Skip to main content

ActiveWatch, o nouă reacţie în cazul Emilia Şercan referitoare la închiderea dosarului de kompromat la adresa jurnalistei

 
Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie Foto: Ilona Andrei, g4media.ro
Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie Foto: Ilona Andrei, g4media.ro

Organizaţia ActiveWatch revine cu o nouă reacţie în cazul jurnalistei Emilia Şercan. ActiveWatch, alături de nouă organizaţii europene şi internaţionale care apără libertatea presei, au transmis un comunicat prin care îşi exprimă consternarea în legătură cu decizia Parchetului de a clasa dosarul de kompromat la adresa jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan.

Publicitate

„Jurnaliştii şi organizaţiile care apără libertatea presei şi-au exprimat astăzi consternarea faţă de decizia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de a închide ancheta privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Şercan.

Astfel, procurorul a pronunţat decizia extraordinară că „infracţiunile” reclamate, inclusiv publicarea fotografiilor private furate şi presupusa divulgare a probelor deţinute de poliţie, „nu au fost prevăzute de legea penală”, arată comunicatul transmis de organizaţie.

Reamintim că ieri, 6 noiembrie, ActiveWatch a avut o poziţie referitoare la situaţia ziaristei. De asemenea, în urmă cu două săptămâni, ActiveWatch alături de şapte organizaţii care apără libertatea presei au formulat o scrisoare deschisă către Procurorul General al României, în cazul renunţării urmăririi penale în dosarul ameninţării cu moartea a jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan.

Reacţia integrală comunicată de ActiveWatch:

Organizaţiile europene şi internaţionale care apără libertatea presei aunt consternate de închiderea bruscă a anchetei privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Şercan

„Fără să ancheteze cu atenţie şi până la capăt faptele, procurorul de caz decide că divulgarea probelor penale deţinute de poliţie şi publicarea fotografiilor private furate nu constituie infracţiuni.

Comunicatul original, în engleză, aici.

Jurnaliştii şi organizaţiile care apără libertatea presei şi-au exprimat astăzi consternarea faţă de decizia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de a închide ancheta privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Şercan. Astfel, procurorul a pronunţat decizia extraordinară că „infracţiunile" reclamate, inclusiv publicarea fotografiilor private furate şi presupusa divulgare a probelor deţinute de poliţie, „nu au fost prevăzute de legea penală".

Această decizie vine la douăzeci de luni după ce Şercan a depus, în februarie 2022, o primă plângere la poliţie cu privire la faptul că fotografiile sale personale fuseseră furate şi postate pe site-uri pentru adulţi. La câteva ore de la depunerea plângerii, probele furnizate de Şercan poliţiei au fost postate pe un site media din Republica Moldova, ceea ce sugerează, în mod temeinic, că cineva din poliţie a scurs informaţiile.

Pe 26 octombrie, în aşteptarea probabilei închideri a anchetei, organizaţiile semnatare au făcut apel la Procurorul General, Alex Florin Florenţa, cerând ca ancheta să fie menţinută deschisă şi transferată la o nouă echipă aflată sub coordonarea acestuia.

Scrisoarea a subliniat şirul lung de eşecuri şi încălcări clare de procedură din ancheta iniţială, care indicau o încercare deliberată de a submina ancheta şi de a proteja autorii infracţiunilor.

Campania de denigrare împotriva Emiliei Şercan a început după ce aceasta a publicat, în ianuarie 2022, dezvăluiri că Nicolae Ciucă, actualmente preşedintele Senatului României, pe atunci prim-ministru, şi-a plagiat teza de doctorat.

Decizia de ieri a Parchetului are un impact atât asupra Emiliei Şercan, cât şi asupra tuturor jurnaliştilor români care încearcă să tragă la răspundere puterea politică.

Suntem alături de Emilia Şercan în demersul său pentru dreptate şi sprijinim efortul ei de a contesta aceasta decizie nedreaptă.”

Semnatari:

  • Institutul Internaţional de Presă (IPI)

  • ActiveWatch

  • Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

  • Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ)

  • Centrul European pentru Presă şi Libertatea Media (ECPMF)

  • Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ)

  • Free Press Unlimited

  • Fundaţia Daphne Caruana Galizia

  • OBC Transeuropa (OBCT)

  • Reporteri fără Frontiere (RSF)

De asemenea, jurnalista Emilia Şercan a publicat un mesaj pe Facebook în legătură cu poziţia organizaţiilor.

„Opt dintre cele mai reprezentative asociaţii internaţionale care apără libertatea de exprimare şi independenţa jurnaliştilor, la care se adaugă şi două asociaţii româneşti, au transmis public un comunicat în care îşi arată consternarea faţă de închiderea bruscă a anchetei privind campania de denigrare împotriva mea.
 
Aceste organizaţii îi transmiseseră în urmă cu zece zile un apel lui Alex Florenţa, procurorul general al României, şi lui Aurel-Sebastian Vălean, prim adjunctul său, în care le cereau să nu închidă ancheta şi să transfere dosarul la Parchetul General.
 
Organizaţiile au subliniat şirul lung de eşecuri şi încălcări clare de procedură din anchetă, care indicau o încercare deliberată de a submina ancheta şi de a proteja autorii infracţiunilor.
 
Semnatarii scrisorii arată că decizia Parchetului de clasare a dosarului are un impact atât asupra mea, cât şi asupra tuturor jurnaliştilor români care încearcă să tragă la răspundere puterea politică.
 
Un lucru important pentru mine, ştiu că aceste instituţii vor fi alături de mine în continuare, aşa cum au fost şi până acum.
 
Organizaţiile semnatare ale comunicatului de presă de azi sunt următoarele:
  • International Press Institute (IPI)
  • ActiveWatch
  • Center pentru Jurnalism Independent (CIJ)
  • Committee to Protect Journalists (CPJ)
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  • Reporters Without Borders (RSF)
  • The Daphne Caruana Galizia Foundation
Comunicatul în engleză şi română, în comentarii.
De asemenea, las în comentarii şi reacţia de ieri al Active Watch, în care cred că este exprimată esenţa acestui caz: justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa pentru a servi interesele unor actori politici şi ale unor instituţii de forţă ale statului. Nesancţionarea acestor fapte înseamnă încurajarea lor.”

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus