Skip to main content

AMENDĂ RECORD. Acces Direct, cea mai mare amendă din ultimii 3 ani! Una din emisiuni: cea după care o femeie a fost ucisă. Mircea Toma: "Putem vorbi de complicitate şi instigare la crimă"

 
AMENDĂ RECORD. Acces Direct, cea mai mare amendă din ultimii 3 ani! Una din emisiuni: cea după care o femeie a fost ucisă. Mircea Toma: "Putem vorbi de complicitate şi instigare la crimă"

CNA. Marţi, 13 iulie, zi cu ghinion pentru Acces Direct. Emisiunea Antenei 1 a încasat cea mai mare amendă din ultimii trei ani, în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului de astăzi.

Publicitate

Câteva ediţii controversate ale emisiunii Acces Direct au adus cea mai mare amendă din ultimii ani! Una este emisiunea în care cei din platou nu au luat în serios ameninţările aruncate la adresa unei femei - "Aşa se iubesc ei", zicea Sorin Ovidiu Bălan. Femeia avea să fie ucisă câteva luni mai târziu!

În cea de-a doua emisiune care a intrat la amendă, o femeie era încurajată să-şi lase partenerul violent să-şi vadă copiii. L-a lăsat, iar femeia a fost bătută de faţă cu copiii!

Verdictul CNA a fost dur, dincolo de amendă - 30.000 de euro!

"Complicitate şi instigare la crimă"

Mircea Toma: „Noi nu putem vorbi despre o relaţie de cauzalitate între ceea ce se s-a întâmplat în emisiuni, putem vorbi de complicitate şi instigare la crimă. E ca şi cum noi asistăm la spânzurătoare.

Ce se întâmplă în emisiune este valorificarea unor stereotipuri care duc la moarte, a mai spus Mircea Toma. A continuat: "Tot formatul emisiunii este să exploateze tot ce este din senzaţional. Ameninţarea cu moartea e faptă penală, se petrece în studio. Modelul acestei emisiuni poate fi urmat de mai mulţi oameni din ţară.”

Acces Direct a fost sancţionată cu suma de 150.000 de lei pentru ediţiile emisiunii din 22 decembrie 2020, 8 ianuarie 2021 şi 17 mai 2021.

E cea mai mare amendă din ultimii trei ani primită de Acces Direct. Precedenta, de 100.000 de lei, venea pentru „serialul” Vulpiţa. Detalii, AICI.

Cristina Pocora (şefa CNA), Valentin Jucan, Mircea Toma, Dorina Rusu, Oana Dincă şi Ionel Palăr au votat această amendă. Iniţial, Jucan a propus 50.000 de lei şi Toma 200.000 de lei (amendă maximă).

Au fost trei tururi de voturi şi, în cele din urmă, Jucan şi Toma s-au înţeles să aibă o propunere de 150.000 de lei - care a şi trecut.

Şi preşedintele CNA, Cristina Pocora, a taxat ce s-a întâmplat în emisiuni.

Cristina Pocora:  „Nu trataţi deloc serios şi responsabil acest fenomen al violenţei domestice. Invitaţii iau totul în râs, ba mai mult era sfătuit domnul agresor cum să facă, cum să procedeze, deşi s-au prezentat fotografii cu femeia agresată, cu vânătăi. Cumva, ea a fost privită cu scepticism. Toată construcţia emisiunii nu a făcut decât să facă să dea vina pe victimă. Au fost 17 reclamaţii pentru această ediţie. La celălalt caz au fost 112 reclamaţii!

Totul e o glumă. Sunt personaje, e iubire. Şi ajungem în situaţia în care o femeie şi copilul ei ajung victime şi apoi asistăm la un monolog în care toată lumea e vinovată, doar că noi la televizor întărim un stereotip că violenţa e din dragoste.”

„Acestă emisiune nu are ce să caute la un post aşa cum este Antena 1”, a spus şi Valentin Jucan.

Ce s-a discutat în ediţiile Acces Direct sancţionate:

1. S-a lăsat cu dinţii sparţi - Acces Direct din 22 decembrie 2020

Acces Direct a avut parte de un nou scandal după ce o femeie a fost lovită de soţul ei. S-a întâmplat după ce bărbatul s-a plâns în emisiune că nu este lăsat să-şi vadă copiii, iar femeia a fost încurajată să-l lase să-i vadă.

Cazul a fost semnalat pe Facebook de jurnalista Ziare.com Teodora Munteanu şi de Loredana Kaschovits, cofondatoarea Asociaţiei Luthelo, un ONG care ajută victimele violenţei domestice.

De altfel, Kaschovits scria că femeia s-a întâlnit cu bărbatul şi a fost lovită din nou. Mai mult decât atât, soţul i-a spart dinţii femeii în faţa unuia dintre copii.

Kaschovits a ales să prezinte cazul după mai multe luni şi a anunţat că femeia a obţinut un ordin de restricţie împotriva bărbatului şi se afla în proces de divorţ.

Acest caz a avut nu mai puţin de 112 sesizări!

2. Ameninţări cu moartea în direct, concretizate la câteva luni! Acces Direct din 8 ianuarie 2021

Alina Pop, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, a fost una dintre persoanele care au sesizat această ediţie. În total, cazul unei femei ameninţate cu moartea şi, ulterior, ucisă 5 luni mai târziu, a strâns 17 reclamaţii.

Detaliat, în continuare:

O serie de ameninţări cu moartea, care au făcut subiectul emisiunii Acces Direct, s-au transformat în realitate. O femeie şi fiul ei au fost ucişi cu brutalitate chiar de concubinul acesteia.

Cu câteva luni înainte, în studiol postului Antena 1, femeia îşi acuza partenerul de brutalitate şi de ameninţări cu moartea.

Cei doi şi-au expus cu lux de amănunte problemele conjugale şi cum este abuzată de acesta din urmă.

Postul TV a titrat „Ramona şi Irinel, schimb de replici spumoase” şi „Ramona şi Irinel, acuzaţii şi dezvăluiri şocante”, printre altele.

Femeia povestea, printre altele:

Ramona: „Nu îmi plăcea comportament lui. Se comporta urât cu mine. E dur, e greu să stai în casă cu el, e urâcios”

Reporter: „A fost agresiv cu tine fizic?”

Ramona: „De zeci de ori.”

Cei doi chiar au fost prezenţi în studioul Acces Direct, unde Mirela Vaida şi invitaţii Mara Bănică şi Sorin Ovidiu Bălan aveau remarci ca „Aşa se iubesc ei”, după ce femeia povestea brutalităţile prin care trece.

3. Mirela Vaida aruncă vina pe autorităţi -  Acces Direct din 17 mai

În ziua în care s-a scris despre uciderea femeii care fusese la Acces Direct în urmă cu câteva luni, Mirela Vaida face o emisiune în care aruncă vina pe autorităţi.

Ce a zis Mirela Vaida în emisiune:

„(...) Doamnelor şi domnilor, bine v-am regăsit! E un fel de a spune, pentru că trebuie să recunosc, sunt extrem de revoltată şi asta pentru că, de ieri de când am aflat cu toţii vestea cutremurătoare, că o femeie şi copilul ei de doar 14 ani au fost ucişi sub lovituri crunte de cuţit aplicate de concubinul femeii care era gelos pe ea, vă spun sincer că am fost extrem de traumatizată şi încă sunt.

Şi vă spun de ce. Pentru că nu mă simt nici eu şi cred că nici dumneavoastră în siguranţă într-un stat în care facem apel la 112, în care sunăm la Poliţie, în care facem plângeri penale, într-un stat în care suntem atacaţi, eu, cu pietre şi femeia aceea cu cuţitul la gât.

Un copil de 14 ani şi-a pierdut viaţa pentru că un concubin gelos i-a tăiat gâtul. Vă rog să mă iertaţi. Aştept să mi se întâmple şi mie asta. Probabil că aştept să mă omoare cineva pe stradă, chiar dacă am făcut plângeri la Poliţie, aştept să se întoarcă atacatoarea să-mi dea cu un bolovan sau cu-un cuţit la gât. Aştept să ne omoare cineva copiii pentru că autorităţile nu-şi fac treaba.

Suntem o emisiune în direct, în România, suntem a doua televiziune ca audienţe în România. Se uită la noi sute de mii de oameni. Autorităţile ştiu foarte bine subiectele pe care noi le tratăm. Se fac că nu ne aud. Primi amenzi de la CNA, somaţii de la stat, de ce? Ne spun oamenii deontologi că ne-am săturat de mizeriile de la „Acces direct”.

Care mizerii? Astea pe care vi le prezentăm? Oameni criminali lăsaţi liberi de către Poliţie şi de către stat, care ne omoară copiii. O femeie care mâine ar fi trebuit să împlinească 38 de ani a fost ucisă ieri în curtea bisericii de către concubinul ei gelos, care a adus-o pe 8 ianuarie în platoul acesta, să o pună la detectorul de minciuni, pentru că el credea că ea îl înşeală.

Femeia a făcut detectorul de minciuni, a arătat că nu-l înşeală, bărbatul a promis pubic că o lasă în pace, după ce a mai ameninţat-o cu moartea pe ea şi pe copilul ei.

I-am atras atenţia, eu, personal, pe 8 ianuarie, în acest platou, în direct, că ceea ce face el este o ameninţare şi că Poliţia se poate autosesiza. Femeia a făcut nenumărate plângeri la Poliţia din Argeş, s-a sunat de nu ştiu câte ori la 112. Nimeni nu a făcut nimic. Procurorii nu au făcut nimic, Poliţia nu a făcut nimic, statul român i-a lăsat să moară. O femeie de 38 de ani şi un copil de 14 ani care nu are nicio vină au murit ca nişte animale, înjunghiaţi.

Şi eu stau şi mă întreb: cât să vă mai spunem că trebuie să ne trezim? Că vă arătăm atacatori şi agresori şi criminali liberi pe stradă, pe care nimeni nu îi deranjează cu nimic. Trebuie să murim cu toţii, să ne găsim cadavrele pe caldarâm, să ne trezim sub cuţite şi să vedem că ne mor şi copiii şi noi şi familii şi trei vieţi curmate dintr-o lovitură?

Cine răspunde pentru aceste vieţi? Pe mine, ca cetăţean, cine mă protejează în această ţară în care plătesc taxe şi impozite şi în care am dreptul să fiu apărată?! Cine, mai repet şi mă repet şi voi repeta în fiecare zi, cine ne protejează? Cine răspunde pentru trei vieţi curmate?

Cine răspunde pentru viaţa nevinovată a unui copil de 14 ani care a murit în curtea bisericii, după ce noi am avut pe acel infractor în platou? A stat la un metru de mine, la un metru de mine, acest bărbat, Irinel. Acest criminal a fost aici în platou, şi-a arătat faptele, şi le-a spus, le-a verbalizat.

Ce să facă mai mult o femeie? A murit. Dumnezeu cu mila. A murit şi ea şi copilul ei. Câţi să mai murim? Cine răspunde pentru asta? Este o întrebare pe care v-o spun ca mamă, ca om, nu ca moderator, nu ca persoană publică, de aici de la emisiunea asta care se ocupă cu mizerii.

Astea sunt mizeriile pe care statul român le menţine şi cred că statul român este direct participant la aceste crime şi cred că statul român este la fel de infractor ca şi criminalul care a luat viaţa acestor doi oameni nevinovaţi.”

Ce articole din Legea Audiovizualului şi Codul Audiovizualului a încălcat emisiunea Acces Direct:

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a
opiniilor.

Art. 32 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Art. 424*) - Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice", în cazul serviciilor de televiziune, se realizează prin afişarea textului "În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice" însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde, afişată static şi lizibil pe toată durata programului.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

CITEŞTE ŞI: "Aşa se iubesc ei!" Acces Direct, acuzată că a promovat violenţa domestică. O serie de ameninţări aruncate în studio s-au transformat într-o dublă crimă

CITEŞTE ŞI: Un nou caz legat de Acces Direct! Femeie bătută de soţul violent, pe care-l părăsise. În emisiune a fost încurajată să-l lase să-şi vadă copiii

CITEŞTE ŞI: Cât i-a „costat” Vulpiţa pe cei de la Antena 1. Acces Direct, amendă-record pentru o lună de emisiuni cu circul Vulpiţei

CITEŞTE ŞI: Acces Direct, magnet de amenzi din partea CNA: aproape 100.000 de euro în trei ani. Care au fost cele mai sancţionate cazuri?

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Bonuciara Bonuciara
  Si pe tine te supara adevarul postac. Raspunde la intrebari postac. Sau supara adevarul si nu stii ce sa zici ? Suparaciosul...
 • Mile Mile
  Te supăra adevărul bravo postac
 • Donurala Donurala
  Ce e postac numsi tu poti debita, disperați guvernanții ca mafia e în floare , le scad puncte , după 5 luni să vorbești

  Pai e alta problema postacule. Tu doar lauzi Antenuta. Despre alte subiecte nu comentezi pe aici. La asta s-a referit "Alien". Adica toti pe stirea asta sunt "anti" Accesatii Zero. Doar tu lauzi postul tau favorit.
  Panai si pe pagina de Facebook al acestui site sunt numai comentarii negative. Doar tu lauzi si pupi Accesatii Zero. Pensionare...
 • Chilani Chilani
  Sa se ocupe bomba din arad are voie

  Sa se ocupe Antenuta, ca doar ea a prezentat acest caz la TV. Ai cotizat cu banutii sa platesti amenda postac ?
 • Chilani Chilani
  Vica postaco antenista. Nu compara o emisiune cu o stire. Una e stire, una e emisiune cap de guma.
 • Chilani Chilani
  A deci după emisiune nu a intrebat nimeni nimic a trecut atat timp fără să se facă ceva de guvernanti ca la arad

  Pai Antenistii trebuiau sa faca ceva postacule. Nu telespectatorii, sau CNA. Plangi !
 • Chilanic Chilanic
  Ce sa sune postac dacă zici ca se plângea degeaba , esti disperat, se plângea la poliție, incompetenți

  Ai cotizat postacule si tu cu banuti ? Ca vad ca aperi Accesati; doar lucrezi la Antneuta nu ? Ha ha ha !
 • Camelia Camelia
  Mi se pare bun exemplul Vicai cu jurnalisti dusi legați la ochi sa intervieveze traficantul. Chiar Sean Penn a făcut asta. Lumea uraste Acces D. pt. ca nu-și asuma identitatea. Eu nu urăsc OTV și Dan Diaconescu pt. ca era asumat. Acces insista ca ei fac bine societatii.
 • Camelia Camelia
  Ce face Vaida nu e ilegal, dar e imoral. Vesnica dezbatere despre ilegal/imoral. Numai karma poate rezolva asta.
 • Mile Mile
  Ce e postac numsi tu poti debita, disperați guvernanții ca mafia e în floare , le scad puncte , după 5 luni să vorbești
 • Felix the cat Felix the cat
  Am si eu o intrebare fara legatura cu subiectul : Mile , cat iti iei fratele meu de la Antene? Te platesc la postare, cuvant sau ai salariu fix? De ani de zile citesc articole pe Pagina de Media si tu esti aici la datorie zilnic. La orice articol despre antene esti prezent. Ia spune-mi : La voi la departamentul asta de va pune sa postati ati ramas cu 5% luati din bani sau aveti alt regim ca prea esti dedicat? Succesuri!
 • Alien Alien
  Eu tot n-am inteles pentru ce e amenda. Din articol, pare ca discutiile au fost pe marginea faptului ca de ce nu l-au arestat cei de la Acces pe cremenal, cu 4 luni inainte sa savarseasca fapta... Da' astia de la CNA nu trebuia sa aplice legea Audiovizualului? Acu' au dat-o pe penal? Singura institutie in care acelasi om e si militian, si procuror, si judecator.
  Ok. Sa zicem ca domnu' Toma: ca cei de la Acces sesizau politia, imediat dupa emisiune. N-o sa mai zic si eu ca, in mod normal, Politia a avut 4 luni la dispozitie sa se sesizeze si singura. Ca de-aia o platim. Nu mai zic nici ca acceasi Politie a fost sesizata de victima insasi si tot n-a facut nimic...
  O sa pun doar o intrebare: oare astia de la Acces n-au sesizat Politia, cand a intrat aia cu bolovanul peste ei, de era sa o ologeasca pe Vaida? Ce-o fi facut Politia? Din cate am mai vazut, alea umbla libere si o ameninta pe Vaida ca ii dau foc la masina. Deci...da! E clar! Daca depuneau ei, fara nicio calitate, o plangere la Politie, lucrurile ar fi avut un cu totul alt curs... Nu e clar ca e doar un pretext, ca sa ii arda pe jurnalisti? Nu ma mira la politicieni ca sunt ipocriti. Da' ma mira ca sunt tot mai putini cei care observa!
 • 121 121
  Ti-a cerut cineva parerea,Milica?
 • Mile Mile
  Sa se ocupe bomba din arad are voie
 • Vica Vica
  Nu, nu lucrez la Acces dar am urmarit cazul... a trecut bine merci emisiunea cu criminalul care o ameninta in direct, in ianuarie, pe biata femeie. Nimeni nu a zis nimic. Suntem obisnuiti cu amenintarile cu moartea si cu violenta domestica, nu? Nu ne bagam in casa lor. Dupa alte 4 luni, timp in care femeia suna continuu la 112 si la politia din sat, ea e omorata! Si cna zice ca a omorat-o Accesul din ianuarie??? Ba, noi avem creier?? Pentru toti *** care apar la stirile de ora 5, pe Pro tv, daca unul comite o infractiune, la 6 luni dupa ce a aparut la stiri, raspunde Esca??? Ca nu inteleg rationamentul vostru bolnav! Deci, in Mexic, cand se duce ziaristul in jungla, legat la ochi, sa ii ia interviu traficantului si criminalului, tre sa il aresteze jurnalistul pe traficant? Sau cum? Ca nu inteleg unde e vina emisiunii din ianuarie pt crima din mai! Ce naiba, suntem tembeli???

Trimite un comentariu

sus