Skip to main content

Jamala, câştigătoarea Eurovision din Ucraina, acum refugiată, va cânta la finala Selecţiei Naţionale

 
Jamala (Ucraina), câştigătoarea Eurovision 2016. Sursa foto: TVR
Jamala (Ucraina), câştigătoarea Eurovision 2016. Sursa foto: TVR

O refugiată din Ucraina este invitată de onoare la Eurovision, în România. Este vorba despre Jamala, marea câştigătoare din 2016 a concursului Eurovision, care a ajuns refugiată în ţara noastră, din cauza războiului din Ucraina, patria ei.

Publicitate

Selecţia Naţională Eurovision România va fi difuzată sâmbătă, 5 martie, de la ora 21.00, concomitent pe TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova, TVR+ şi pe canalul de Youtube al TVR.

Competiţia de anul acesta, care va decide cine ne va reprezenta ţara la concursul Eurovision, va avea un moment mai special în program.

Artista ucraineană va interpreta piesa „1944", care a dus Eurovisionul la Kiev, acum şase ani.

Melodia despre război, cântată în contextul situaţiei din Ucraina, este cu atât mai actuală.

Însă mai are o particularitate: este prima piesă din istoria concursului Eurovision care conţine versuri în limba tătară crimeeană.

Referenul melodiei a stârnit o emoţie puternică pe scena din Stockholm,  în 2016, reluând fragmente dintr-un cântec popular al tătarilor din Crimeea, "Ey Güzel Qırım", se mai arată în comunicatul TVR.

Artista refugiată are un istoric mai special

Jamala, care acum are statutul de refugiat, pare să repete istoria familiei sale. Pentru proiectul „1944", artista şi-a găsit inspiraţia chiar acasă.

„În al Doilea Război Mondial, străbunica ei a fost deportată în Asia Centrală împreună cu cei cinci copii ai săi. Aproape 80 de ani mai târziu, Jamala a devenit unul dintre refugiaţii care se retrag din calea războiului.

Drumul ei a trecut prin România şi o va duce pe scena Eurovision România, pentru a transmite un mesaj de pace şi unitate în faţa celui mai greu conflict european din ultimele opt decenii.
 
Melodia, un manifest împotriva crimelor săvârşite de regimul stalinist împotriva tătarilor din Crimeea scris de poetul Art Antonyan, a făcut înconjurul lumii, iar astăzi, mesajul său pare mai actual decât oricând“, se arată în comunicatul TVR.

În marea finală de sâmbătă, vor mai fi prezenţi şi alţi concurenţi Eurovision, din şapte ţări:

  • Zdob şi Zdub – „Trenuleţul" (Republica Moldova),
  • Ronela Hajati - „Secret" (Albania),
  • Vladana – „Breathe" (Muntenegru),
  • We Are Domi – „Lights off" (Cehia),
  • Andrea - „Circles" (Macedonia de Nord),
  • Stefan - „Hope" (Estonia)
  • Intelligent Music Project – „Intention" (Bulgaria)

Concursul Eurovision 2022 va avea loc în Italia, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai 2022. România va intra în concurs joi, 12 mai, în partea a doua a Semifinalei cu numărul 2.
  
Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    Piesa Minodorri, Cream, etc a fost descalificată? Sau de ce nu apare acolo?
  • Comercia Comercia
    Ai greșit stitra protevistule

    Pai tu ai gresit stirea antenistule. Zi de Bucatarii Zero postacule. Batuti de turcisme pe comercial.
  • Mile Mile
    Ai greșit stitra protevistule
  • Milagi Milagi
    Tot rating zero unde sunt postacii

    Cum are Antenuta Zero rating zero in fiecare saptamana. Bucatarii Zero batuti de turcisme pe comercial. Dezastru !
  • Mile Mile
    Tot rating zero unde sunt postacii
  • Vasilica Dancu Vasilica Dancu
    Poate TVR dovedeste ca la TVR Cluj "concursurile" pt angajari de jurnalisti au fost pe bune. Oricum nu prea crede nimeni, dle PDG Dan Turturica! Face ce vrea dl Alin Gelmarean, dupa ce ani de zile a facut tot ce a dorit dl Romeo Couti. Priviti rezultatele: din zeci de candidati, cei care au promovat au fost patru personaje care oricum lucrau acolo: Madalina Vlasceanu, Antonio Miclea, Sorina Noroc si Antonie Tuhut. Este prosteala pe fata ce se intampla!
  • Afi Afi
    Una dintre cele mai puternice piese prezentate vreodată în acest concurs.
    Păcat (de Dumnezeu?) că România a fost descalificată în acel an și nu am avut ocazia să o vedem pe Jamala câștigând la TV, ci doar pe YouTube.
  • Jamala Jamala
    Dupa concursul asta urmeaza marile concursuri pentru angajari in urma carora oamenii lui Dan Turturica isi vor face loc in conducerea TVR. Sunt asteptati cu salarii mari cameleonul Catalin Prisacariu (viitor sef la Stiri), ilustra necunoscuta Ana Maria Modalga (viitoare director de programe, acum consiliera cu 120 milioane lunar) si alunecosul Andrei Nourescu (care il va inlocui la Sport pe Dr Chiotea). Doina Gradea si Irina Radu sunt bine oricum, pe lefuri de prim-ministru si pe munca de taietori de frunze la caini.
    Revenind la Eurovision, in culise se duce o lupta surda pentru o noua viitoare excursie pe bani publici intre Iulian Marciuc, Dana Manoliu si Marin Almasan: toti trei inexpugnabili, imuabili si irefutabili.
  • Vlad Vlad
    PIESA E ACTUALĂ DIN 2016 ÎNCOACE! Am știut de atunci că ea va câștiga! Ireal de puternică și remarcabil de plină de suflet! Un mesaj direct spre ceea ce, dureros de ironic, se reîntâmplă zilele astea... Minunat gest de a o readuce în lumină fix acum! O idee excepțională! BRAVO, TVR!

Trimite un comentariu

sus