Skip to main content

Facultatea de Jurnalism, despre cazul GSP: „Acţionarul bulgar Ringier este membru fondator al unei asociaţii a industriei de pariuri. (...) Situaţia reprezintă un conflict de interese activ”

 
foto: freepik.com
foto: freepik.com

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), din cadrul Universităţii Bucureşti, a dat publicităţii o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă indignarea cu referire la situaţia de la Gazeta sporturilor. Totul, ca urmare a faptului că Ringier a închis în ultima săptămână, fără preaviz, ediţia tipărită a Gazetei sporturilor, şi i-a înlăturat din redacţie şi pe Cătălin Ţepelin, şi pe Cătălin Tolontan. „Această influenţă (a jocurilor de noroc în presă, n.r.) a atins cote îngrijorătoare!”, se arată în textul semnat de mai mulţi profesori, printre care şi fosta decană, Anamaria Nicola, şi Emilia Şercan, renumită jurnalistă.

Publicitate

Scrisoarea deschisă este iscălită de un colectiv de profesori – printre care şi fosta decană a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Lect. Univ. Dr. Anamaria Nicola, şi cunoscuta jurnalistă Emilia Şercan, care este şi profesoară (Lect. Univ. Dr.) – şi a fost dată publicităţii pentru a aduna cât mai multe semnături, şi de la alţi profesori şi formatori de jurnalişti.

Scrisoarea poate fi citită integral şi semnată pe acest link. „Dacă sunteţi cadru didactic în mediul universitar şi doriţi să susţineţi această iniţiativă, vă invităm să semnaţi scrisoarea accesând formularul de la acest link”, se menţionează în scrisoare.

Redăm şi noi la finalul articolului scrisoarea, integral.

Pe scurt, din scrisoare:

„În ultimii ani, am fost martorii unei creşteri alarmante a influenţei caselor de pariuri asupra conţinutului editorial, în general, şi a conţinutului de sport din mass-media din România, în particular.

Această influenţă a atins cote îngrijorătoare, subminând bazele jurnalismului obiectiv şi etic.

Este pentru prima dată însă când o redacţie iese public şi denunţă că această industrie a exercitat şi presiuni de alt tip asupra jurnaliştilor, chiar prin intermediul patronatului. (...)

Ca profesori de jurnalism, suntem într-o poziţie privilegiată pentru a forma viitoarea generaţie de profesionişti de presă şi suntem profund preocupaţi de impactul pe care aceste ingerinţe îl au asupra integrităţii şi credibilităţii jurnalismului sportiv şi nu numai.

Casele de pariuri au devenit tot mai influente în ceea ce priveşte finanţarea şi publicitatea în presa sportivă, iar efectul este o creştere a ingerinţei lor asupra subiectelor şi temelor abordate.”

Pentru context,

CITEŞTE ŞI:

VIDEO. Plecare-şoc de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin, dat afară de la Gazeta. Jurnalistul a părăsit redacţia în aplauzele colegilor. Are legătură cu industria pariurilor sportive?

Copertă-eveniment. Gazeta Sporturilor deschide ediţia de astăzi cu demiterea lui Cătălin Ţepelin. „Ne-am opus să arătăm conducerii articolele despre firmele de pariuri”

Decizie-şoc. Gazeta Sporturilor dispare de pe print. Cătălin Tolontan, înlăturat de la conducerea editorială a publicaţiei

Cum au aflat jurnaliştii Gazetei că ziarul se închide în print. „A fost oprit fără ca publicul şi nimeni din redacţie să fie anunţat”

NUMĂR ISTORIC. Libertatea pe hârtie este azi ...ultima ediţie a Gazetei Sporturilor. Număr special cu 18 pagini dedicate GSP. Plus o caricatură de adio semnată Headvertising

Scrisoare publică despre situaţia GSP - Ringier

Cătălin Ţepelin a părăsit redacţia Gazeta sporturilor în data de 3 octombrie / foto: arhiva personală

„Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la implicarea în activitatea editorială a presei de sport din România a unor agenţi economici din zona jocurilor de noroc şi pariurilor sportive.

Situaţia apărută la Gazeta sporturilor (GSP) în ultimele două luni, prin plecarea redactorului-şef Cătălin Ţepelin, înlăturarea coordonatorului editorial Cătălin Tolontan şi închiderea peste noapte a ziarului în formatul print, toate la presiunile trustului Ringier, are ramificaţii periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist la adăpost de oricare tip de presiune economică sau editorială din partea marilor clienţi de publicitate.

Informaţia apărută public în data de 3 octombrie, conform căreia redactorul-şef Cătălin Ţepelin s-a despărţit, la solicitarea acţionarilor Ringier Sportal, compania care deţine Gazeta sporturilor, de redacţia în care a lucrat 20 de ani şi pe care a condus-o în ultimii cinci ani, a fost doar primul semnal de alarmă.

Cătălin Ţepelin a afirmat în spaţiul public faptul că a fost înlăturat pentru că a refuzat să renunţe la principiile jurnalistice şi să trimită managementului elveţiano-bulgar, înainte de publicare, materialele «sensibile» despre industria pariurilor.” - se arată în scrisoare. Citeşte continuarea, mai jos.

„Articolele de presă au scos la iveală informaţii chiar mai grave”

„Evaluarea materialelor jurnalistice înainte de publicare, cu scopul apărării unor interese nelegitime, care nu ţin de linia editorială asumată public de o redacţie, este considerată oriunde pe glob o formă de cenzură.

De aceea am sperat, la momentul anunţului făcut de redacţiile Gazeta sporturilor şi Libertatea, că este vorba de neînţelegeri ale unor poziţii legitime, între părţi.

Între timp, articole din presă au scos la lumină informaţii chiar mai grave privind imixtiunea patronatului în politica editorială.

Acestea arată că Stilian Shishkov, al doilea om din conducerea diviziei de sport a Ringier AG, Ringier Sports Media Group, cea care coordonează activitatea GSP şi a altor opt branduri de jurnalism sportiv din Europa şi Africa, este membru fondator al unei asociaţii a industriei de pariuri.

Conform propriului site, această asociaţie îşi propune să reprezinte majoritatea companiilor licenţiate de pariuri şi jocuri online din Bulgaria, precum şi multe alte companii care sunt implicate în industria jocurilor de noroc din Bulgaria, şi să reprezinte industria în faţa guvernului şi a autorităţilor de reglementare”, - se arată în scrisoare. Citeşte continuarea, mai jos.

„La 1 noiembrie, managementul trustului de presă Ringier a anunţat decizia de a închide, cu efecte imediate, ediţia print a Gazeta sporturilor”

CITEŞTE ŞI:

Dezvăluiri în GSP din conflictul jurnalişti vs comercial la Ringier. „Ni s-a cerut să dăm doar numele comercial al competiţiilor sportive”

Revoltă în redacţia GSP. Ziariştii nemulţumiţi de înlăturarea lui Tolontan, în discuţii cu trimisul Ringier. Tolo: „Dacă alţii acţionează noaptea, noi trebuie să o facem la nivelul zilei”

Acţionarul bulgar al GSP, fondator al unei asociaţii a industriei de pariuri. În Bulgaria, şi site-ul de sport de acolo al Ringier e membru alături de jocurile de noroc

Un alt caz Ringier, în Portugalia: „Restructurare agresivă". Compania vrea să concedieze 100 de oameni din 150. Tot la un ziar sportiv. Ziariştii, apel la preşedintele ţării!

„Practic, în acest moment, publicaţia de sport http://sportal.bg/, deţinută majoritar de Ringier AG, este asociată, nu prin publicitate sau comercial, ci printr-un interes de lobby, cu firme de pariuri sportive care activează în Bulgaria, precum bet365, bwin, Betano, efbet, bet.bg. Din perspectivă jurnalistică, situaţia reprezintă un conflict de interese activ.

La 1 noiembrie 2023, managementul trustului de presă Ringier a anunţat decizia de a închide, cu efecte imediate, ediţia print a Gazeta sporturilor şi de a îl îndepărta din conducere pe Cătălin Tolontan, care a fost vreme de 15 ani redactor-şef al ziarului, iar, din 2018, coordonator editorial al echipei.

În ultimii ani, am fost martorii unei creşteri alarmante a influenţei caselor de pariuri asupra conţinutului editorial, în general, şi a conţinutului de sport din mass-media din România, în particular. Această influenţă a atins cote îngrijorătoare, subminând bazele jurnalismului obiectiv şi etic.

Este pentru prima dată însă când o redacţie iese public şi denunţă că această industrie a exercitat şi presiuni de alt tip asupra jurnaliştilor, chiar prin intermediul patronatului” - se arată în scrisoare. Citeşte continuarea, mai jos.

„Casele de pariuri au devenit tot mai influente”

„Ca profesori de jurnalism, suntem într-o poziţie privilegiată pentru a forma viitoarea generaţie de profesionişti de presă şi suntem profund preocupaţi de impactul pe care aceste ingerinţe îl au asupra integrităţii şi credibilităţii jurnalismului sportiv şi nu numai. Casele de pariuri au devenit tot mai influente în ceea ce priveşte finanţarea şi publicitatea în presa sportivă, iar efectul este o creştere a ingerinţei lor asupra subiectelor şi temelor abordate.

În momentul în care influenţa unor terţi în activitatea editorială devine explicită, iar patronatul, potrivit informaţiilor apărute în presă, le cere jurnaliştilor materialele care vizează industria pentru a le «verifica», acest lucru încalcă grav deontologia jurnalistică, aşa cum ea este înţeleasă în jurnalismul profesionist din întreaga lume şi cum este predată studenţilor noştri.

În calitate de cadre didactice universitare, tragem un semnal de alarmă şi luăm atitudine împotriva acestei influenţe crescânde a caselor de pariuri în presa sportivă, dar şi a tuturor patronilor care cred că pot influenţa politica editorială a publicaţiilor pe care le deţin în funcţie de interesele comerciale ale unor sponsori sau cumpărători de publicitate” - se arată în scrisoare. Citeşte continuarea, mai jos.

„Sperăm că Ringier nu a abandonat respectarea drepturilor civile fundamentale”

„Considerăm că vocile cu impact la nivelul societăţii, care se aud în spaţiul public datorită jurnaliştilor români din trustul Ringier, trebuie în continuare susţinute. Sperăm că Ringier nu a abandonat respectarea drepturilor civile fundamentale, printre care accesul la informaţie corectă şi completă, libertatea de exprimare, prezentarea unor subiecte şi teme relevate în societate, susţinerea unor dezbateri relevate pentru cetăţeni despre democraţie, responsabilitate publică, corectitudine şi drepturi cetăţeneşti fundamentale.

Considerăm că jurnalismul trebuie să rămână un serviciu public autentic, a cărui misiune principală este informarea şi educarea publicului fără ingerinţe de natură comercială care ar putea submina echidistanţa şi integritatea sa.

Ca actuali profesori de jurnalism, ca foşti sau actuali profesionişti în industrie, ca persoane care înţeleg relaţia profundă dintre democraţie şi presa, ca garant al libertăţii de exprimare, dorim să ne asigurăm că viitoarea generaţie de jurnalişti va continua să practice jurnalismul de calitate şi că va putea rămâne fidelă valorilor etice fundamentale care stau la baza acestei profesii şi a democraţiei pe care o serveşte”, - se arată în scrisoare. Citeşte continuarea, mai jos.

Colectivul de profesori care au semnat scrisoarea:

  • Lect. Univ. Dr. Anamaria Nicola - Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lect. Univ. Dr. Emilia Şercan, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Mădălina Bălăşescu, Universitatea din Bucureşti
  • Prof. Univ. Dr. Raluca Radu - Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Prof. Univ. Dr. Natalia Vasilendiuc, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lector Univ. Dr. Florica Iuhas, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Prof. Univ. Dr. Camelia Cmeciu - Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lect. Univ. Dr. Aurelia Ana Vasile - Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Conf. Univ. Dr. Mădălina Moraru, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lect. Univ. Dr. Alexandra Bardan - Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Conf. Univ. Dr. Antonio Momoc, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Conf. Univ. Dr. Romina Surugiu, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lect. Univ. Dr. Bogdan Oprea, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lect. Univ. Dr. Manuela Preoteasa, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lect. Univ. Dr. Adriana Ştefănel, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Conf. Univ. Dr. Oana Băluţă,  Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Conf. Univ. Dr. Silvia Branea, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Lect. Univ. Dr. Antonia Matei, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
  • Asist. Univ. Dr. Gheorghe Anghel, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus