Skip to main content

Redactorul-şef Libertatea şi-a anunţat plecarea. Mesajul lui Dan Duca. "Cred că deciziile Ringier sunt greşite nu doar principial şi uman, ci şi strategic"

 
Redactorul-şef Libertatea şi-a anunţat plecarea. Mesajul lui Dan Duca. "Cred că deciziile Ringier sunt greşite nu doar principial şi uman, ci şi strategic"

Plecare de la vârful redacţiei LIbertatea: redactorul-şef Dan Duca şi-a anunţat decizia. El va rămâne încă pe poziţie până la mijlocul lunii februarie.

Publicitate

Decizia lui Dan Duca a venit după ce Ringier l-a concediat pe coordonatorul editorial Cătălin Tolontan, dar şi pe cei doi redactori-şefi adjuncţi, Iulia Roşu şi Camelia Stan.

Mesajul lui Dan Duca:

Plec de la Libertatea

Ieri dimineaţă l-am informat pe CEO-ul Ringier România, Dan Puica, de decizia mea de a pleca din funcţia de redactor-şef la Libertatea.

Motivele nu sunt deloc greu de intuit: lungul şir de evenimente care au avut loc în companie în ultimul an şi jumătate, încercări de intimidare din partea unor persoane din conducerea grupului la adresa unora dintre colegii mei, concedierea lui Mihnea Vasiliu, concedierea lui Cătălin Ţepelin, după ce împreună cu alte zeci de colegi am cerut stoparea presiunilor pe editorial de la Gazeta Sporturilor în favoarea caselor de pariuri, concedierile lui Dan Udrea şi Cătălin Tolontan de la Gazetă şi, cele mai recente: Tolo, Iulia Roşu Roşu şi a Camelia Stan de la Libertatea, plus intenţia de a mai da afară alţi jurnalişti de la Libertatea.

Cred că deciziile Ringier sunt greşite nu doar principial şi uman, ci şi strategic, pentru că ele lovesc acum din plin în munca şi în reuşitele unei echipe formate din câteva zeci de jurnalişti şi colaboratori de a transforma un fost tabloid în singura publicaţie din top 25 site-uri din România care a publicat în mod constant investigaţii în România. Şi nu au fost deloc puţine şi deloc fără urmări, nu are sens să le reamintesc aici.

Cred că aceste concedieri, urmate de altele, vor duce în cele din urmă la „îmblânzirea” conţinutului, iar Libertatea nu va mai avea forţa să deranjeze pe foarte multă lume, spre liniştea unora dintre mailurile şi telefoanele din companie spre care în trecut curgeau plângerile.

Nu spun asta ca un vot de neîncredere la adresa colegilor mei din Libertatea care vor alege să rămână, le doresc ca după ianuarie - când Tolo şi Iulia nu vor mai fi aici şi după 15 februarie, când încetează mandatul meu de redactor-şef - să mă contrazică.

În 2023, împreună cu toţi colegii mei am dus Libertatea pe locul 1 în topul celor mai citite site-uri din România, cu o reţetă de conţinut pe care Mihnea o definea atât de bine  - „Libertatea trebuie să fie un produs de tip carrefour” - adică locul în care găseşti şi produse premium şi produse populare. Investigaţii, reportaje, corespondenţe din întreaga lume, interviuri de substanţă, dar şi conţinut mai light: evergreen-uri sau monden.

Sunt foarte mândru de munca celor cu care am lucrat şi lucrez din toate departamentele de la Libertatea şi le mulţumesc tuturor - colegi, colaboratori - că m-au acceptat ca redactor-şef.

Ce vom face, (ce voi face eu după 15 februarie) ? Vom încerca să continuăm să lucrăm împreună sau separat şi să ne facem datoria faţă de public. Adică, ceea ce am făcut în ultimii ani la Libertatea şi motivul pentru care cred că aproape toţi cei de aici (şi din alte locuri) s-au apucat de această profesie.

Le datorăm asta nu doar celor care ne citesc, dar şi Iuliei Marin şi lui Mihnea.

Citeşte şi: Nou şef al redacţiei la Gazeta Sporturilor, după plecarea lui Ţepelin şi Tolontan: sârbul trimis de Ringier să restructureze redacţia. Prima decizie: Redactorul-şef adjunct Dan Udrea, dat afară


Citeşte şi: Cutremur la Libertatea: Cătălin Tolontan, dat afară. La fel două nume de la vârful redacţiei

Carte de vizită Dan Duca:

Dan Duca lucrează în presă din 2003. Vreme de trei ani a fost reporter la ziarul Tribuna din Sibiu, apoi reporter de politic la Cotidianul în perioada 2006-2009.

A urmat Realitatea TV, acolo unde a fost pe rând, reporter al site-ului televiziunii, redactor-şef adjunct, redactor-şef şi publisher până în 2015 şi în paralel, comentator politic la tv.

După şase ani, în vara lui 2015, a preluat funcţia de coordonator al site-ului Antena3.ro, până în ianuarie 2020, când pentru o lună, a preluat rolul de publisher pentru site-urile Gandul.ro, descopera.ro, Go4it.ro şi csid.ro.

În martie 2020 s-a alăturat redacţiei Libertatea, ca redactor-şef.

Citeşte şi: "Adio, Libertatea! Adio de fapt presei scrise independente” Reacţie în cazul concedierilor de la Libertatea de la Asociaţia Ziariştilor Independenţi

 
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus