Skip to main content

COMUNICAT. Rotaţia anvelopelor, o procedură necesară

 
COMUNICAT. Rotaţia anvelopelor, o procedură necesară

COMUNICAT. Dacă nu v-aţi schimbat încă anvelopele de iarnă cu cele de vară, ar fi cazul să o faceţi. Temperaturile nu mai scad la valori la care să necesite pneurile destinate anotimpului rece şi chiar dacă se mai întâmplă aşa ceva, sunt cazuri rare şi în general la ore la care maşina stă cuminte în parcare.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Dar înainte să faceţi schimbarea, cel mai bine ar fi să vă înarmaţi cu o cretă specială pentru cauciucuri, sau cu etichete autocolante, şi să notaţi fiecare roată unde este amplasată. Astfel, veţi şti la toamnă când veţi face schimbul de pneuri pentru sezonul rece care unde a fost şi, evident, să le rotiţi. Rotirea anvelopelor nu este un mit şi este foarte eficientă mai ales atunci când toate roţile au aceeaşi dimensiune.

Este suficient să priviţi cu atenţie anvelopele maşinii după un sezon de utilizare şi veţi constata că există diferenţe de uzură între roţile de pe faţă şi cele de pe spate.

Acest fenomen se întâmplă pentru că încărcarea pe punţi este diferită şi, mai ales, eforturile sunt diferite. Pe câtă vreme puntea faţă este responsabilă atât cu direcţia cât şi cu eforturile de frânare, vor apărea uzuri mai pronunţate decât pe puntea spate. Dacă maşina este dotată cu tracţiune pe faţă, atunci diferenţele vor fi şi mai consistente.

GALERIE FOTO

Verificarea gradului de uzură o puteţi face foarte simplu cu ajutorul unei monede. Introduceţi moneda pe cant în profilul anvelopei, ţineţi unghia la nivel pentru a marca locul după care mergeţi la una dintre anvelopele de pe cealaltă punte şi refaceţi procedura. Iată de ce trebuie să faceţi rotirea roţilor cel puţin la fiecare schimbare de pneuri de sezon.

Există câteva metode prin care să faceţi această operaţiune. Cel mai des întâlnită este în X prin care roata dreapta faţă ajunge pe stânga spate, iar roata dreapta spate ajunge pe stânga faţă. Anul următor doar schimbaţi stânga cu dreapta. În felul acesta, în doar două sezoane, fiecare roată va ajunge în fiecare colţ al maşinii. Această procedură este aplicabilă cu succes doar dacă nu aveţi roată de rezervă.

În cazul în care maşina este dotată cu o roată de rezervă de dimensiuni atunci trebuie să aplicaţi o altă procedură.

  • Roata stânga-faţă se mută pe stânga-spate
  • Roata stânga-spate se mută pe dreapta faţă.
  • Roata dreapta-faţă se mută pe rezervă.
  • Rezerva se mută pe dreapta-spate.
  • Iar roata dreapta-spate se mută pe stânga-faţă încheind, astfel, ciclul rotaţiei.

În cazul în care aveţi roţi de dimensiuni diferite pe puntea faţă comparativ cu puntea spate, atunci singura opţiune posibilă este să mutaţi anvelopele de pe stânga pe dreapta şi invers. Dar chiar şi aici există o limitare în funcţie de modelul de pneuri pe care-l aveţi pe vehicul.

Această procedură nu poate fi aplicată atunci când anvelopele sunt unidirecţionale şi cu profil asimetric.
Astfel, vă veţi putea bucura mai multe sezoane de investiţia făcută în cauciucuri. Dacă o anvelopă are o durată de viaţă între 35-50.000 de kilometri şi parcurgeţi în medie 10.000 de kilometri pe an, asta înseamnă că le veţi putea utiliza până la cinci ani. Dacă, în schimb, veţi

ignora această soluţie simplă, în maxim trei ani va trebui să vă cumpăraţi cel puţin două anvelope noi, dacă nu chiar toate patru.
O altă metodă foarte des întâlnită este mutarea anvelopelor de pe faţă pe puntea spate, iar în sezonul următor rotaţia de pe stânga pe dreapta. Dar niciuna dintre metode nu poate fi aplicată dacă nu vă notaţi corespunzător anvelopele atunci când le demontaţi.

În cazul în care deja aţi trecut la ţinuta de vară şi nu v-aţi notat, mai aveţi o şansă. Măsuraţi adâncimea profilului şi marcaţi pneurile (inclusiv cele all-season) cu cea mai mare uzură. Când va veni sezonul rece, le veţi monta pe acelea pe puntea spate.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus