Skip to main content

VIDEO. Dragoş Muşat („Tetelu”) şi platforma „Ochii Minţii” lansează un „film audio cu ilustraţie”. Prima serie, intitulată „Sclavia romilor în Principatele Române”

 
Dragoş Muşat este cunoscut şi cu numele Tetelu, datorită rubricii „Jurnalul lui Tetelu” de la Academia Caţavencu / foto: arhiva personală
Dragoş Muşat este cunoscut şi cu numele Tetelu, datorită rubricii „Jurnalul lui Tetelu” de la Academia Caţavencu / foto: arhiva personală

VIDEO. Dragoş Muşat - „Tetelu” (cunoscut pentru rubrica „Jurnalul lui Tetelu” din paginile Academia Caţavencu), alături de platforma „Ochii Minţii” lansează un nou tip de produs media: „un film audio cu ilustraţie”. Practic, materialul audio este format dintr-un text scris şi citit ori de autor, ori de un narator sau de un actor, pe o temă de istorie sau de actualitate.

Publicitate

În cadrul proiectului, Dragoş Muşat este producătorul, creatorul şi regizorul produsului media cultural.

Prima serie care deschide lansarea acestui tip de produs media este intitulat „Sclavia romilor în Principatele Române”. Această serie va conţine trei episoade de câte 30 de minute fiecare.

Seria „Sclavia romilor în Principatele Române” se va lansa astăzi, 16 noiembrie şi va fi disponibilă pe canalele de YouTube Ochii Minţii şi Viva Historia.

„Este genul de format pe care îl auziţi pe BBC, New York Times. Este un început, dar un pas uriaş pentru noi, pentru cei care ar trebui să ne asumăm trecutul. Da, românii au avut sclavi - timp de 500 de ani.

Este un subiect controversat pentru români, dar am decis să îl prezentăm fără perdea ori inhibiţii. Sigur unii nu vor rezista, alţii nu vor accepta, dar acesta este adevărul”, a declarat Dragoş Muşat pentru Paginademedia.

Ce ascultăm în primul episod?

În primul episod se vorbeşte despre istoria sclavilor romi din România, de la prima atestare documentară (1385) până la începutul secolului al XIX-lea, punând accent pe tipurile de sclavie, pe obligaţiile sclavilor în funcţie de stăpân, pe diferenţele dintre rumânie/vecinie şi sclavie, pe teoriile legate de sosirea romilor pe aceste meleaguri.

Tot în primul episod va fi prezentată şi povestea lui Crăciun, un copil rom care va fi vândut succesiv, ca o marfă, între oameni, către biserici şi mănăstiri.

Textul îi aparţine prof. dr. Valentin Negoi, iar vocea este a actriţei Silva Helena Schmidt („Libertate”, „Avatar: The Way of Water: Calea Apei”, „Triplusec”).

Dragoş Muşat: „Suntem la început, dar încrezători că acest tip de produs media va prinde şi în ţara noastră. La publicul educat, la publicul în curs de educare - invităm românii să îşi asculte istoria. Şi istoriile - căci avem deja în lucru o serie excepţională despre cele mai frumoase momente din fotbalul românesc, realizată împreună cu o peniţă şi o voce de aur”, a mai adaugăt acesta pentru Paginademedia.

VIDEO. Primul episod. Sclavia romilor în Principatele Unite 

Seria „Sclavia Romilor în Principatele Române” este sprijinită de Fundaţia Roma Education Fund.

Dragoş Muşat - carte de vizită:

  • Dragoş Muşat a semnat Jurnalul lui Tetelu timp de zece ani, în Academia Caţavencu. Totodată, a făcut parte din echipa Serviciului Român de Comedie, ca actor şi regizor, atât la Pro TV, cât şi la Digi 24.
  • În urmă cu aproape zece ani, Dragoş Muşat a fondat prima platformă locală de content video - Happy Fish. El a lucrat şi în publicitate la mai multe agenţii.
  • În trecut, a colaborat şi cu grupul Mediafax, unde a realizat o serie de pastile-online, intitulate Tetelejurnal. În noiembrie 2019 a trecut la Libertatea, unde s-a ocupat tot de conţinut video online.
  • În vara aceasta a realizat emisiunea Antimitologia, cu istoricul Mădălin Hodor, la RFI.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus