Skip to main content

Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut! Acces Direct, amendată şi pe Antena Stars. Ce s-a întâmplat în emisiune

 
Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut! Acces Direct, amendată şi pe Antena Stars. Ce s-a întâmplat în emisiune

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, marţi, 4 octombrie, Antena Stars cu 20.000 de lei pentru modul în care Access Direct a relatat, timp de trei ediţii, cazul femeii din Timişoara care s-a sinucis, aruncându-se de pe acoperişul unui imobil cu 10 etaje, împreună cu cei doi copii minori.

Publicitate

Cum a abordat Access Direct cazul?

"Şocant! În loc de grădiniţă, i-a dus la moarte!”„Drumul dureros al celor 3 spre viaţa veşnică!” sau „Iulia (mama copiilor, n.red), paradis dat pe abis!” sunt doar câteva din burtierele Access Direct din ediţiile 4, 5 şi 6 mai, în care situaţia tragică din Timişoara a fost unul dintre subiectele de discuţie ale emisiunii.

Pe data de 6 mai, televiziunea a difuzat inclusiv înmormântarea celor trei în direct, încâlcând astfel o altă prevedere a regulamentului audio-vizual, precizată de CNA.

"Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut", spune doar unul dintre articolele pentru care Antena Stras şi-a luat amendă din cauza Acces Direct.

Cum este motivată amenda de 20.000 de lei

CNA a hotărât că ediţiile Access Direct nu respectă trei articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

  • Art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • Art. 32 - (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocarea a cordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altorpersoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.
  • Art. 41 - (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: d) imagini de la înmormântări, cu excepţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare. Excepţie fac funeraliile de stat.

"Abonaţi" la amenzi

Access Direct are un istoric bogat în amenzi, de-a lungul sezoanelor în care emisiunea a fost la Antena 1, înainte să fie mutată pe Antena Stars. În 2021, programul moderat de Mirela Vaida a primit inclusiv o amendă record de 20.000 de euro, după ce, în cadrul unei ediţii, invitaţii din platou nu au luat în serios ameninţările aruncate la adresa unei femei de către fostul ei partener, concluzionând că "aşa e iubirea". La câteva luni distanţă, femeia a fost ucisă de către acesta. Detalii aici.

„Primim amenzi de la CNA, somaţii de la stat, de ce? Ne spun oamenii deontologi că s-au săturat de mizeriile de la «Acces Direct»? Care mizerii? Vă arătăm criminalii lăsaţi liberi de către poliţie şi de către stat”, afirma, ulterior tragediei, Mirela Vaida. 

Începând cu 28 februarie 2022, emisiunea Access Direct a trecut de la Antena 1 la Antena Stars, după cum a relatat Paginademedia aici.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    Ca o paranteză...
    Vedeți că încurcați luna februarie cu aprilie. Dacă nu mă credeți, citiți articolul invocat chiar de voi (și scris de voi).
  • Dragos Dragos
    B.A.M., ***. Nu-ți mai zic de ce, ți-am zis de nenumărate ori. Ia și citește orice lege a fiecărui CNA (sau cum s-o numi la alții) și după aia vino cu aberații de genul ăsta!
  • Radu09 Radu09
    O amendă foarte mică de aceea își permit să încalce legea atât de des
  • B.A.M B.A.M
    1)Articolul cu înmormântările e IPOCRIZIE curată. Fie se interzic cu totul înmormântările, fie deloc.
    FĂRĂ EXCEPȚII!!!
    Că mortul e la fel de "traumatizant" și dacă a fost șef de stat, și dacă nu a fost.
    2) Orice televiziune (normală) are ca scop satisfacerea TUTUROR curiozităților/intereselor/etc!!!
    O altă IPOCRIZIE marca CNA!!!! Televiziunile trebuie să satisfacă interesul telespectatorului, dacă vor să NU migreze spre o alta!!! E destul de logic!!!!!
    #JOS IPOCRIZIA DIN CNA
    P.S.
    Cred că ne-am prins cu toții că v-ați judecat cu Antena 1. Dar vă scade credibilitatea, având această atitudine de "hater de serviciu". (Opinie personală)
  • Ion Ion
    ***

Trimite un comentariu

sus