Skip to main content

Eurovision. Cum a explicat EBU neregulile şi de ce au fost suspectate de fraudă cele şase ţări

 
Eurovision. Cum a explicat EBU neregulile şi de ce au fost suspectate de fraudă cele şase ţări

Patru din cele şase ţări cărora li s-a anulat votul au primit punctajul maxim. Iar acest model a fost considerat neregulamentar şi a devenit suspect.

Publicitate

Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino sunt cele şase ţări al căror vot a fost anulat. Neregula semnalată este fără precedent în istoria Eurovision, scrie News.ro.

Explicaţia dată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul concursului:

"Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală. (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent", menţionează EBU într-un comunicat.

România a acordat 12 puncte Moldovei, însă Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a anunţat faptul că  ţara noastră a oferit punctajul maxim Ucrainei. 

În mod obişnuit, un reprezentant TVR ar fi trebuit să anunţate punctajele în direct, sâmbătă seară, însă au fost invocate defecţiuni tehnice.

Citeşte şi: VIDEO. Cum a reacţionat Eda Marcus după ce i-a fost refuzată intrarea în direct la finala Eurovision

TVR a semnalat aceste probleme şi a spus că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil".

Cum şi-a susţinut EBU poziţia? Faptul că voturile juriilor naţionale au prezentat modele neregulamentare (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală, mai notează News.ro.

După ce concursul s-a terminat, EBU a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Citeşte şi: Scandalul Eurovision. Ce votase de fapt juriul din România? Niciun vot pentru Ucraina


Citeşte şi: Scandal la Eurovision. Presa din Belgia susţine că excluderea juriilor din mai multe ţări ar fi din cauza unor înţelegeri privind împărţirea punctelor


Citeşte şi: TVR, despre scandalul Eurovision: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului. Am dat punctaj maxim Moldovei"


Citeşte şi: Eurovision, situaţie fără precedent! România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei. Ce invocă organizatorii?


Citeşte şi: Audienţe RECORD. Finala Eurovision a plasat TVR pe cel mai bun loc din ultimii ani. Între primele trei

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DUROS DUROS
    nu inteleg cum voturile date moldovei au ajuns la ucraina ! cine minte ? de ce tocmai la aia / e cusuta cu ata alba Cam multa imbirligare de la organizatori
  • Afi Afi
    @B.A.M.
    Există dovezi concrete, dar Pagina de Media nu a preluat tabelele publicate de EBU la adresa: https://eurovision.tv/mediacentre/release/ebu-statement-irregular-voting-2022
  • Afi Afi
    @Adrian
    Eu ca român nu mă simt reprezentat de voturile frauduloase ale juriului nostru, așa că nu mă deranjează înlocuirea lor cu ceva mai apropiat de o apreciere corectă a calității pieselor.
  • B.A.M B.A.M
    Un comunicat FĂRĂ DOVEZI CONCRETE! Măcar TVR a făcut public punctajul din finală! EBU cu ce dovezi vine?
    P.S.
    Nu există o reacție a TVR până la ora aceasta?
  • Camelia Camelia
    Am înțeles cum a reacționat naiva Eda Marcus atunci. Vrem să vedem cum reacționează Iuliana Marciuc acum. Cred că va fi o reacție conform obrazului gros pe care-l are. Nu era de ajuns că am fost dați afară în 2016 că nu ne-am plătit datoriile, tot cu subterfugii vrem sa ne băgăm în față. Dacă am ajunge vreodată să organizăm, cred că ar fi al doilea caz "Gala Bute". ***
  • Paco Paco
    Iuliana Marciuc, imbatranesti urat, fata! Si ai senzatia ca ai luat TVR pe persoana fizica. Dar cum tara te vrea prost, vorba cantecului, reusesti sa pacalesti viata linistita. Combinatia de la Eurovision e evidenta!
  • margo margo
    sunt curios ce mai spune tevereul acum. e clar ca acolo trebuie dati afara toti sefii si sefuletii. la eurovision a cantat un trist, dar delegatia era formata din zeci de persoane din tevere, de la stiri erau o multime, din conducerea postului etc. asa au facut mereu, s-au plimbat pe banii institutiei degeaba de la manoliu pana la gradea.
  • F F
    Eu nu știu cum au mai ieșit sa ceara explicații și sa se dea nevinovati cu o asemenea situație. Se vede clar de ce au fost nevoiți aia sa anuleze voturile.
  • Camelia Camelia
    O combinație mizerabilă. Si-a anuntat demisia Marciuc? Cât tupeu să ai ca să-ți mai arăți fața anul viitor, la ședința tradițională a sefilor de delegație și multe alte evenimente internaționale la care va trebui sa participe. Unii au un tupeu nelimitat, zambesc tot timpul si merg la cacealma, ca și celebrii politicieni condamnați. Asta-i cheia succesului intr-o țară in care multă lume gândește : Hai, mă, ce are? Tu n-ai fi făcut la fel?
  • Adrian Adrian
    Pot inventa ce scuză vor. Așa ceva nu se face din punct de vedere diplomatic, să anunți un punctaj în numele unui concurent fără ca tu să fi delegat.
    Poți, în schimb, să-l elimini din concurs, descalifici, scoți de la vot, ai alte câteva variante elegante dar care nu mint milioane de telespectatori.
    Cât despre „vrăjeala” lor de scuză, hai să fim serios, oricine se aștepta ca Moldovei să-i fie acordate 12 puncte din partea României cu melodia respectivă. Până și publicul a fost de acord cu faptul că Moldova a avut una dintre cele mai bune melodii, locul 2 (care dpmdv. e 1), dupa Ucraina.
  • Livia Pila Livia Pila
    Turturica, Turturica, muta-ti cuibul și te du!
  • Livia Pila Livia Pila
    Smecheria nu se putea face decat cu acordul administratiei Turturica-Saseanu. Ne-au facut de rusine in fata Europei.
  • Marina Marina
    Întrebarea e dacă aranjamentul asta a fost pe bani sau doar pe voturi reciproce? Ca dacă a fost pe bani…nu cred ca anchetează cineva, poate Marina Almasan;)
  • Iu Liana Iu Liana
    Puneți și pozele cu voturile din semifinala ale celor 6 tari sa se vadă aranjamentul clar. Ca au apărut
  • Adrian Enache Adrian Enache
    Și uite ca misterul s-a elucidat. Combinație românească așa cum au bănuit mulți. Vedem vreo demisie? Sau tot românește se pune batista pe țambal după ce am strigat ca am fost furați ca a vrut juriul sa dea Ucrainei puncte. Ce rușinos! De la intervenția aia in jurnal, Pocorschi a zis de San Marino și Marciuc i-a tăiat-o cu altceva…ce oameni mici. Nici la Catena nu i-as primi. Cum se dădeau ei de ceasul morții ca au fost sabotați ca sa iasă Ucraina deși știau ce au făcut. Cât de penibil!

Trimite un comentariu

sus