Skip to main content

Materialul lunii la „Bursele Liviu Iancu”: O anchetă din presa locală despre dezinfectanţii „cu 0% substanţă activă”

 
Foto: turnulsfatului.ro
Foto: turnulsfatului.ro

O anchetă despre dezinfectanţii „cu 0% substanţă activă”, vânduţi în magazinele de la noi, a fost materialul lunii iulie la „Bursele Liviu Iancu”, scrie Profit.ro

Publicitate

Jurnalistul Traian Deleanu, redactor-şef la publicaţia Turnul Sfatului, Sibiu, a primit bursa de 2.500 de lei pentru articolul „În grija nimănui: tratăm pandemia cu apă de ploaie, chiar şi în spitale. Am descoperit dezinfectanţi şi cu 0% substanţă activă”, publicat pe site-ul turnulsfatului.ro.

Pe scurt despre articol:

Traian Deleanu a făcut o investigaţie amănunţită despre opt produse de dezinfectanţi. El a ales „atât biocide româneşti, cât şi străine, atât dezinfectanţi care se adresau populaţiei generale, cât şi produse ”de înaltă eficienţă”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie”.

El s-a dus la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (din Bucureşti) pentru a verifica dacă acele produse protejează împotriva Covid-19. Rezultatul primit după o lună? „Un săpun chirurgical şi doi dezinfectanţi aveau o cantitate de substanţă activă mai mică decât cea declarată pe etichetă şi, implicit, în avizul de punere pe piaţă”.

Cea mai gravă situaţie era la un gen antibacterian vândut sub eticheta „Hygienium”. Acesta ar fi trebuit să aibă o concentraţie de 70% alcool etilic, dar în urma probelor de laborator nu s-a găsit deloc alcool etilic în acel gen antibacterian.

Concluziile articolului:

- „Produsele româneşti care s-au dovedit conforme sunt Gel dezinfectant mâini cu efect bactericid produs de Farmec SA din Cluj-Napoca şi Gel dezinfectant produs de Klintensiv SRL, din Bragadiru.”

- „Produsele străine conforme au fost Desderman Pure gel produs de Schulke (Germania), Aniosgel 800, produs de Laboratoires Anios (Franţa) şi Skinsa Srub N, produs de Ecolab (SUA).”

Acordarea burselor se face pentru: Reportaje, Investigaţii/Anchete şi Opinii/Pamflet. Câştigătorii sunt desemnaţi de juriul format din toţi jurnaliştii Profit.ro.

CITEŞTE ŞI: Cum arată două zile în armată? O jurnalistă din Sibiu, materialul lunii iunie la „Bursele Liviu Iancu”

CITEŞTE ŞI: In memoriam Liviu Iancu. Burse pentru jurnalişti, acordate de Profit.ro

CITEŞTE ŞI: Primele articole premiate cu Bursele Liviu Iancu. Sunt din Libertatea şi Pressone.ro

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Petrisor Obae Petrisor Obae
    Radu, acest articol este despre Premiile Liviu Iancu, care se acorda celor mai buna materiale ale lunii respective. Acesta este subiectul: cine a primit bursa si pentru ce articol.

    Daca “puneam link direct”, ce ar fi inteles cititorii? Este ca la Premiile Oscar: intotdeauna ziarele publica lista castigatorilor, nu dau filmele direct.
  • DODO DODO
    trebuie voluntari ca sa depisteze asa ceva ? nu sint institutii abilitate care sa urmareasca si sa analizeze produsele ? sint oameni platiti sa faca asta
  • Radu Radu
    Jalnici!!!
    Reluați un articol degeaba !!!
    Ori puneați link direct și gata...

Trimite un comentariu

sus