aţi spus dumneavoastră că această emisiune este... "Emisiunile acestea sunt de genul: dacă ai bască de ce ai bască, dacă nu ai bască de ce nu ai bască. Noi am văzut prezentat pe ecrane la un moment dat un singur mesaj către domnul Burduja, în care precizaţi nişte teme de discuţie..."

Eu am înţeles că dumneavoastră mă sancţionaţi pentru că nu respect legea audiovizualului nu pentru temele pe care le abordez, pentru că eu am auzit-o pe doamna Pocora de mai multe ori spunând că dumneavoastră nu vă pronunţaţi asupra subiectelor pe care eu le prezint.

Aţi spus aşa doamna Gubernat: "Nici nu ştiu cum să...sunt atât de multe întrebări. De exemplu, prima legată de directorul Poştei. Am înţeles că acest domn director s-a concediat singur şi şi-a luat singur salarii compensatorii. Am aşteptat documentul, sincer eu nu l-am văzut."

Am adus documentul, îl aveţi aici, o să vi-l dau. Vi-l înmănez la sfărşit. Ele au fost arătate pe ecran. Mai mult este un comentariu pe fond. Aţi spus aşa: "Nu nouă trebuie să ne prezentaţi aceste documente. Când faceţi o asemenea acuzaţie, care sincer este foarte gravă, să acuzi un şef de instituţie ca s-a concediat singur şi apoi şi-a dat salarii compensatorii este o acuzaţie foarte gravă. Mă aşteptam să văd nişte documente prezentate pe ecran nu membrilor CNA..."

Eu v-am adus documentele să vi le dau. Înţeleg că s-a reproşat că nu am arătat un document de 100 de pagini pe cartoane aşa cum se procedează. Am selectat din acel document ce ni s-a părut relevant pentru interesul public. Dumneavoastră o să spuneţi că poate nu am surprins noi interesul public, dar atunci vin să vă întreb. Dumneavoastră când analizaţi emisiunile noastre le vedeţi în întegralitate sau vedeţi nişte selecţii care sunt considerate relevante pentru a vă face o impresie?...

"Şi să vă mai dau un exemplu. Aţi spus la un moment dat că domnul Mândrescu a desfiinţat o  direcţie din Ministerul Transporturilor pentru că vrea să ia locul domnului ministru Boloş. Dacă v-aţi fi uitat pe CV-ul domnului ministru Boloş, de pe site-ul Ministerului, aţi vedea că domnul Boloş nu mai lucrează la Ministerul Trasporturilor, nu are postul acolo, de prin 2015, cred..."

Dincolo de faptul că din dumneavoastră vă pronunţaţi pe fondul discuţiilor din emisiune nu pe modul cum se aplică legea. Vreau să vă spun că dumneavoastră v-aţi informat greşit. Eu v-am adus astăzi să vedeţi ştatul de funcţii din Ministerul Fondurilor Europene pe care l-a prezentat fostul ministru Cristian Ghinea, pe pagina sa de socializare în 2019, care arată clar că domnul Boloş are acel post suspendat încă din anul 2015. Am aici docuementul, vi-l pun la dispoziţie (...).

Înţeleg că sunteţi deranjaţi inclusiv de editorialele mele, înţeleg că nu mai am dreptul nici la opinie. Am făcut distincţia clară: aceasta este opinia mea, ea trebuie să fie validată de dumneavoastră sau trebuie să fie validată de cineva?

Mă surprinde atitudinea dumneavoastră doamna Gubernat. Ştiţi de ce? Pentru că ne cunoaştem de foarte mulţi ani şi nu aş vrea să folosesc acest lucru în discuţia de astăzi, dar îmi aduc foarte bine aminte când dumneavoastră eraţi în CNA din partea PSD-ului, o vreme am fost colege la PSD şi veneaţi şi îmi plângeaţi sau discutam împreună ca să fie mai corect, despre abuzurile care se făceau în CNA de către conducerea CNA-ului. Şi mă surprinde că dumneavoastră astăzi folosiţi aceleaşi practici, din păcate...

Monica Gubernat, membru CNA:

"Cred că nu aţi ieşit din haina de moderator în faţa CNA-ului, pentru că aici noi punem întrebările de obicei."

Anca Alexandrescu:

"În calitate de moderator am venit."

Monica Gubernat:

"Eu nu v-am întrerupt."

Anca Alexandrescu:

"M-aţi întrerupt."

Monica Gubernat:

"Nu. V-am cerut scuze şi am zis că vă las să continuaţi ideea."

Cristina Pocora, membru CNA:

"Dacă se poate să aflăm elementele de noutate în baza căreia s-a făcut această solicitare."

Monica Gubernat:

"Bănuiesc că le aflăm de la ceilalţi reprezentanţi. Nu doar emisiunea dumneavoatră a fost în analiză, a mai fost altă emisiune în analiză şi referirile mele au fost în principal la acea emisiune care se numeşte Deschide lumea. În rest, exact argumentele pe care le-aţi adus acum, cum aţi spus că şi ceilalţi se pot adresa instanţei, acelaşi lucru puteţi face şi dumneavoastră."

Anca Alexandrescu:

"În urma faptului că dumneavoastră aţi sancţionat emisiunile mele în repetate rânduri, deşi am cerut puncte de vedere de la cei despre care am vorbit. Încurajaţi de fapt comportamentul unor politicieni de a nu mai fi transparenţi...

A întrebat doamna Pocora care sunt elementele noi. Elementele noi sunt documentele pe care vi le-am adus, pe care aţi spus că nu le-aţi văzut. Ele au fost arătate în emisiune, dar din cauza faptului că vă sunt prezentate doar bucăţi din emisiune şi dumneavoastră puteţi înţelege greşit emisiunile, dacă nu le vedeţi în întregul lor.

Valentin Durgheu, avocat:

"Aplicarea amenzilor pe bandă rulantă postului Realitatea Plus, de fapt oricărui post luat în colimator nu face altceva decât să intimideze atât jurnaliştii, cât şi să pună o presiune fantastică pe patronatul acelui post, care oricât de solid ar fi, este zguduit de faptul că trebuie să plătească amenzile imediat ce sunt aplicate...

Dacă se doreşte demolarea unui post de televiziune oricare ar fi el, este cât se poate de simplu. Aplicarea într-o durată pe o perioadă scurtă de timp unor amenzi succesive..."

Roxana Băncuţă, director executiv:

"Vă rugăm să reanalizaţi această decizie nu doar de formă. Noi considerăm că se pune o presiune pe toată echipa editorială a postului şi de aceea vă rugăm să ne sprijiniţi dar să ne şi apăraţi atunci când suntem supuşi presiunilor din partea personajelor politice."

Citeşte şi: Sancţiune: întrerupere de program pentru Realitatea Plus. În ce zi se va aplica?

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus