Skip to main content

Fostul director de programe de la Europa FM, realizator de documentare. La ce post va fi difuzat şi când

 
Toader Păun, fost director de programe la Europa FM, actual director de comunicare la agenţia Zaga Brand. Surse foto: Facebook şi Ana Dumitru
Toader Păun, fost director de programe la Europa FM, actual director de comunicare la agenţia Zaga Brand. Surse foto: Facebook şi Ana Dumitru

Creatori de conţinut şi jurnalişti vor parcurge Via Transilvanica, traversând România de la nord la sud. Seria de experienţe va putea fi urmărită în online, dar şi într-un documentar TV ce va fi lansat în toamnă.

Publicitate

Iar realizator este jurnalistul Toader Păun, fostul director de programe de la Europa FM. Acesta şi-a dat demisia la începutul anului, după ce a lucrat mai bine de 17 de ani la postul de radio, după cum a relatat Paginademedia.ro.

1400 de Kilometri în două săptămâni. Acesta este, pe scurt, proiectul celor de la Cronicari Digitali, ce se vede în social media, dar şi pe TV, într-un documentar ce va fi difuzat la postul de televiziune Travel Mix, din toamnă.

Via Transilvanica este un traseu de drumeţii tematice, început în 2018 de organizaţia Tăşuleasa Social (din care face parte şi ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu) şi construit cu ajutorul voluntarilor.

Prin proiectul ”Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica”, cei de la Cronicari Digitali vor să scoată la lumină mai bine de 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunităţi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur şi localităţi uitate.

Toate vor fi concentrate într-un documentar în mai multe episoade, realizat şi prezentat de jurnalistul Toader Păun, ex director de programe la Europa FM şi actual director de comunicare la Zaga Brand, agenţia care a iniţiat proiectul Cronicari Digitali.

GALERIE FOTO. Ce locuri sunt "vizate" spre a fi... vizitate?

Terra Romana, Terra Banatica şi Terra Dacica (judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara şi Alba).

De altfel, ViaTransilvanica este un traseu de lungă distanţă, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin.

Are 1.400 de km lungine şi străbate zece judeţe: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

De asemenea, e împărţit în şapte regiuni cultural-istorice: Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica şi Terra Romana.

Traseul poate fi parcurs parţial cu maşina, dar mai ales la pas, cu bicicleta sau călare.

Laurentiu Megelea, directorul Travel MIX:

”Călătoriile în ţară au devenit tot mai populare, cel puţin în anii pandemici, trend care s-a tradus printr-o dorinţă de a explora şi alte destinaţii în afara celor foarte cunoscute şi promovate.

La Travel MIX am căutat să punem în valoare locurile frumoase din afara graniţelor, dar mai ales pe cele din România.

Seria dedicată Rucsacului cu Povestiri de pe Via Transilvanica va urmări cele mai noi ţinuturi incluse pe drumul de 1400 km în imagini care fac poftă de călătorit, dar va oferi şi poveşti despre comunităţile locale, meşteşugarii şi antreprenorii care alimentează aceste locuri, oamenii tezaur-viu sau locurile care au fascinat o lume întreagă în reportajele unor posturi internaţionale de televiziune.

Travel MIX este platforma ideală în care iubitorii de călătorii se pot întâlni cu imagini de cea mai bună calitate, poveşti spuse cu pasiune şi informaţii care-i pot ajuta să-şi planifice următoarele călătorii“.

Silvia Teodorescu, fondatorul Cronicari Digitali şi directorul agenţiei Zaga Brand:

„De balmoş am auzit, dar de învârtit gătit la stână, nu. Abia de curând am înţeles că pemii din Banat sunt cehii veniti din Boemia şi asta este porecla dată lor de către români.

Trei valuri de case tradiţionale cu arhitectura specifică poţi găsi în comunitatea croaţilor din Iabalcea şi Caraşova, cu cele 6 sate închise până prin anii 90.

Adaugă o peşteră superbă în care intri pe barcă între 11.00-14.00 pentru ca soarele atunci face apele de azur, cătunele izolate de la Ineleţ la care ajungi urcând scări de lemn la locuitorii care îi compătimesc pe orăşeni pentru ca nu văd stelele şi cerul ca acolo şi abia ajungi la ziua 3 din călătoria pe care o vom face.

După Severin si Banatul montan, ne vom îndrepta spre Ţara Haţegului, prima zonă din Terra Dacia marcată de Via Transilvanica, vom ajunge până la Poiana Omului, locul în care se spune că Decebal şi-a luat singur viaţa, vom zbura din Clopotiva, tabăra de parapantişti alături de Toma Coconea, vom traversa axa Cugir-Vinerea, Poiana cu Goruni, Pianul de Sus, Râpa Roşie, Sebeş, Alba Iulia, Blaj.

Facem această călătorie ca să o faceţi şi voi! Aceasta este deviza proiectului de pe Via, aflat în al doilea an.

Comunităţile unite de cărare au nevoie de promovare, de nou dinamism economic local adus odată cu drumeţii sau turiştii culturali de pe cărare şi neapărat, au nevoie de protecţie.

Sunt comunităţi atât de curate, încât îndemnul de a le vizita otova, de toţi cu toate, nu este mesajul nostru.

Exact ca în Forrest Gump, şi pe Via vorbim de o cutie plină cu bomboane de ciocolată. Deschide-o doar dacă îţi place să savurezi, nu să înfuleci”.

Ultima oprire de pe Via Transilvanica? La Bucureşti

Muzeul Ţăranului Român va fi gazda unui eveniment de trei zile dedicat acestui proiect.

Între 9 şi 11 septembrie vor putea fi vizitate expoziţii foto şi proiecţii video cu locurile şi obiectivele descoperite în cei doi ani de când Cronicari Digitali, alături de Raiffeisen Bank România, face proiecte de storytelling digital pe Via Transilvanica.

Tot la Muzeul Ţăranului Român vizitatorii vor putea cunoaşte producători şi meşteşugari locali de pe Via Transilvanica.

Mai mult, bucureştenii vor putea mânca preparate bazate pe reţete specifice, însoţite de poveştile localnicilor, curatoriate de bloggeri şi vloggeri de food cunoscuţi.

Experienţele lor vor putea fi urmărite în Social Media cu ajutorul hashtagului #CronicariDigitali, pe www.cronicaridigitali.ro, într-un jurnal zilnic de călătorie la radio, dar şi în online şi print.


Citeşte şi: EXCLUSIV. Patru directori, patru demisii de la Europa FM. Printre ei Alice Iacobescu şi Toader Păun


Citeşte şi: Fostul director de programe de la Europa FM intră în PR. "Nu voi ieşi din presă" - Toader Păun


Citeşte şi: Ţinutul Buzăului, promovat printr-un reality-show în social media. Prezintă Toader Păun, ex Europa FM

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • maria maria
    bravo Teddy, succes!!!

Trimite un comentariu

sus