Skip to main content

Active Watch şi Centrul Pentru Jurnalism Independent, reacţie în cazul concedierii lui Ţepelin: „Managementul Ringier încalcă independenţa editorială a GSP şi Libertatea”

 
Active Watch şi Centrul Pentru Jurnalism Independent, reacţie în cazul concedierii lui Ţepelin: „Managementul Ringier încalcă independenţa editorială a GSP şi Libertatea”

Poziţie. „Ne exprimăm regretul că trustul Ringier transmite publicului din România că propriul său cod editorial este doar un text golit de conţinut.” Active Watch şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) reacţionează în cazul concedierii redactorului-şef Cătălin Ţepelin de la Gazeta Sporturilor.

Publicitate

Active Watch şi Centrul pentru Jurnalism Independent îşi exprimă solidaritatea cu cei peste 70 de jurnalişti ai celor două publicaţii care au semnat o scrisoare publică în care se opun concedierii lui Cătălin Ţepelin din fruntea redacţiei GSP şi spun că totul s-a petrecut după ce au refuzat să arate în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi publicitari. 

În poziţia formulată de ActiveWatch se arată că organizaţia şi Centrul pentru Jurnalism Independent urmăresc evoluţia evenimentelor de la cele două publicaţii, Gazeta Sporturilor şi Libertatea.

„Ar fi regretabil ca publicul din România să fie lipsit de jurnalismul în interes public care a consacrat jurnaliştii celor două publicaţii, mai cu seamă în contextul dificil al războiului din Ucraina şi al celor patru runde de alegeri ce vor avea loc anul viitor în România”, transmite Active Watch.

Citeşte şi: FĂRĂ PRECEDENT. "Ne opunem!" Redacţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor, solidare cu plecarea lui Ţepelin. Concediat după ce s-au opus să arate managementului în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc

Poziţia Active Watch, în continuare:
 

Jurnaliştii celor două publicaţii spun, în scrisoarea deschisă publicată astăzi, că manageri din conducerea Ringier au cerut să vadă, printre altele, în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate.

Jurnaliştii mai relatează şi că unul dintre managerii Ringier a exprimat opinia că separarea dintre comercial şi editorial reprezintă “o mare problemă”. De asemenea, aceştia mai arată şi că încercările de a comunica cu managementul grupului Ringier nu au primit niciun răspuns. Răspunsul a fost demiterea lui Cătălin Ţepelin.

 
Într-o perioadă în care atât în România, cât şi la nivel internaţional, presa trece printr-o criză profundă de credibilitate, independenţa în faţa ingerinţelor editoriale (că sunt ele comerciale, politice sau venite din partea patronatului) şi loialitatea faţă de interesul public sunt cele mai de preţ bunuri ale unei instituţii media.

Reglementarea industriei pariurilor şi a jocurilor de noroc şi impactul sau riscurile sociale pe care aceste activităţi le prezintă pentru unele grupuri vulnerabile reprezintă subiecte de maxim interes public. Cu atât mai mult ele reprezintă teme editoriale legitime pentru o publicaţie sportivă.

Inclusiv Codul editorial al Ringier prevede garantarea independenţei jurnaliştilor şi separarea dintre zona editorială şi cea comercială:

“Jurnaliştii noştri sunt neclintiţi în faţa influenţei persoanelor, companiilor şi autorităţilor. Evităm prejudecăţile şi dezvăluim conflictele de interese. Separăm reportajele de comentarii. Marcăm conţinutul comercial.”

“Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem faţă de public şi relatăm într-un mod echilibrat, imparţial şi corect. Ne-am angajat să respectăm statul de drept şi aderăm la standardele şi regulile industriei media”.

Ne exprimăm regretul că trustul Ringier transmite publicului din România că propriul său cod editorial este doar un text golit de conţinut.

Considerăm că modul în care trusturile media internaţionale operează în ţări în care libertatea presei este încă precară dă adevărata măsură a angajamentului lor faţă de principiile etice pe care le clamează.

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent urmăresc îndeaproape evoluţia evenimentelor de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea. Ar fi regretabil ca publicul din România să fie lipsit de jurnalismul în interes public care a consacrat jurnaliştii celor două publicaţii, mai cu seamă în contextul dificil al războiului din Ucraina şi al celor patru runde de alegeri ce vor avea loc anul viitor în România.

Citeşte şi: VIDEO. Plecare-şoc de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin, dat afară de la Gazeta. Jurnalistul a părăsit redacţia în aplauzele colegilor. Are legătură cu industria pariurilor sportive?

 
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus