Skip to main content

COMUNICAT. Cum se îmbuteliază vinul: 6 paşi simpli

 
COMUNICAT. Cum se îmbuteliază vinul: 6 paşi simpli

COMUNICAT. Pentru ca vinul să ajungă în paharele noastre, acesta trebuie să treacă printr-o mulţime de etape – de la culegerea strugurilor, până la fermentare, filtrare, stabilizare şi îmbuteliere.

Publicitate

Ultimul proces – îmbutelierea vinului este cel care îi oferă băuturii acea unicitate. 

Dar în acelaşi timp, alegerea unei sticle şi a unui dop potrivit asigură o păstrare optimă şi o calitate deosebită vinului. Aşa că este important ca orice producător să acorde o atenţie deosebită îmbutelierii vinului, urmând paşii de mai jos!

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Alege culoarea potrivită pentru sticlă

Se spune că vinul roşu devine mai bun odată cu trecerea timpului. Însă, acest lucru devine valabil doar dacă vinul este îmbuteliat corespunzător, respectându-se anumite reguli de protocol. Una dintre ele este ferirea vinului de lumină.

Tocmai de aceea, vinul roşu trebuie îmbuteliat întotdeauna în sticle verzi sau maro, care să îl protejeze de lumină şi de razele UV.

În schimb, pentru vinurile albe, unii producători preferă să aleagă sticle transparente pentru a pune în evidenţă textura vinului. Însă, există şi producători care preferă sticlele verzi pentru vinul alb.

Aşa că în funcţie de calitatea vinului pe care îl produci şi de perioada de păstrare, îţi recomandăm să optezi pentru sticlele potrivite. Pe piaţă vei găsi diferite modele de sticle destinate îmbutelierii vinului şi sticle pentru ţuică, aşa că este important să ştii ce model să alegi.

Optează pentru sticle Bordeaux transparente pentru vinurile albe destinate consumului curent. Iar pentru vinurile roşii poţi opta pentru sticle Bordeaux de culoare verde olive sau maro.

Pregăteşte sticlele pentru îmbuteliere

Sticlele trebuie să fie bine curăţate înainte de a fi umplute cu vin, chiar dacă sunt la prima utilizare. Aşa că este recomandat ca acestea să fie spălate cu apă dedurizată şi dezinfectate cu dioxid de sulf.

Umple sticlele corect

Sticlele de vin nu trebuie să fie umplute până în vârf, pentru  că este necesar să laşi un spaţiu liber de 10-15 mm, pentru a putea introduce dopul de plută.

Montează rapid dopurile

După ce ai umplut sticlele cu vin, trebuie să montezi rapid dopurile de plută, pentru că nu este indicat ca vinul să rămână prea mult tip în contact cu aerul. Aşa că poţi monta rapid şi uşor dopurile cu ajutorul unui dopuitor manual, care poate fi folosit pentru orice model de sticlă de vin.

Cel mai bine ar fi să alegi dopuri de plută, pentru că acestea asigură o închidere etanşă şi nu permit pătrunderea aerului în sticlă.

Însă, la rândul lor, şi dopurile diferă, în funcţie de calitatea acestora. Aşa că este important să alegi modelul potrivit de dop, pentru vinul pe care doreşti să îl îmbuteliezi. Pentru vinurile albe şi roze sunt recomandate dopurile de plută aglomerate şi microaglomerate, iar pentru cele roşii sau pentru cele premium, sunt ideale dopurile de plută colmotate sau cele din plută naturală.

Etichetează sticlele de vin

Ultimul pas din procesul de îmbuteliere al sticlelor de vin este etichetarea. Aşa că încearcă să alegi un model de etichetă potrivit, care să conţină toate informaţiile necesare despre vinul pe care l-ai produs. Spre exemplu, pe etichetă ar trebui să apară numele soiului de vin, concentraţia de alcool, anul de producţie şi regiunea viticolă.

Poziţionează corect sticlele de vin

După ce ai îmbuteliat sticlele de vin, acestea trebuie păstrate în poziţie oblică, cu dopul în jos, într-o încăpere cu o temperatură de max. 15 grade. Încearcă să pregăteşti un raft special, astfel încât să păstrezi sticlele într-o poziţie oblică, obligatoriu cu dopul în jos, astfel încât dopul să nu se usuce.

Dacă vei păstra sticla în poziţie normală, există riscul ca dopul de plută să se usuce, iar astfel aerul va pătrunde mai uşor în sticlă şi va altera vinul.

Îmbutelierea vinului este un proces rapid, însă trebuie efectuat cu atenţie, pentru că este important ca sticlele să fie închise etanş, astfel încât aerul să nu deterioreze calitatea băuturii. În plus, trebuie să ţii cont şi de soiul de vin pe care îl îmbuteliezi, astfel încât să alegi recipientele potrivite.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus