Skip to main content

Adrian Sârbu, supărat pe RCS-RDS: „Faceţi abuz de poziţie dominantă! Încalcaţi legea în mod repetat”. De ce s-a supărat părintele Pro TV?

 
Foto - Hepta
Foto - Hepta

Adrian Sârbu versus RCS-RDS. Sârbu, părintele Pro TV şi patronul Aleph News, s-a supărat pe operatorul de cablu şi a aruncat cuvinte dure în şedinţa CNA de astăzi. 

Publicitate

„Faceţi abuz de poziţie dominantă! Încalcaţi legea în mod repetat din martie 2021, când trebuia să introduceţi Aleph News în grupul de posturi de news”, i-a spus Sârbu reprezentatului RCS-RDS în şedinţa forului audiovizual. 

Sârbu îi acuză pe cei de la RCS-RDS că nu au inclus Aleph News în grupul cu canalele de ştiri din grilă, aşa cum cere Legea. 

Pe de altă parte, reprezentanţii cablistului au susţinut că o problemă tehnică nu permite, momentan, adăugarea Aleph în grupul cu posturile de ştiri. Ei au argumentat că doar la începul anului se poate schimba ordinea în grilă.

De asemenea, iniţial, aceştia spuseseră că Aleph s-ar afla într-un alt calup cu posturi de ştiri în grilă (în zona cu cele străine că CNN, care se regăseşte la poziţia 122). După alte discuţii în şedinţă, s-a ajuns la concluzia că Aleph nu se află nici în „al doilea grup cu posturile de ştiri”, ci mai jos pe poziţia 189. 

Înainte de Aleph News este Aleph Business (188), iar după este Digi 4K pe poziţia 200. 

După aceste discuţii, Mircea Toma a concluzionat că:

„După părerea mea avem de a face cu dezinformarea Consiliului”, a spus membrul CNA despre afirmaţiile reprezentanţilor RCS. 

„Digi24 este primul. Discriminează Aleph şi alte posturi”

Sârbu a răbufnit şi i-a acuzat că „umblă în reţea în fiecare zi”, mai mult că postul Digi24 „ar fi pe prima poziţie în multe zone, chiar şi peste TVR”:

„Digi24, canal de ştiri din grup, este primul în grila RCS-RDS în multe zone, chiar şi peste TVR. Discriminează canalul Aleph News şi alte canale aşezând Digi24 pe prima poziţie în grilă. Consiliul concurenţei a acceptat o poziţie dominant fără să o documenteze”, a spus Sârbu. 

Acesta a mai punctat:

„Mie mi s-a făcut un favor prin preluarea Aleph News în grilă înainte de intrarea postului în must carry, însă după ce Aleph a intrat în must carry era o obligaţie legală ca postul să fie inclus în grupul cu toate posturile de ştiri”, după cum a spus în şedinţă. 

Somaţie şi termen la CNA

CNA a decis, în final, să antenţioneze cablistul şi să îi dea termen de două săptămâni, până pe 7 decembrie, pentru a remedia problema cu Aleph News.

Propunerea a trecut cu unanimitate de voturi. După decizia CNA, Sârbu a mai spus:

„RCS va căuta motive să tergiverseze acest aspect”, a spus patronul Aleph. 

În urmă cu câteva zile, Aleph Business a intrat în grila RCS-RDS. Urmează să intre şi postul Smart TV, deţinut tot de Sârbu. 

Ce spune Legea

Legea, mai precis Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012, prevede: 

Articolul 4: 

(2)Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe:

a)serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică;
b)serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.


Citeşte şi: Un alt post al lui Adrian Sârbu pe TV: Aleph Business


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Panaramă degeaba. Eu îmi așez programele în ordinea dorită de mine. Puțin mă interesează cum le dă operatorul. Și acolo Aleph are o poziție destul de bună. Cred că scandalul e mai mult pentru puțină reclamă gratuită.
 • Am eu o idee mai buna: cum ar fi sa fie eliminata lista must carry? Fiecare operator pune in oferta ce posturi vrea, si gata. Oricum cu cateva mici exceptii, posturile must-carry sunt de cea mai slaba calitate, printre care si acest Aleph News.
 • Poate sa pune Aleph-ul acesta si pe pozitia 1 in grila, omul se uita pe sticla, vede niste capete pe acolo pictate cu roșu in frunte si schimba imediat. Este vorba aici si de produs si de modul in care il ai ambalat, nu poti sa ai multe pretentii daca lumea zice ca nu merge asa. Si vorba cuiva, daca chiar esti interesat de postul respectiv, cauti canalul in grila si il aduci mai in fata, pe un buton favorit, poate in primele 9 !
 • Depinde foarte mult de led tv-ul pe care il ai/ model ,eu am un V....x care imi permite asezarea posturilor dupa bunul meu plac , Aleph la mine e pe pozitia 15 si am cablu de la rds....
 • cei mai îndreptățiți să facă scandal pe Poziția lor în lista de canale sunt cei de la Look clever care bagă totuși niște bani nu puțini și nu sunt în niciun caz lângă secțiunea de sport
 • Hai să fim serioși nu poziția în lista de canale te face regele audienței ajută puțin că dă lumea de tine chiar și fără să vrea dar Digi24 B1 și realitatea până de curând au avut audiențe și au audiențe mediocre modeste deși sunt în linia întâi la secțiunea canale de știri

  chiar nu este ăsta motivul principal și nici chiar secundar pentru care proiectele Domnului Sârbu și ale Mediafax nu performează TVR 1 este pe poziția 1 la toată lumea în grilă și tot este invizibil
 • CNA zici ca doarme in papuci. Este destul de evident ca RCS face abuz de pozitie dominanta. Problema Aleph nu este singulara. RCS a facut oricum varza grila de programe care e împărțită pe categorii in doua : adică posturile de sport importante (primele ale lor) sunt in primul calup. După vreo 100 de poziții mai avem un alt grup de posturi de sport (Look , Sport extra). Versiunile HD pentru TVR 1 si TVR 2 nu sunt nici ele in aceiași ordine… Prima TV HD e si ea aruncată pe la vreo 123 si tot asa. Evident schimbarea nu se face pentru a nu schimba poziția posturilor de știri . Le fel, au probleme in a prelua versiuni HD pentru canale relevante dar primim HORA TV HD, unde , ce sa vezi… sunt acționari .
 • Dar pentru faptul ca marea lui televiziune de "biznis" s-au lansat mult dupa termen si ca nu respecta structura aprobata de CNA?pentru asta distinsii membri s-au sesizat?
 • Digi24 e intr-adevar primul,dar intre posturile de stiri,mai exact pe 12/13,iar posturile hAlep ultimele(as fi zis ultima,dar inaintea ei a venit sora sa de bussiness)-in cazul meu aproximativ 209/10

Trimite un comentariu

sus