Skip to main content

Minutul Paginademedia, cu Irina Gologan (Prima TV): „E foarte greu atunci când eşti părtaş la suferinţă, pentru a o expune apoi publicului”

 
Irina Gologan, prezentatoarea matinalului de la Prima TV / foto: arhiva personală
Irina Gologan, prezentatoarea matinalului de la Prima TV / foto: arhiva personală

Astăzi la Minutul Paginademedia este Irina Gologan, prezentatoarea matinalului de la Prima TV. „Mulţi oameni minunaţi mi-au ţinut spatele, m-au învăţat tot ceea ce ştiu azi şi care m-au forţat la propriu să pot mai mult”, a povestit jurnalista, pentru Paginademedia, despre cum a fost începutul în televiziune.

Publicitate

În urmă cu trei ani, Irina Gologan a intrat în echipa Prima TV şi a prezentat matinalul de la ora 08.00, alături de Daniel Osmanovici, până în septembrie anul acesta, când jurnalistul a renunţat la colaborarea cu grupul Clever. De la începutul lunii octombrie, Irina prezintă singură matinalul Prima TV.

Din capitolul momente amuzante, Irina spune că au fost multe, dar în rolul de prezentator nu de reporter:

„Cele mai multe au legătură cu bâlbe, cu faptul că în loc de bună dimineaţa am dat bună seara, că am pocit numele colegilor şi aşa mai departe.”

Jurnalista a fost mai bine de un deceniu reporter la Pro TV„M-am angajat în televiziune după primul an de facultate. Am avut marele noroc să fac un internship la Pro TV, oamenii aia să vadă potenţial în mine şi să intru în echipa. 12 ani am stat acolo.

La ce se uita jurnalista în copilărie?

Când era mică, Irina se uita la filmele de le Televiziunea Română şi la sketch-urile cu regretaţii actori Stela Popescu şi Alexandru Arşinel:

„Ţin minte că mi-au plăcut mult şi câteva filme, precum „Black Beauty” şi „Lassie”. Dar adoram efectiv să mă uit la sketch-urile cu Stela Popescu şi Arşinel.”

Ce publicaţii urmăreşte?

Irina urmăreşte publicaţiile news.ro şi hope.ro, iar în materie de emisiune preferată este „The Voice”.

GALERIE FOTO. Irina Gologan: „Mai mult de zece ani am făcut teren”

Mai multe detalii despre preferinţele media ale jurnalistei de la Prima TV, aflaţi în interviul de mai jos:

  • TV sau YouTube?

Categoric TV. Probabil are legătură şi cu meseria mea. Pentru că mereu trebuie să fiu la curent cu evenimentele. Recunosc faptul că mai mereu TV-ul e deschis pe posturile de ştiri. Nu spun nu nici la YouTube, dar asta deja intră la capitolul relaxare.

  • Radio sau podcast?

Din nou, aleg varianta convenţională. Deci Radio. Ascult mult radio la volan, fie că e muzică sau ştiri. E adevărat că am început tot mai des să ascult şi podcasturi şi îmi place mult ideea.

Mai ales că am fost şi eu gazda mai multor podcasturi la Prima TV. „Spune-mi cine eşti” este unul dintre proiectele mele de suflet. Am avut câţiva invitaţi care m-au inspirat la propriu, fără nicio exagerare.

  • Facebook sau Instagram?

De data asta aleg varianta new entry, deci Instagram. Facebook necesită mai multă răbdare. Şi eu nu o mai am, să stau să citesc postări, chit că unele pot fi interesante.

Instagram e mai facil. Dar, în orice caz, mi se pare că ambele ne fură din timpul preţios, pe care trebuie să învăţăm să-l petrecem cu cei dragi, şi nu la modul virtual.

Oricum, ştiu, lucrurile merg în direcţia aceea, însă hai să păstrăm puţin din nostalgia asta a normalităţii cu care am crescut.

  • Ştiri sau emisiuni?

Nu se exclud unele pe altele, în cazul meu. Urmăresc jurnalele de ştiri frecvent, însă am şi două trei emisiuni pe care nu le ratez sub nicio formă. Este plăcerea mea vinovată.

E cumva modul prin care ne punem toţi pe canapea, facem popcorn şi comentăm sau intrăm în pielea juraţilor de acolo. Ne distrăm. Acum, sâmbăta, de exemplu, intrăm cu toată familia în „Cursa iubirii”.

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

Nu consum ştiri, dar le urmăresc, pentru că e firesc să fiu la zi cu evenimentele. De exemplu, atunci când sunt în vacanţă, spun stop fluxului de informaţii. Iar dacă mă întrebi de categorii, cerul e limita.

E adevărat că dacă m-ai pune în papucii unui consumator care nu are tangenţe cu domeniul, probabil aş spune că mă interesează tot ce e legat de învăţământul românesc.

 Asta e categoria de ştiri pe care o urmăresc nu doar pentru că sunt jurnalist, ci şi pentru că sunt mamă a doi copii care abia ce au intrat pe băncile şcolii româneşti, şi pentru care, evident, visez la un viitor curat.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

Cel mai des din mediul online. Sunt abonată la câteva agenţii de presă şi la aplicaţii pentru ştiri externe. Şi, evident că acolo e şi fluxul mult mai rapid. Din păcate, printul nu mai există în viaţa mea. Şi nu îmi pare bine.

Însă iată, apropo de ce spuneam mai sus, lucrurile se schimbă, evoluează, câteodată abia ţinem ritmul, dar oare cine ne poate spune dacă această direcţie e cea bună? Sincer, am mari semne de întrebare şi câteodată viitorul îmi dă fiori.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Citesc în fiecare dimineaţă news.ro. Îmi place, mai nou, să citesc şi articolele de pe hope.ro. E un site nou, dar care ne prinde tare bine. Este un concept care aduce într-un singur loc ştirile pozitive ale zilei, de la noi şi din afară. Crede-mă că e un început bun de zi. Conştientizezi că lumea e totuşi normală.

  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?

Am instalat o aplicaţie pe telefon care mă ajută să urmăresc cele mai mari publicaţii în sincron. Practic, acolo sunt adunate cele mai importante ştiri de peste tot.

  • Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă?

Când am fost plecată în vacanţă în Franţa, soţul meu a cumpărat un ziar, drept suvenir. Probabil că atunci.

  • La ce uitai la TV când erai mică?

La puţinul pe care îl aveam disponibil. Emisiunile de copii de pe TVR, ţin minte că mi-au plăcut mult şi câteva filme, precum „Black Beauty” şi „Lassie”. Dar adoram efectiv să mă uit la sketch-urile cu Stela Popescu şi Arşinel.

  • Serial preferat?

„Succession”. Dar e o chestiune de temporaritate. Cu siguranţă peste câteva luni voi da un alt răspuns.

  • Film preferat?

„The Notebook”.

  • Emisiune preferată?

„The Voice”.

  • Ce jurnalist apreciezi? 

Apreciez mulţi jurnalişţi. Şi, în general, pe cei care au pornit de jos. Au muncit din greu şi azi, iată, că sunt modele pentru mulţi dintre noi. Apreciez de exemplu tare mult echipa mea, alături de care lucrez la Focus 8. Oamenii din spate, fără de care eu nu aş putea să vă dau bună dimineaţă zi de zi. 

  • Cât de des publici pe reţelele sociale?

La câteva zile. Mai nou. Înainte cred că ritmul era mai alert, dar am realizat că deja era prea mult şi nu ducea la nimic bun.

  • Blog sau vlog?

Mie îmi place mult să scriu şi unii chiar spun că am un condei excelent. Aşa că aleg blog. Parcă altfel îţi aşterni gândurile în scris.

  • Ţi-ai dorit să fii jurnalistă?

Da. Nu ştiam eu cu ce să mănâncă, dar asta am visat de mică.

  • Cum a fost începutul în presă?

Frumos, foarte frumos. Cu multe necunoscute, dar cu mulţi oameni minunaţi care mi-au ţinut spatele, care m-au învăţat tot ceea ce ştiu azi şi care m-au forţat la propriu să pot mai mult. Mai mult de un deceniu am făcut teren şi cred că perioada aceea m-a făcut să fiu ceea ce sunt azi, şi ca om şi ca profesionist.

  • Care a fost cel mai greu moment din cariera de jurnalist?

Nu ştiu dacă e unul în top. În general, e foarte greu atunci când eşti părtaş la suferinţă şi când trebuie să o asculţi pentru a o expune publicului apoi.

  • Dar un moment amuzant care ţi s-a întâmplat în direct?

Ei bine, astea au fost multe şi cele mai multe au fost în rolul de prezentator nu de reporter. Unele sunt şi în arhivă colegilor de la Cronica Cârcotaşilor. Cele mai multe au legătură cu bâlbe, cu faptul că în loc de bună dimineaţa am dat bună seara, că am pocit numele colegilor şi aşa mai departe.

Despre Irina Gologan:

  • S-a angajat în televiziune după primul an de facultate
  • A făcut un internship la Pro TV, iar apoi a intrat în echipă şi a stat 12 ani
  • De trei ani prezintă ştirile Focus, de la ora 08.00, la Prima TV
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus