Skip to main content

Două jurnaliste GSP, dezvăluiri la Starea Naţiei, despre culisele plecării lui Cătălin Ţepelin. Cătălin Tolontan a refuzat să găsească un înlocuitor pentru Ţepelin. De ce a fost dat afară fostul manager Mihnea Vasiliu

 
Două jurnaliste GSP, dezvăluiri la Starea Naţiei, despre culisele plecării lui Cătălin Ţepelin. Cătălin Tolontan a refuzat să găsească un înlocuitor pentru Ţepelin. De ce a fost dat afară fostul manager Mihnea Vasiliu

Dou[ jurnaliste GSP au fost invitatele lui Dragoş Pătraru în emisiunea sa online. Mirela Neag şi Ioana Mihalcea, două jurnaliste cu o lungă experienţă la GSP au venit cu detalii din culisele plecării lui Cătălin Ţepelin, redactorul-şef demis de la Gazeta Sporturilor la începutul acestei săptămâni de managementul Ringier. 

Publicitate

Mirela Neag a povestit şi despre motivele înlăturării lui Mihnea Vasiliu, fost director general al Ringier, care a părăsit compania de media la începutul lunii iulie. Plecarea sa a fost la fel de abruptă ca a lui Cătălin Ţepelin. 

Jrunalistele au vorbit şi despre motivele pentru care redacţia a decis să rămână în continuare în redacţie şi să nu demisioneze în bloc, după cum au fost îndemnaţi şi întrebaţi de numeroşi cititori. 

Ioana Mihalcea, despre relaţia redacţie-management Ringier din ultima perioadă:

„Situaţia a escaladat foarte mult în ultima lună. A fost un apel făcut de către redacţia noastră la Zurich în urmă cu puţin mai mult de o lună, în care s-a cerut ca aceste interferenţe în zona editorială să dispară. Răspunsul a venit pe 2 octombrie, prin concedierea redactorului-şef, care era unul dintre cei mai importanţi iniţiatori ai apelului respectiv şi care a acuzat aceste interferenţe.”

Ioana Mihalcea, întrebată de ce nu au demisionat în bloc:

„Ne-am pus problema asta. Sunt oameni care au rate, care au responsabilităţi. Şi noi avem diverse presiuni, dar ne-am gândit că pur şi simplu nu există altă variantă. (...)

Mulţi nu înţeleg situaţia, presiunile, nu fac diferenţa între a primi bani pentru un contract publicitar şi presiunile care se fac asupra părţii editoriale.”

De ce a fost dat afară Mihnea Vasiliu de la Ringier:

Mirela Neag: „În cazul lui Mihnea totul a pornit de la investigaţia, de fapt nici măcar nu a fost o investigaţie, a fost o relatare a unei motivări judecătoreşti a colegei noastre, care a explicat de ce magistraţii au suspendat lucrări de construcţie la un complex rezidenţial din Modrogan al firmei One Property, unde era preşedinte în Consiliul de Administraţie unul dintre membrii Consiliului de administraţie al Ringier (Cătălin Tolontan a relatat momentul în Libertatea în toamna lui 2022 - n.r.). Habar nu aveam. Acela a fost începutul presiunilor. De acolo s-a plecat.

După care a venit episodul al doilea care a fost alimentat de nepotul patronului Ringier, care conduce divizia de sport şi care a venit el cu o nouă viziune asupra jurnalismului sportiv. Alături de acţionarul de la Gazeta Sporturilor, care are 49%, un cetăţean din Bulgaria care deţine o firmă de pariuri sportive. Ei doi împreună s-au gândit că trebuie să schimbăm un pic strategia şi au sugerat ca în cazul subiectelor sensibile să îi informăm şi pe ei.”

Ioana Mihalcea:

„Au spus că vor să fie la curent cu ceea ce urmează să publicăm. Ei susţin că nu vor să primească efectiv articolul integral pe e-mail. Asta au susţinut ei, că nu voiau să îl modifice, să îl citească. Oficial voiau doar să fie informaţi că, uite, urmează să scriem despre acest subiect sensibil, vrem să vă anunţăm ca în cazul în care sunteţi contactaţi de unul dintre oamenii implicaţi să fiţi în cunoştinţă de cauză. Numai că, neoficial, lucrurile au stat puţin altfel.”

Mirela Neag a adăugat: „Subiectele legate de clienţi, adică de cei care oferă publicitate.

Dragoş Pătraru: Cât e de ok să ai lângă partea editorială, care atrage atenţia asupra acestor probleme, tone de reclame la pariuri lângă articolele?

Ioana Mihalcea:

„Nu putem fi ipocriţi. Este clar că avem contracte de publicitate la nivel de companie cu firme de pariuri. Pe noi ne interesează cel mai mult implicarea lor în editorial. Vrem să tragem clar o linie înre comercial şi editorial. Vrem să avem independenţa de a scrie ceea ce vrem fără să fie vreun fel de presiune, iar contractele de publicitate să meargă pe zona de publicitate.”

Dragoş Pătraru: Care este planul vostru acum? Voi speraţi că lucrurile mai sunt în acest moment reconciliabile?

Mirela Neag: „Mesajul nostru a fost foarte clar. Nu ne cereţi articolele înainte. Nu ne cereţi ce o să publicăm mâine pentru că nu o să se întâmple.”

Dragoş Pătraru: Înţeleg că mai mulţi oameni din redacţie au primit propunerea de a prelua funcţia lui Cătălin Ţepelin şi au refuzat.

Ioana Mihalcea: Da, Cătălin Tolontan şi Dan Udrea au refuzat. La Tolo a fost şi ideea de a numi el un nou redactor-şef, a refuzat. Dan Udrea a refuzat şi el să îi ia locul lui Cătălin.

(...)

Mirela Neag: Nu mă aşteptam ca acest gen de presiuni să vină din partea unor elveţieni. Gazeta Sporturilor a fost 15 ani sub trustul Intact al lui Dan Voiculescu.  ani Dan Voiculescu nu a trecut nici măcar o singură dată prin redacţie. Nu a avut nici măcar o intervenţie în editorialul Gazetei Sporturilor. Am stat vreo 8 ani la Sârbu, la ProSport, că e vorba de aceeaşi echipă. O singură dată a existat o situaţie cu Ţtrandul Tineretului, dar a fost liniştit repede. I-au zis Tolontan şi Ovidiu Ioaniţoaia: Niciodată să nu mai ceri să schimbi sau să nu publicăm ceva. Doar o singură dată a încercat Adrian Sârbu. Şi acum, să am această experienţă cu untrust elveţian. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus